Wat ben jij waard? Wie bepaalt dat eigenlijk? Het is uiteindelijk je eigen keus om te bepalen wie jouw waarde mag bepalen. Het kan zijn dat je andere mensen in jouw leven, jouw waarde laat bepalen. Vaak is je waarde dan gekoppeld aan gedrag of prestaties. Het kan zijn dat je zelf je waarde bepaalt. Grote kans dat je vroeger gekwetst bent door anderen en jij je daarvoor wilt afsluiten. Vermoedelijk wil jij graag dat God bepaalt wat je waard bent, maar vind je dit in de praktijk lastig. Als je wilt weten hoeveel jij waard bent, kijk dan naar het kruis, want daar werd jouw prijs betaald.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wie of wat heeft invloed op jouw (eigen)waarde? Welke stap wil je deze week zetten om meer in je identiteit als kind van God te gaan staan?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 37:23-28 en 39:1-6

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | KAMPIOENTJE

Kies drie voetballers uit en één keeper. Deze drie voetballers gaan tegen elkaar voetballen. De eerste twee die scoren, gaan naar de finale. De eerste die in de finale scoort, is kampioen. De mensen aan de kant, krijgen allemaal een snoepje. Die mogen ze vooraf inzetten op de speler die wint. Na afloop, mogen de kinderen die een snoepje op de winnaar hebben ingezet, alle snoepjes onderling verdelen. Zorg dat het spel niet te lang duurt en eerlijk verloopt.

Wat kan je zeggen: “Vaak is het bij sporten zo dat de beste speler of het team wint. Er zijn mensen die dan gaan gokken op de uitslag van wedstrijden. Ze beoordelen wie de sterkste is. Trainers beoordelen hun spelers ook op wat ze kunnen: wie speelt en wie zit op de bank? Jozef wordt ook beoordeeld op wat hij kan. Luister maar.”


SPORT VOORBEELD | RAYMOND VAN BARNEVELD STOPT MET DARTEN

Vlak voor het begin van 2020 komt er groot nieuws uit de dartwereld: Raymond van Barneveld stopt met darten. Het is niet de eerste keer dat hij stopt, maar nu wel definitief. Maar het doet hem pijn. Darten is zo’n groot onderdeel geweest van zijn leven en van zijn roem, dat het voelt altijd een stuk van zijn identiteit wordt afgenomen met het stoppen. Hij zegt daarover: ‘Het voelt alsof ik mijn bloedeigen kind moet weggeven.’ Ineens is hij voor zijn gevoel niet meer één van de grootste darters ooit, maar gewoon weer Raymond van Barneveld. Zijn eigenwaarde lijkt te zitten in zijn dartsprestaties. ‘Als ik heel goed dart, houden de mensen heel veel van mij’, lijkt hij te denken. Daarom is verliezen voor hem zo pijnlijk en is stoppen alsof hij een stukje van zichzelf is kwijtgeraakt. Maar voor God is er niet zoveel veranderd, God houdt nog steeds onverminderd veel van Raymond van Barneveld.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over je worsteling met eigenwaarde en hoe God naar je kijkt.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Jozef werd in de put gegooid en uiteindelijk verkocht als slaaf
door zijn eigen broers! De droom dat hij ooit een leider zou zijn,
ligt nu in duigen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 37:23-28 en 39:1-6

Kernpunt

Jozef zijn ‘carrière’ gaat van een diep dal naar een redelijke
piek! Wat doet dit met zijn eigenwaarde?


Verhaallijn

Wat voelt Jozef zich vies en vernederd. Thuis bij zijn vader Jakob was hij de allerbelangrijkste zoon! Maar nu? Nu wordt hij als slaaf tentoongesteld op een markt in Egypte, waar er naar zijn spieren, tanden en uiterlijk wordt gekeken om te beoordelen of hij een sterke en geschikte slaaf is. Alsof hij een dier is! En hij hoeft er niet tegen in opstand te komen, want dan zullen zijn verkopers hem vast een lesje leren. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe heb ik zo diep kunnen zinken?”, vraagt Jozef zich vertwijfeld af. Hij ziet één van de mannen die hem uitvoerig bekeken en betast heeft in gesprek met de slavenhandelaar van Jozef. Hij wijst naar hem, terwijl hij druk aan het onderhandelen is met de slavenhandelaar. Ineens ziet Jozef dat ze elkaar een hand geven en dat er een aantal muntstukken betaald worden. De slavenhandelaar en de man lopen nu naar Jozef toe. Hij wordt gedwongen om met de man mee te gaan. Jozef is verkocht zoals je groenten en fruit koopt op de markt. Jozef wordt slaaf van een hele belangrijke man. Potifar is zijn naam. Hij is de baas van de lijfwacht van de hoogste baas van Egypte, de farao! Er is nu geen bescherming meer van zijn vader en, zo lijkt het, geen perspectief meer op een mooie toekomst. Werken, werken en nog eens werken, dat moet hij doen en zonder tegenstribbelen, want anders… En dat doet Jozef dan maar. Jozef gaat niet bij de pakken neerzitten, maar gaat keihard aan het werk. Hij kent immers God! Die ziet het in Hem zitten en Hij zal ook nu vast wel weer helpen! En dat doet God, want alles wat Jozef doet gaat bijzonder goed. Jozef werkt zelf hard, maar God zorgt er telkens voor dat het resultaat uitstekend is. Het gaat zo goed dat het Potifar begint op te vallen. En daarom promoveert hij Jozef tot zijn persoonlijke slaaf, een belangrijke positie. En als Potifar Jozef beter leert kennen, raakt hij erg op hem gesteld. Hij ziet hoe de God van Jozef hem zegent. Daarom promoveert Potifar Jozef tot hoofdslaaf. Jozef mag vanaf nu alles regelen wat er in het huis en op het land van Potifar gebeurt. Zelfs de financiën regelt Jozef helemaal. Vanaf dat moment gaat het bijzonder goed met het huis van Potifar en alles wat hij bezit. Potifar is echt dolblij met Jozef en vertrouwt hem volledig, omdat hij ziet hoe God Jozef en daardoor ook Potifar zelf enorm zegent.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Had Jozef het nodig dat mensen het in hem zag zitten voor hij
zijn verantwoordelijkheid oppakte en hard ging werken?

Nee, hij wist dat God het in Hem zag zitten en dat Hij met hem
was en hem weer zou helpen.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat doe jij als mensen het niet in jou zien zitten?

De speler die zich het beste terugknokt na tegenslag.


VERDIEPINGSVRAGEN

Heb jij wel eens grote tegenslag mee gemaakt? Wat deed dit met je?

Jozef werd pas gewaardeerd toen bleek dat hij wat kon. Wanneer waardeer jij mensen?