Gaan naar een onbekende plek. Soms is dat een fantastisch avontuur, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Andere momenten is dat zenuwslopend spannend, als je moet vluchten vanwege oorlog of huiselijk geweld. Hoe je uitkijkt naar die stap in het onbekende, heeft veel te maken met je karakter, je ervaring met eerdere stappen in het onbekende, en de reden waarom je de bekende plek verlaat. Feit is dat het onbekende zowel goed als verkeerd kan uitpakken. Met soms levenslange gevolgen. Een vluchteling die in Nederland een veilig bestaan kan opbouwen zal dat bevestigen. Jakob, de vader van Jozef, moest ook verhuizen naar een onbekende plek. En dat was best spannend.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Raakt dit thema bij jou een pijnlijke plek? En heb je iemand om hierover door te praten? Hoe merk je dat Hij door je heen werkt?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 31:10-21

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | WINNENDE VERLIEZERS

Laat de kinderen teams maken van ongeveer 4 personen. Elk team zet zijn pion op de kop in het veld. Als een pion van een ander team omgaat, is dat een punt voor het scorende team. Stop na één minuut het spel, en laat één speler van elk team doorverhuizen naar het team rechts van hen. Laat het spel weer beginnen en stop nog 2x na één minuut om één persoon te laten doorschuiven. Vraag aan de kinderen hoe het is om te veranderen van team. Vonden ze het leuk om met iemand anders te voetballen? Of vonden ze het stom omdat ze niet meer bij elkaar als vrienden in het team zaten?

In het spel ging je voetballen met een persoon die je niet zo goed kende. Hij
of zij was onbekend voor jou. Als je gaat verhuizen kom je op een onbekende plaats, met onbekende mensen. Jozef moet ook verhuizen. Luister maar.


SPORT VOORBEELD | TADIC VERHUIST NAAR ONBEKENDE PLEK IN HET ELFTAL

In de zomer van 2018 wordt Dusan Tadic door Ajax gekocht van Southampton. Een bijzondere transfer, want de creatieve vleugelspeler speelt bij Southampton bij een club met meer geld en in een grotere competitie. Tadic debuteert voor Ajax in de belangrijke Champions League kwalificatie wedstrijd tegen Sturm Graz en is een week later belangrijk in de return met zijn eerste doelpunt voor Ajax. Ajax kwalificeert zich met Tadic op het middenveld voor de Champions League. Maar als Ajax spits Huntelaar geblesseerd raakt, heeft de coach een probleem. Hij heeft geen spits die goed genoeg is voor in de Champions League. In de competitiewedstrijd tegen PSV besluit hij om Tadic te verhuizen naar een voor Tadic onbekende plek in het team: de spitspositie. Tadic is dat natuurlijk helemaal niet gewend, maar past zich ontzettend snel aan. Hij doet het zo goed, dat hij de rest van het seizoen bij alle belangrijke wedstrijden in de spits mag beginnen. De verhuizing naar de onbekende plek in het elftal pakte goed uit!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over dat jij moest verhuizen naar een onbekende plek.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

De vorige keer hoorden we over Jakob en Laban. Laban en
zijn zonen waren jaloers, omdat Jakob veel meer vee kreeg.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 31:10-21

Kernpunt

Jozef moet verhuizen naar een onbekende plek.


Verhaallijn

Jozef is ongeveer even oud als jullie toen opa Laban en zijn zonen jaloers waren geworden op Jozefs vader. Misschien kan je het nog herinneren wat er daarna gebeurde. Als Jozef op een dag buiten aan het spelen is, roept zijn moeder hem: “Jozef, binnen komen. We moeten even praten!” Jozef is verbaasd en loopt naar zijn moeder toe. Als Jozef binnenkomt, begint zijn moeder te vertellen: “Jozef, lieverd, we gaan verhuizen. Je vader heeft veel ruzie met opa en heeft een droom gekregen waarin God zegt dat het beter is om terug te gaan naar de plaats waar je vader vandaan komt.” Als Jozef dat hoort, schrikt hij. Natuurlijk weet hij wel dat zijn vader ruzie heeft, maar hij vindt de plaats waar hij woont zo fijn. Hij kan fijn buiten spelen, hij heeft veel vrienden hier en hij heeft helemaal geen ruzie met zijn opa. Hij wil eigenlijk helemaal niet weg. Jozef vraagt aan zijn moeder: “Kunnen we echt niet hier blijven wonen, mama?” “Nee,” zegt zijn moeder die druk bezig is met het inpakken van de spullen.

Jozef loopt naar buiten en zucht. “Dan wil ik ieder geval nog afscheid nemen van opa”, praat Jozef tegen zichzelf. Hij rent naar zijn opa Laban toe om afscheid te nemen, maar die is er niet. Hij kijkt voor, achter en om het huis heen, maar geen opa te bekennen. Jozef is verdrietig en loopt slenterend terug naar zijn huis. Jozef kan geen afscheid nemen van zijn opa. Niet veel later worden ook alle dieren klaargemaakt om te vertrekken en weet Jozef dat ze echt weggaan. Jozef wordt bang en verdrietig. “Wat zal er gaan gebeuren? En hoe ziet de nieuwe plaats eruit? En waarom kan ik geen afscheid nemen van opa?” vraagt Jozef zich af. Jozefs moeder ziet dat hij bang is en legt een arm om hem heen en zegt: “Ik weet ook niet hoe onze nieuwe woonplaats er uit gaat zien en of het er gezellig is, maar vertrouw maar op God. Hij zorgt voor je.” Dan zet zijn vader hem op een kameel en vertrekken ze. Op weg naar de nieuwe woonplaats, op weg naar het vaderland van zijn vader, op weg naar het onbekende.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom gaat Jozef verhuizen?

Omdat zijn vader ruzie heeft met opa én Jozefs vader een
droom kreeg van God.

Waarom is Jozef verdrietig?

Omdat hij weg moet van de plaats waar hij het naar zijn zin
heeft.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe vind jij het als je nu zou moeten verhuizen naar een onbekende plaats?

De persoon die anderen op hun gemak laat voelen.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe ben je om gegaan met een verhuizing van woonplaats, school of sportvereniging?

Hoe ga je om met een stap in het onbekende?