In Nederland zijn reality shows groot sinds Big Brother startte in 1999. Veel mensen willen mee doen aan The Voice of een andere show om maar die ene grote ster te worden. Het is een behoefte om gezien te worden in de hoop en verwachting dat het je geliefd maakt. We weten niet of Esther graag koningin wilde worden. Toch wordt zij de grote ster van het wereldrijk. God gebruikt haar leven om door haar heen te schitteren en zijn volk te redden. Esther heeft daar straks nog een beslissende rol in. Vandaag gaan we stil staan bij het feit dat God jou wil laten schitteren in je leven.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Waarin wil jij een ster zijn? En waarin wil God dat jij een ster bent? Mag God de regisseur zijn in jouw leven?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Esther 2

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | AFVALRACE

We gaan een klassieke afvalrace doen. Iedereen rent naar de overkant en wie het laatst aankomt, is af. Je rent net zo lang heen en weer, tot er één iemand overblijft en die is de ster van de afvalrace!

Wat kan je zeggen: “Hoewel iedereen zijn best doet, kan er maar één winnen. Er is maar die op het juiste moment, het aller hardst kon rennen. Net als er maar één het beste is in een kleurwedstrijd, een danswedstrijd of een sportwedstrijd. Vandaag gaat het over de ster zijn. Zij was het allerbeste in haar onderdeel en schitterde op het juiste moment.”


SPORT VOORBEELD | WIE IS DE GEIT?

Als je met een Amerikaan over sport praat, gaat het al vrij snel over: ‘who is the GOAT?’. ‘Wie is de geit?’ in het Nederlands. Maar GOAT is een afkorting voor Greatest Of All Times. Wie is de beste sporter aller tijden? En daar vindt iedereen wat van. Sommigen zeggen Roger Federer, al 15 jaar lang één van de beste tennissers ter wereld. Anderen zeggen Pelé, de Braziliaanse voetballer die 3x wereldkampioen werd en 1283x scoorde in 1363 wedstrijden. Of Mohammed Ali, de bokser die maar 1x in zijn leven verslagen werd en verder altijd won. Dan heb je nog Michael Jordan, Tiger Woods of Johan Cruyff. Allemaal sporters die schitterden in hun sport, in hun tijd. Er zijn veel sterren in de sport, maar er kan er maar één de allerbeste zijn in hun onderdeel. Vandaag gaat het Bijbelverhaal over iemand die het allerbeste was in haar onderdeel: Esther.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over dat God jou de ster liet zijn en wat het met je deed.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige keer zijn we gestart met het verhaal van Esther. Het
verhaal begon al voor Esther, met koningin Vashti die ‘nee’
zei tegen haar man, koning Ahasveros. Ze werd weggestuurd,
maar behield haar waardigheid.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Esther 2.

Kernpunt

God heeft een plan met jouw leven, Hij wil dat jij de ster bent
van jouw levensverhaal.


Verhaallijn

We sloten vorige week af met de spijt van Koning Ahasveros. Hij hield van koningin Vashti, maar nu was hij haar kwijt. Hij wilde dat hij haar niet had weggestuurd. Zijn adviseurs zeiden: ‘Organiseer een schoonheidswedstrijd. Dan kunt u de mooiste vrouw uitzoeken als nieuwe koningin’. Koning Ahasveros vond dit een goed idee en dus kwam er een grote schoonheidswedstrijd. Een soort ‘Miss World-verkiezing’, want uit het hele koninkrijk kwamen er jonge vrouwen op de wedstrijd af. De mooiste werden naar het paleis gebracht om daar klaar te worden gemaakt voor de schoonheidswedstrijd. En één van die meisjes was Hadassah. Hadassah was een Joods meisje, dat geen vader of moeder meer had. Ze groeide op bij haar oom en ze was schitterend mooi. Omdat ze zo mooi was, mocht ze mee doen aan de schoonheidswedstrijd.

Ze kreeg een nieuwe naam: Esther, dat betekent ‘Ster’, omdat ze zo schitterend mooi was. Iedereen die mee deed aan de wedstrijd, kreeg een jaar voorbereidingstijd om zo mooi mogelijk te worden voor koning Ahasveros. Twaalf maanden lang kregen ze een schoonheidsbehandeling en toen mochten ze één voor één bij de koning komen. Elke dag kreeg één meisje de kans om de nieuwe koningin te worden. Esther kreeg, net als elk meisje, een schoonheidsspecialist aangewezen. Deze moest veel meisjes klaarmaken voor hun ene moment met de koning. Maar Esther was speciaal voor deze man en dus deed hij extra zijn best om haar zo goed mogelijk te verzorgen. Toen Esther aan de beurt was vertrouwde ze volledig op zijn advies en ze was beeldschoon. Iedereen was verbaasd hoe mooi Esther was. En ook de koning was direct onder de indruk: ‘Zij wordt mijn nieuwe koningin’, zei de koning. Zo werd Esther koningin van het grootste en machtigste land van die tijd. Er werd een groot feest georganiseerd en iedereen was erg blij!

Bijna iedereen was blij. Er waren twee knechten van de koning waren boos op de koning en wilden hem vermoorden! De oom van Esther, Mordechai, hoorde hun plan en ging snel naar zijn nichtje Esther, die nu koningin was. Esther vertelde het aan koning Ahasveros en de mannen werden opgepakt. Het liep maar net goed af! Het verhaal werd opgeschreven in de verhalen van koning Ahasveros.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat werd de nieuwe naam van Hadassah?

Esther

Wat werd Esther na de schoonheidswedstrijd?

Wie redde het leven van koning Ahasveros?

Koningin

De oom van Esther, Mordechai.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarin zou jij willen schitteren als een ster?

De speler die schittert als een ster.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat heb jij nodig om een ster te worden?

Wanneer ben je een ster volgens jou?