Vandaag een heel herkenbaar onderwerp: woede. Wat kun je je makkelijk
ergeren aan mensen en, als je niet oppast, zet het zich om in woede. Met
name als de druk er vol op staat en het net even anders gaat dan jij wil.
Of als iemand iets tegen jou zegt wat je net even niet kan hebben… We
zien het ook in de maatschappij steeds meer en steeds heftiger. Mensen
zijn boos: over de pensioenleeftijd die omhooggaat, vluchtelingen die
ons land binnenkomen, en verkeerde keuzes van politici. Er hoeft maar
weinig te gebeuren of ‘wij’ zijn boos. Ook Haman werd boos. Om weinig,
want hij had al veel en dit voorvalletje stelde eigenlijk weinig voor. Heel
herkenbaar.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wie in jouw omgeving is makkelijk boos?
Wat doet dat met jou en hoe ga jij er mee om?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Esther 3

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | PETJE OP, PETJE AF

We spelen vandaag een variant van ‘petje op, petje af’. Als je vindt dat de stelling klopt, ga je links staan. Als je vindt dat het niet klopt, ga je rechts staan. De stellingen gaan over emotie in sport. De stellingen zijn: Ik vind het leuk als iemand met wie ik speel of sport: Blij is – Verdrietig is- Boos is – Vrolijk is – Tevreden is – Teleurgesteld is

Wat kan je zeggen: “Misschien gingen er een paar links staan bij de stelling: ik vind het leuk als iemand met wie ik speel boos is. Maar als we eerlijk zijn, is dat niet zo leuk. Woede kan heel veel plezier wegnemen, of zelfs hele vriendschappen kapot maken. Of, als het heel groot wordt, hele oorlogen veroorzaken. Soms kan het goed zijn om boos te worden, maar woede kan ook gevaarlijk worden. En daar gaan we het vandaag met jullie over hebben, over wat woede doet.”


SPORT VOORBEELD | DE KOPSTOOT VAN ZIDANE

Het is de droom van elke voetballer, de finale winnen van het WK voetbal. Voor de beste voetballer van die tijd, Zinedine Zidane, kwam die droom bijna uit in 2006. In 1998 had hij er al voor gezorgd dat Frankrijk wereldkampioen werd en in 2006 halen ze onder zijn leiding de finale! In het begin van de wedstrijd krijgt Frankrijk een penalty. Zidane neemt hem en scoort. Vlak daarna maakt Italië, de tegenstander in de finale, gelijk. Het wordt verlenging. En in de verlenging zegt Matterazi iets lelijks tegen Zidane. Zidane bedenkt zich niet, loopt naar Matterazi toe en geeft hem een kopstoot. Zidane krijgt rood en Frankrijk verliest daarna de finale zonder hun sterspeler. De woede van Zidane kost Frankrijk misschien wel de wereldtitel…


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt wat woede met je deed en welke plek God daarin had.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Deze week is deel 3 van het verhaal van Esther. Zij werd de ster van het verhaal door koningin te worden van het grootste en machtigste land van haar tijd!

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Esther 3.

Kernpunt

Soms word je heel snel boos, terwijl er weinig gebeurt. Waar leidt dat toe?


Verhaallijn

Esther is koningin geworden. Haar man, koning Ahasveros heeft het erg druk en stelt dus allemaal mensen aan die belangrijke keuzes voor hem moeten maken: ministers. En daarboven komt één man die deze mensen weer aanstuurt. Die man heet Haman. Haman is dus erg machtig. Alles wat bij de koning terecht komt, moet eerst via Haman. Alle knechten en dienaren van de koning en ook alle ministers, moeten buigen als eerbetoon als Haman er aankomt. Iedereen doet dat, op één man na: Mordechai, de oom van Esther.

Hij buigt alleen voor God. Mordechai was niet zomaar een oom van Esther, hij had Esther opgevoed omdat ze wees was. En Mordechai had toevallig een moordaanslag op de koning ontdekt en via Esther aan koning Ahasveros verteld! Een best belangrijke man dus. Maar niet zo belangrijk als Haman. Haman vond het belangrijk dat iedereen hem de eer gaf die hem toe kwam. Dus was hij best wel boos toen hij de eerste keer zag dat Mordechai niet boog voor hem. Boos stuurde Haman knechten op Mordechai af en ze vroegen: ‘Waarom buig je niet voor Haman?’ En Mordechai zei: ‘Ik ben een Jood, ik buig alleen voor God.’ Toen Haman dat hoorde, werd hij furieus. Woest was hij. Hoewel Haman alles had wat zijn hart graag wilde, kon hij het niet hebben dat één persoon niet voor hem boog.

Hij zei: ‘Ik ga niet alleen Mordechai doodmaken, maar ook dat hele Joodse volk!’. De dag er na ging Haman direct naar koning Ahasveros. Hij zei: ‘Koning Ahasveros, er is een volk dat opstandig is en andere regels eropna houdt in uw land. Het is helemaal niet handig als u dit accepteert. Laat mij een wet maken zodat iedereen de Joden mag vermoorden op één speciale dag.’ De koning luisterde naar Haman omdat hij bang was voor een opstand in zijn land. Dat kon hij echt niet goed gebruiken. Dus zei hij tegen Haman: ‘Doe maar, maak de wet maar, ik zet er mijn handtekening wel onder.’ Zo gebeurde het dat overal in het hele land bekend werd gemaakt dat over precies 1 jaar, op 1 dag alle Joden mochten worden aangevallen, vermoord en beroofd van hun spullen. Haman was tevreden en proostte blij met de koning op de goede afloop.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat werd de nieuwe naam van Hadassah?

Esther

Waarom boog Mordechai niet?

Koningin

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat gebeurt er met jou als je super boos wordt?

De speler die het beste omgaat met boosheid.


VERDIEPINGSVRAGEN

Word jij makkelijk boos en hoe komt dat?

Wat heb jij nodig om beter om te gaan met je boosheid?