Als je nu dit koopt, dan… De hele dag door worden wij verleid. Door reclames, door invloed van anderen, door seksuele prikkels in de media. Er is geen tijd geweest waarin verleiding zo overweldigend is geweest als nu. Toch is verleiding van alle tijden. En dus mogen we vandaag leren van Jozef. Jozef werd verleid en wat een kans was dat! Jozef, een jonge man die al tijden geen aandacht had gehad van een vrouw. En wie zou hier ooit achter komen? Niemand toch? Dus wat maakt het dan uit?! Maar Jozef wist wel beter. Het maakt alles uit. Loyaliteit en eerlijkheid zit hem niet in de keuzes die je maakt in de openbaarheid, maar in alle keuzes die je maakt.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wat zijn voor jou grote verleidingen? En kun je daar eerlijk en open over zijn? Hoe heilig is jouw leven?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 39:6-20

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | TEMPTATION TREFBAL

Benodigdheden: afzetlint/stoepkrijt, bal. Maak een rechthoekig veld voor het spel trefbal. Maak twee gelijke teams. Vertel dat jullie trefbal gaan spelen met de normale regels. Het team dat na 5 minuten het meeste spelers in het veld heeft, heeft gewonnen. Roep voordat je begint één van de twee teams bij elkaar en vertel dat ze tegenstanders mogen vragen om bij hun team te komen tijdens het spel. Laat het team teruglopen naar hun eigen helft en start het spel. Stop het spel als de 5 minuten om zijn of als alle spelers bij één team horen. Vraag aan de groep of ze van team zijn veranderd, of ze getwijfeld hebben. Vraag ook waarom ze wel of niet van team veranderd zijn. Leg uit dat het thema vandaag gaat over verleiding. Belangrijk: Stop het spel als je merkt dat één of meerdere personen gepest worden!

Wat kan je zeggen: “Vandaag gaat het over Jozef. Hij wordt ook verleid. Welke keuze maakt Jozef? Luister maar.”


SPORT VOORBEELD | RONALDO VERLEIDT DE LIGT OM BIJ JUVENTUS TE KOMEN VOETBALLEN

Nederland verliest in de zomer van 2019 de finale van de Nations League. In de allereerste editie van de Nations League presteert Nederland buitengewoon goed door Duitsland en Frankrijk in de poulefase achter zich te laten. In de halve finale wordt Engeland verslagen door het team dat gedragen wordt door de talenten van Ajax. Ook Matthijs de Ligt is één van die grote talenten. Na de verloren finale tegen Portugal, komt Christiano Ronaldo naar De Ligt toe en probeert Matthijs de Ligt te verleiden om bij Juventus te komen voetballen. Ronaldo is onder de indruk van de sterke De Ligt en wil heel graag dat De Ligt bij hem komt voetballen. De Ligt kan de verleiding niet weerstaan en tekent een maand later bij Juventus.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over verleiding en welke plek God daarin heeft.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

De vorige keer ging het verhaal over Jozef die verkocht werd aan
Potifar. Jozef deed zijn werk goed en kreeg meer vertrouwen en
werk van Potifar.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 39:6-20

Kernpunt

Jozef wordt verleid door de vrouw van Potifar, maar gaat niet
op de verleiding in en vlucht.


Verhaallijn

Als Jozef op een dag aan het werk is in het huis van Potifar, roept de vrouw van Potifar hem. Jozef is eerst wat verbaasd, de vrouw roept hem anders nooit. Als Jozef naar de vrouw toe loopt, ziet hij haar in bed liggen. “Jozef, kom je bij me liggen?” vraagt de vrouw. Jozef schrikt ervan en zegt: “Ik krijg zo veel van uw man. Behalve u, want u bent zijn vrouw. Hoe kan ik dan bij u gaan liggen in bed? En God wil ook niet dat ik met u naar bed ga.” Jozef loopt weg maar de volgende dag gebeurt hetzelfde nog een keer: “Jozef, kom je bij me liggen?” Maar Jozef zegt nog een keer hetzelfde en loopt opnieuw weg. Elke dag vraagt de vrouw aan Jozef of hij bij haar komt liggen en elke keer loopt Jozef weg, totdat er op een dag niemand thuis is. Alleen Jozef en de vrouw zijn in het huis. De vrouw vraagt weer aan Jozef of hij naast haar komt liggen. Jozef wil weglopen maar dan komt de vrouw naar hem toe en pakt Jozef bij zijn kleren vast. Jozef probeert zich los te trekken. Hij wil helemaal niet bij de vrouw zijn. Hij trekt zich zo hard los dat zijn kleren schuren! Zo snel als hij kan vlucht hij weg. De vrouw blijft achter met de afgescheurde kleren van Jozef. Als er niet veel later andere mensen terugkomen, vertelt de vrouw haar verhaal: “Jozef kwam bij mij en wilde met mij naar bed. Ik zei tegen hem dat ik het niet wilde, maar hij ging toch naast me liggen. Ik begon heel hard te roepen en toen is hij gevlucht. Kijk maar zijn kleren liggen er nog!” Ze pakt de jas van Jozef en laat de jas aan de mensen zien. Ook Potifar, de baas van Jozef, hoort het verhaal van zijn vrouw. Potifar is woedend: “Wat heeft dit te betekenen Jozef?!” Jozef probeert zijn verhaal te vertellen: “Maar meneer, ik heb helemaal niets gedaan. Uw vrouw vroeg mij om bij haar te liggen en dat heb ik geweigerd.” “Waarom liggen je kleren dan bij haar in bed?” vraagt Potifar. “Ik probeerde weg te vluchten, maar uw vrouw had mijn kleren vast. Ik trok me los, mijn kleren scheurden en ik vluchtte”, vertelt Jozef eerlijk. Potifar kijkt naar zijn vrouw en vervolgens naar Jozef. “In de gevangenis met hem”, beveelt Potifar. Zo komt Jozef in de gevangenis terecht.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom komt Jozef in de gevangenis terecht?

Waarom loopt Jozef steeds weg bij de vrouw?

Potifar is boos, omdat hij denkt dat Jozef met zijn vrouwnaar
bed wilde gaan.

Hij wil helemaal niet naast de vrouw gaan liggen. Hij wil trouw
zijn aan zijn baas en aan God.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waardoor word jij verleid?

De speler die het meest trouw is aan zijn team.


VERDIEPINGSVRAGEN

Waardoor word jij verleid?

Wat zou je doen als je Jozef was?