God heeft een cadeau voor jou! Hij gaf zijn leven aan het kruis voor jou, en
stond op uit de dood zodat jij in Zijn Naam kunt leven. Het mooie van het
cadeau is dat jij het mag delen met de kinderen. Alle Bijbelverhalen die ze
horen zijn waardevol, maar uiteindelijk gaat het om één keus: of ze Jezus
willen aannemen als hun Verlosser. Dat gesprek met die vraag mag jij deze
week concreet aangaan. Het is een levens veranderend cadeau dat God aan
hen wil geven.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Besef jij de impact van Gods cadeau in jouw leven? Ben je blij met het
cadeau? Hoe uit zich dat?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 2 Samuël 23: 1-5

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | TREFBAL MET VERLOS

Vertel dat jullie trefbal gaan spelen. Het team dat de bal heeft, probeert iemand van het andere team te raken op het lichaam. Je mag niet mikken op het hoofd. De bal mag niet eerst de grond raken. Als je wordt geraakt, ben je af. Wordt de bal gevangen, dan is de werper af. Als je af bent, ga je naast of achter het vak van je tegenstander staan. Spelers uit de eigen helft mogen de bal naar elkaar overgooien. Spelers in het achterveld mogen dat niet. Gooi je vanuit het achtervak iemand af, dan mag je weer terug naar je eigen vak. Het is verboden om een bal te pakken in het achterveld die nog in het speelveld van de tegenstander ligt. Het team dat na 5 minuten de meeste spelers nog in het eigen veld heeft, heeft gewonnen.

Wat je kunt zeggen: “Je team kan ervoor kiezen om de bal naar je toe te gooien in het achterveld om terug te kunnen keren als je iemand weer afgooit. Jozef zorgde zo ook voor zijn broers.”


SPORT VOORBEELD | SCHEIDSRECHTER VERGEEFT ZIJN AANVALLERS

Daniel Sweeney is scheidsrechter op amateurniveau in Ierland. Hij fluit zijn wedstrijden met plezier, maar eind 2018 ging het goed mis. Toen spelers het niet eens waren met zijn beslissing, kwamen ze het veld op en gingen hem te lijf. Hij houdt blijvende schade over aan de aanval en zijn gezicht zat onder de blauwe plekken en kneuzingen. Ook zijn kaak was gebroken. Terwijl hij gewoon in zijn vrije tijd zijn best deed om de wedstrijd in goede banen te lijden. Hij deed zijn best, maar het was niet goed genoeg voor de fans. De scheidsrechter wordt een paar dagen later geïnterviewd voor de televisie over het voorval. En de scheidsrechter vergeeft zijn aanvallers. Terwijl zijn gezicht nog bont en blauw is, vergeeft hij op tv de supporters die hem om niets aanvielen.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe jij Gods genade ervaart.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Jozef en zijn familie zijn herenigd in Egypte en ze zijn rijk
geworden dankzij het werk van Jozef. De dromen die God hem
gaf toen hij tiener was, zijn allemaal uitgekomen!

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 50:15-26 en Johannes 3:16

Kernpunt

Jozef vergeeft zijn broers nadat hun vader is overleden. Ze zijn
nu helemaal vrij.


Verhaallijn

Na de begrafenis van hun vader zitten de broers bij elkaar. Ze denken terug aan vroeger. En dan schrikken ze: “Wat als Jozef ons nog altijd haat om wat we hem aangedaan hebben? Misschien heeft hij ons wel laten leven uit respect voor vader, maar die is er niet meer. Wat als Jozef wraak wil nemen?” Ze worden bang en bedenken een list. Ze laten een boodschap naar Jozef brengen: “Onze vader heeft voor hij stierf de opdracht gegeven om het volgende aan u te zeggen: vergeef toch je broers voor wat ze je hebben aangedaan. ”Als Jozef dit hoort, wordt hij enorm verdrietig: “Hij heeft hun toch al vergeven? Waarom twijfelen ze daaraan?” Daarna komen de broers bij Jozef en ze vallen voor hem neer: “Laat ons het goed maken, we zullen vanaf nu uw slaven zijn.” Maar Jozef zegt: “Wees toch niet bang, ik ben God toch niet? Ik bepaal niet wat er gebeurt in het leven. Kijk maar: Jullie wilden mij kwaad doen, maar God had juist bedacht dat ik uiteindelijk jullie kon redden! Ik zal voor jullie allemaal zorgen, want God heeft dat bepaald.” En Jozef deed dit tot zijn dood aan toe. God wilde en wil het beste voor mensen en ook voor jou. En het beste wat Hij aan jou kan geven, dat is Hijzelf! Hij woont in de hemel, en dat klinkt ver weg, maar Hij is als mens, als Jezus, naar de aarde gekomen om het goede te doen. Hij weet dus exact hoe je je voelt en wat je dus nodig hebt. Hij heeft het immers zelf ook gevoeld toen Hij op aarde was. Jezus is God en kan je redden van wat niet goed gaat in je leven, wat je naar slechte dingen of gedachten trekt, weg van God. Hoe hard je ook je best doet, dat kun je zelf niet veranderen. Net zoals de broers van Jozef het verleden niet goed konden maken door slaven te worden. Ze moesten de vergeving en de goede zorgen als cadeau aannemen. Dat begrepen ze niet, maar ze waren er wat blij mee! Jezus biedt jou uit liefde ook dit geschenk aan van redding en zorg en zegt: Ik heb mijn leven hiervoor gegeven door te sterven aan het kruis, zodat ik in je hart kan komen wonen. Dan ben je nooit meer alleen. Ik geef je kracht om vol te houden en om steeds meer het goede te doen: wil jij Mij ontvangen?

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom waren de broers bang?

Ze dachten dat, nu hun vader dood was, Jozef misschien wraak zou willen nemen op hen.

Wat gebeurde er met Jozef toen hij de boodschap van de broers hoorde?

Hij werd enorm verdrietig.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waar wil jij dat Jezus jou bij helpt?

Degene die zijn team verlost.


VERDIEPINGSVRAGEN

Stel je voor dat Jezus bestaat, waarvan zou Hij mensen moeten redden?

Waarvoor zou Hij jou kracht mogen geven om vol te kunnen houden?