De vijand is er niet meer, maar het doemscenario komt nog op hen af. Er lijkt geen ontkomen aan, omdat de wet niet veranderbaar is. Maar God ziet naar zijn volk om en draait in één wet de hele situatie om. Nu zijn de Joden niet langer slachtoffer, maar plunderaar. Het blijkt het begin te zijn van de terugkeer naar hun eigen land, met grote schatten die worden mee gegeven aan Ezra en Nehemia. God kan een onmogelijke situatie volledig omdraaien. Dat kon hij 2600 jaar geleden en dat kan hij vandaag. Ook in jouw leven en dat van de jongeren uit je wijk.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Zijn er jongeren uit je wijk die hun situatie uitzichtloos vinden? Bid voor hen deze week! En nodig ze uit voor een gesprek om over Gods veranderkracht te spreken


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Esther 8 – 10

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | OMGEDRAAID

We gaan beginnen met een potje voetbal (mag uiteraard ook wat anders zijn). Vertel vooraf dat de winnaar een beloning krijgt. Maar, je vertelt er niet bij wanneer je gewonnen hebt. In dit geval is dat namelijk het team die het meeste tegendoelpunten krijgt. Die krijgen uiteindelijk dus de beloning.

Wat kan je zeggen: “Hè, wat flauw. Iedereen deed zo hard zijn best en toen
bleek de regel andersom te zijn. Voor het team dat verloor, was het eigenlijk
ongekend! Ze dachten dat ze verloren hadden en er leek niets meer aan te
doen. Maar bij God is alles mogelijk en daar gaan we het vandaag over hebben.”


SPORT VOORBEELD | LYCURGUS LEEK LANDSKAMPIOEN VOLLEYBAL 2019

De finale bij de Nederlandse volleybalcompetitie ging in 2019 tussen Lycurgus uit Groningen en Orion uit Doetinchem. Het team dat als eerste 3 onderlinge wedstrijden wint, is landskampioen. Maar na 4 wedstrijden staat het gelijk, 2-2. In Martiniplaza, in Groningen heeft Lycurgus het thuisvoordeel. Zo’n 4000 toeschouwers zien Lycurgus op 2- 0 voorsprong komen in sets. Twee sets gewonnen, het team dat als eerste 3 sets wint, wint de wedstrijd. Nog één set te gaan dus voor Lycurgus. En die derde set gaat goed. Lycurgus komt op matchpoint bij 25-24. De opslag is hard en goed. De bal valt binnen. Maar de lijnrechter en de scheidsrechter beslissen anders. Ze zeggen dat de bal uit is. Daarna krijgt Lycurgus nog een paar kansen om de wedstrijd te beslissen, maar Orion wint de 3e set. En daarna de 4e en ook de beslissende 5e set gaat naar Orion. En dus worden zij landskampioen, terwijl Lycurgus al landskampioen had moeten zijn. De scheidsrechter draaide een onomkeerbare situatie (per ongeluk) om en zo won Orion in 2019 de landstitel, terwijl Lycurgus al kampioen had moeten zijn.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe God een onmogelijke situatie omdraaide.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Esther heeft op het juiste moment geschitterd en haar grote
vijand is verslagen. Maar de wet dat zij en haar volk mogen
worden vermoord, is er nog. En die kan niet worden aangepast.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Esther 8 – 10

Kernpunt

Ook als de situatie onomkeerbaar lijkt, kan God de situatie
nog omdraaien.


Verhaallijn

Vorige week hoorden we hoe Esther aan de koning vertelde wat haar te wachten staat. Zij en haar volk worden binnenkort gedood, door een wet die Haman, met toestemming van de koning, heeft ingevoerd. De koning werd woedend en gaf Haman diezelfde avond nog de doodstraf. Om het goed te maken, geeft de koning alle spullen en het huis van Haman aan koningin Esther. En Mordechai, de oom van Esther, krijgt de rol van belangrijke adviseur. De rol die Haman eerst had. En zo lijkt alles goed te komen. Maar, de wet is er nog steeds.

Esther gaat opnieuw naar de koning en barst in huilen uit. Ze smeekte, schreeuwde het uit naar de koning. ‘Neem die wet terug!’ riep ze in wanhoop naar de koning. Maar dat kon niet. Want als de koning eenmaal een wet had ondertekend, kon dat nooit meer ongedaan gemaakt worden. De koning reikte zijn scepter opnieuw naar Esther en gaf Esther het woord. Esther zei: ‘Wilt u een wet maken die er voor zorgt dat de vorige wet ongeldig wordt gemaakt?’ ‘Schrijf zelf maar een wet die je goed vindt, dan zet ik mijn handtekening er onder’, antwoorde de koning.

Esther schreef met Mordechai een nieuwe wet, waarin stond dat de Joden zichzelf mochten verdedigen tegen vijanden van het volk. Als dan de dag aanbreekt dat Esther, Mordechai en hun volk vermoord mogen worden, is hun verdediging veel sterker. Als één man verdedigen ze hun bezit. Als de dag voorbij is, wordt het groot feest. God heeft hun lot volledig omgekeerd. In plaats van aangevallen te worden, kunnen zij hun vijanden aanvallen en keert de rust voor lange termijn terug. Het feest keert jaarlijks terug en wordt ‘Purim’ genoemd. Omdat God naar hun lot heeft omgezien en het heeft omgedraaid.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat kreeg koningin Esther van de koning?

Het huis van Haman.

Hoe heet het feest?

Purim.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Welke situatie in jouw leven wil jij graag omgedraaid zien?

De speler die de situatie het beste ten goede omdraait.


VERDIEPINGSVRAGEN

Als jij één wet mocht schrijven, wat zou je dan maken?

Als jij één feest per jaar mocht vieren, wat zou je dan vieren?