‘Toen ik jong was, droomde ik er van om …’. Als je jong bent heb je grote dromen. Alles kan nog, als je er maar hard genoeg voor werkt en altijd de juiste keuzes maakt. Naarmate je ouder wordt, kom je er achter dat het niet altijd zo werkt. Een topsporter onderweg naar zijn droomcarrière kan zomaar geblesseerd raken. Een tiener in de bloei van het leven een dierbare verliezen waardoor de droom ineens minder belangrijk wordt. Toch is het goed en belangrijk om te blijven dromen. Positief vooruit kijken. Iets nastreven: gezondheid, je droombaan, wereldvrede of dat de hele stad Jezus leert kennen. Jozef had ook grote dromen.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wat zijn jouw grote dromen (geweest)? Mogen ze er nog zijn en wat doe je om ze te realiseren?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 37:5-11,
Hebreeën 12:1-2

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | VRIJE WORPEN VOORSPELLEN

Maak twee teams. Leg uit dat alle teams vrije worpen gaan schieten met een basketbal. Als je geen basket hebt, laat dan penalty’s nemen. Wijs één van de teams aan die als eerste mag zeggen hoe vaak ze zullen raakschieten als ieder teamlid één keer mag schieten. Vraag vervolgens het volgende team of ze daar overheen gaan en vaker raak zullen schieten òf dat ze niet geloven dat het andere team zo vaak raak schiet. Als een team het aantal voorspelde rake vrije worpen haalt dan krijgen ze twee punten. Als het team voorspelde dat het andere team het aantal voorspelde rake vrije worpen niet haalt, krijgt dit team één punt. Laat het team met het hoogste voorspelling vrije worpen nemen en ken de punten toe. Speel het spel nog een keer, maar nu mag het andere team.

Het team dat mocht voorspellen hoeveel vrije worpen ze raak zouden schieten, maakte een plaatje (een droom) van hoe vaak ze zouden raakschieten. Deze droom hielp hen om ervoor te gaan. Vandaag gaat het ook over een droom die kracht geeft voor de toekomst. Luister maar.


SPORT VOORBEELD | ‘SKATEKEET’ DROOMT VAN GOUD

Keet Oldenbeuving is een meisje van 15 jaar. Skatekeet is haar bijnaam, want ze is goed in skateboarden. En niet zo maar goed, maar de allerbeste skateboardster van Europa. Én het allergrootste sporttalent van Nederland in 2019 over alle sporten. Haar grote droom voor 2020 is naar de Olympische Spelen in Tokio en daar goud te winnen. Een ontzettend grote droom, want daarvoor moet je de allerbeste in je sport zijn en op het juiste moment goed presteren. Maar Keet kan dat. Bij grote kampioenschappen zoals het NK en EK steeg ze boven zichzelf uit en liet zieke trucs zien. Nu is ze nog onbekend, maar als ze straks haar grote droom heeft waargemaakt, zal iedereen haar kennen…


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over jouw grote droom en hoe God je daarin helpt.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

In het gezin van Jozef is er veel spanning. Jozef heeft veel
broers en zijn vader trekt hem voor. Zijn broers zijn jaloers op
hem en Jozef klikt vaak over zijn broers.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 37:5-11,
Hebreeën 12:1-2

Kernpunt

Jozef heeft grote dromen.


Verhaallijn

“Waarom krijgt Jozef zo’n mooie mantel van pa en wij helemaal niks?” Zo mopperen de broers van Jozef, “Die klikspaan moet niet te dicht bij ons in de buurt komen, want dan…” Ze haten Jozef. Die nacht krijgt Jozef een bijzondere droom. Hij vertelt het aan iedereen, zelfs aan zijn broers: “Jongens, luister wat voor een bijzondere droom ik gehad heb.” Zijn broers kijken hem boos aan, wanneer Jozef zegt: “We waren samen aan het werk op het veld om graan bij elkaar te wikkelen tot bosjes graan. En toen ineens ging mijn bosje overeind staan, en de bosjes van jullie gingen eromheen staan en bogen voor mijn bosje neer!” Maar Jozefs broers worden woedend, ze schreeuwen: “Wie denk jij wel niet dat je bent!? Wil jij als koning de baas over ons spelen?!” En ze haten Jozef nog meer. Maar een poosje later krijgt Jozef weer een droom! Weer gaat hij naar zijn broers en vader toe: “Ik heb weer gedroomd! De zon, de maan en elf sterren bogen voor mij neer!” Zijn broers zijn woedend. En Jakob zegt streng: “Wat is dat nou voor een droom!? Moeten je broers, je moeder en ik voor jou buigen?” Maar Jakob, is toch verwonderd: Wat betekenen deze bijzondere dromen toch? Jakob had zelf ook een droom, een belofte van God gekregen. En net als Jozef was ook Jakob niet de belangrijkste broer. Toen Jakob het moeilijk had, omdat hij bang was dat zijn broer hem zou vermoorden, herinnerde God hem aan de belofte dat er door zijn nageslacht zegen zou zijn voor alle volken. En die belofte gaf hem moed om toch de moeilijke weg in te slaan. Zou dat voor Jozef ooit ook zo kunnen zijn? Eeuwen later zou Iemand uit het nageslacht van Jakob, Jezus, die droom werkelijkheid laten worden: grote zegen voor de mensen. Maar de weg die Jezus om dat voor elkaar te krijgen moest afleggen, was verschrikkelijk zwaar. Hij moest de schuld betalen die de mensen hebben ten opzichte van God. En dat kon alleen door de doodstraf. Maar toen Jezus daar enorm tegen opzag, was het dat droombeeld van geredde mensen, die Hem de kracht gaf om toch door te zetten zodat dit droombeeld werkelijkheid zou worden. Jezus gaf zijn leven voor deze droom van God: dat iedereen die dat wil bij God mag horen en dat God voor hen zal zorgen!

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat denk jij dat die dromen betekenen?

Dat Jozef baas zou worden over zijn hele familie.

Vind je het slim van Jozef om naar zijn broers te gaan?

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Welke droom heb jij?

De speler met de mooiste droomactie.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat doe je om je droom te bereiken?

Hoe kan deze droom je helpen als je
het moeilijk hebt?