Het thema heeft vandaag misschien een wat lastig woord voor de kleinsten. Het is daarom goed om goed uit te leggen wat ‘zegen’ is. Het betekent het goede over iemand uitspreken, of goed aan een ander doen. Jozef gaat van het ene uiterste naar het andere. Van verstoten in de familie, naar slaaf, van ‘hoofdslaaf’, naar gevangenis. En dan bevindt hij zich van de een op andere dag in het paleis van de koning en krijgt hij de leiding over het land. Alleen aan de farao is hij verantwoording verschuldigd. De droom van Jozef van langgeleden wordt werkelijkheid. God heeft hem voorbereid om tot zegen te zijn voor anderen. Zie je overeenkomsten tussen Jozef en Jezus?


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Het goede uitspreken of doen aan anderen, doe je dat vaak? Voor wie ben jij vandaag een zegen?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 41:37-42:3

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | WAT TE VIEREN

Bedenk een jubileum dat er te vieren is binnen jullie team, stad, kerk. Denk aan een verjaardag, trouwdag of het zoveel jaar bestaan van iets. Spreek van tevoren af dat de persoon in kwestie het cadeautje gaat delen met de rest. Vertel dat er een jubileum te vieren valt en roep de persoon in kwestie naar voren. Vertel kort wat er te vieren valt. Vraag om applaus en overhandig officieel het cadeautje aan de persoon. Laat de persoon het cadeautje uitpakken en vraag wat hij gekregen heeft. Laat de persoon de Celebrations uitdelen aan de kinderen. Eet de snoepjes met elkaar op. Vertel dat je het cadeautje nodig had van de persoon om de chocolaatjes uit te kunnen delen. Vertel dat het cadeautje voor jou een cadeautje, een zegen was. Had hij dat niet gedaan, dan hadden jullie geen chocolaadje.

Wat je kunt zeggen: “Hij kreeg nu een doos vol met chocolaatjes en hij kon dit aan iedereen uitdelen! Vandaag gaat het over Jozef die ook iets krijgt en waar hij tot zegen mee is voor anderen. Luister maar.”


SPORT VOORBEELD | JOHAN CRUYFF IS AJAX TOT ZEGEN

Johan Cruyff is volgens veel mensen de beste Nederlandse voetballer ooit. Zo werd hij 9x Nederlands kampioen, won 6x de KNVB Beker en 3x de Champions League met Ajax (toen nog Europa Cup 1). Ook bij Barcelona was hij succesvol, door zijn veranderingen als coach werd Barcelona de grote club die het nu is. Johan Cruyff was Ajax dankbaar dat hij er zo lang mocht voetballen en dat ze hem de kans hadden gegeven om prof te worden. Dus toen het bij de club niet lekker liep, zorgde hij dat Marc Overmars en Edwin van de Sar het bij de club voor het zeggen kregen. De jeugdopleiding werd helemaal aangepakt, zodat jaren later Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong konden doorbreken bij Ajax. Cruyff is Ajax tot zegen geweest met zijn ingrijpen bij de club.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt hoe jij anderen tot zegen bent geweest.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David heeft een heftige periode achter de rug. Hij heeft
jarenlang moeten vluchten voor zijn leven omdat koning Saul
hem wilde doden. Nu is koning Saul dood en is David koning
geworden.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 41:37-42:3

Kernpunt

Ondanks dat Jozef veel lastige jaren achter de rug heeft, kiest
hij er voor om tot zegen te zijn voor anderen.


Verhaallijn

Jozef, de heerser van Egypte, reist ondertussen door heel het land. Een paar jaar geleden legde Jozef de droom van de farao uit. De droom betekende dat er zeven goede jaren gaan komen en dat er zeven slechte jaren gaan komen. Toen Jozef de droom van de farao had uitgelegd zei de farao tegen Jozef: “Ik geef je de leiding over heel Egypte. Iedereen moet doen wat jij zegt en jij moet er voor zorgen dat het reddingsplan wordt uitgevoerd.” En daar is Jozef nu mee bezig, hij reist door heel het land om de graanakkers te bezoeken: “Hé jongens, er moet echt nog meer graan worden verzameld!” zegt Jozef als hij aankomt bij een van zijn graanakkers. De boeren draaien zich om en zien dat het Jozef is. Snel maken ze een diepe buiging. Dan zegt een van de boeren: “Majesteit, er is al zo veel graan. Het raakt nooit meer op, en we kunnen het toch verkopen?” Maar Jozef zegt: “God heeft gezegd dat ik het moet bewaren, er gaan ook nog slechte jaren komen!” De boer knikt en gaat aan het werk en Jozef reist door naar de volgende graanakker. Een paar maanden later krijgt Jozef gelijk. Overal is er honger. Het graan wil niet meer groeien en het kleine beetje voorraad wat er was is nu op. Ook in Egypte is het eten op. De mensen worden boos en gaan naar de farao, de koning. “We willen eten!” zeggen ze. Maar de farao zegt: “Ga maar naar Jozef en doe wat hij zegt.” Als de mensen bij Jozef komen geeft hij hen het eten wat hij heeft bewaard de afgelopen zeven jaar. De mensen hebben zo genoeg eten. Ook in de landen rond Egypte komen ze naar Jozef toe om eten te kopen. Dat gaat een lange tijd zo door en iedereen heeft genoeg te eten. Maar dan komen ook de broers van Jozef naar Jozef toe om eten te kopen. Hoe zal dat de volgende keer aflopen? Ik ben niet koning voor mijzelf, maar om het volk te dienen! God wil dat het goed gaat met hen en dat ze van Hem houden. Die verantwoordelijkheid draag ik en God zal me daarbij helpen!”

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom moeten de boeren het graan bewaren van Jozef?

God had gezegd dat na de zeven goede jaren er ook zeven slechte jaren zouden komen.

Waarom reist Jozef door heel het land?

De farao had hem de opdracht gegeven om het graan te
verzamelen, omdat hij de droom van God kon uitleggen.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarmee kun jij het goede doen voor andere mensen?

De speler die anderen het meest tot zegen is.


VERDIEPINGSVRAGEN

Merk jij wel eens dat God voor je zorgt? Waarmee heeft God jou gezegend denk je?

Hoe kan jij voor een ander tot zegen zijn? Wat heb je daar voor nodig?