Het gaat vandaag over pesten en dat is al zo oud als de tijd van Jozef. Het komt in alle lagen van de samenleving voor, onder zowel ouderen als jongeren. Gelukkig wordt in onze tijd veel meer over gesproken dan vroeger en grote kans dat de jongeren er dus al regelmatig over gesproken hebben. Toch is het goed om het er samen met ze over te hebben. Want hoe gaan zij met pesters en gepesten om? Welke rol kiezen ze voor? Er valt veel te leren uit dit deel van het verhaal van Jozef. En uiteindelijk ook dat God altijd de regie houdt over de situatie en je altijd bij hem terecht kunt voor hulp.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Welke rol heeft pesten in jouw leven? Is het een open wond, een onbekend thema of moet je nog ‘sorry’ zeggen tegen iemand? Als één van die drie voor jou geldt, bespreek dat dan vandaag met iemand.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 37:12-35

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | KONTJE BLAUW!

Kies een sportvrijwilliger en een kind die tegen een stootje kan. Kies anders twee sportvrijwilligers. Zet het kind en de sportvrijwilliger bij het doel neer en vraag ze te bukken met hun billen omhoog. Maak een rij van kinderen op vijf meter afstand van de gebukte spelers. Leg uit dat ze één voor één mogen schieten op de gebukte spelers. Laat het eerste kind in de rij op de sportvrijwilliger schieten. Stop het spel als er daadwerkelijk geschoten gaat worden op een kind of als er een van de kinderen protesteert. Tip voor de spelleider: Het effect van het spel is het grootst als er daadwerkelijk op de gebukte spelers geschoten mag worden. Schat hiervoor wel in of dat ook echt kan. Als je twijfelt, kun je beter op tijd stoppen!

Wat kan je zeggen: “Het is niet eerlijk om zomaar op iemand te gaan schieten. Wat als het vaker gebeurt, of als iemand gewond raakt? Dan wordt iemand gepest. Doe je dan met de spelleider mee? Of wil je dat het stopt voor de gebukte spelers? Jozef wordt ook gepest. Luister maar.”


SPORT VOORBEELD | WIJNALDUM & FRENKIE DE JONG: STATEMENT TEGEN RACISME

In november 2019 wordt de voetbalwereld in Nederland opgeschrikt door racisme. Elke keer als de donkere aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior de bal krijgt, pesten de supporters van de tegenstander hem met racistische opmerkingen en geluiden. Huilend verlaat Moreira het veld en de scheidsrechter staakt de wedstrijd. Veel mensen zijn er ontzettend boos over, zo ook topvoetballers van het Nederlands Elftal. Georgino Wijnaldum en Frenkie de Jong besluiten om iedereen te laten weten wat zij er van vinden. Als er gescoord wordt tijden de wedstrijd Nederland – Estland, leggen ze hun beide armen naast elkaar. Wijnaldum zijn bruine arm en De Jong zijn witte arm. ‘Wij zijn één team, wij zijn gelijk. Iedereen juicht voor oranje en het is genoeg geweest met racisme’, zegt Wijnaldum. Stop het pesten in de voetbalwereld.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over wat pesten met jou gedaan heeft.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

In het gezin van Jozef is er veel spanning. Jozef heeft veel
broers en zijn vader trekt hem voor. Zijn broers zijn jaloers op
hem en Jozef klikt vaak over zijn broers.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 37:12-35

Kernpunt

Jozef heeft grote dromen.


Verhaallijn

“Jozef, ik wil dat je bij je broers gaat kijken, ze passen op de schapen en ik wil graag weten of het goed met ze gaat.” Jozef knikt en luistert naar zijn vader. Hij gaat op pad. Het is een heel eind lopen, maar na een tijdje komt hij in de buurt van zijn broers. De broers zien hem van ver aankomen, maar ze zijn niet blij om hem te zien: “Zie je dat? Daar komt ons vervelende broertje aan”, zeggen ze tegen elkaar. Snel overleggen ze met elkaar en maken een plan. “We vermoorden hem en gooien hem in de put.” Iedereen is het daarmee eens alleen de oudste broer Ruben niet. Hij zegt: “We gooien hem in de put, maar we vermoorden hem niet. Dat is nergens goed voor.” En zo gaat het ook, ze rukken de mooie jas van Jozef af en gooien hem in een lege put. Daar zit Jozef dan. Helemaal alleen diep in een lege put. “Help! Help, haal me hieruit!”, schreeuwt Jozef nog, maar het heeft geen zin. Niet veel later komen er mensen langs. Als de mensen dichterbij komen zien de broers van Jozef dat het handelaren zijn. Dan zegt Juda, één van de broers: “Als we Jozef nou verkopen, dan hoeven we hem niet te vermoorden. Dat scheelt ons een boel werk en we krijgen er nog geld voor ook.” De andere broers knikken. Ze vinden het wel een goed idee en halen Jozef uit de put. “Zie je wel, dat jullie me er weer uit zouden halen.” zegt Jozef, “Bedankt!” Maar voordat hij het weet, wordt Jozef vastgebonden en is onderweg naar Egypte, mee met de handelaren. De broers lachen. “Uh, wat doen jullie nu? Waar ga ik naar toe?”, vraagt Jozef. De broers geven geen antwoord. “Doorlopen!”, schreeuwt de handelaar. Ruben, die nog niet weet dat Jozef weg is, gaat kijken bij de put. Hij wil Jozef stiekem eruit halen en terug naar zijn vader brengen. “Dat scheelde niets of mijn broertje was dood geweest!”, denkt Ruben bij zichzelf, “Nu hem alleen nog even uit de put halen.” Als Ruben ziet dat de put leeg is, schrikt hij en begint hij te huilen. Hij rent naar zijn broers en schreeuwt: “Jozef is weg! Wat moeten we nu?” De broers smeren bloed van een lammetje op de jas van Jozef en gaan terug, terug naar hun vader om te vertellen dat Jozef dood is.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom willen de broers Jozef doden?

Ze hebben een hekel aan Jozef.

Hoezo doden ze Jozef toch niet?

Ruben overtuigd zijn broers om hem in de put te gooien.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

In wie herken jij je het meest: Jozef, Juda, Ruben of de andere broers?

Wie komt het beste op voor de ander?


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat doe jij als iemand in jouw omgeving gepest wordt?

Wanneer is iets pesten en wanneer is iets plagen?