In de schepping heeft God iets moois voor ons gemaakt. Dag twee gaat over de grote, fundamentele lijnen van de hemel. Essentieel voor het leven, maar minder tastbaar. Daarom zoomen we vandaag in op het grote plan om een woning klaar te maken en de eerste stappen die God daarin zet. Ook in jouw leven is God bezig om je voor te bereiden op iets groters. Hij wil dat jouw huis, jouw leven, zo mooi mogelijk is. Dan kun je er samen met God optimaal van genieten.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

In hoeverre mag God de grote lijnen in jouw leven uitzetten als het gaat om studie/werk/partner/financiën? En kun jij genieten van wat God in jouw leven momenteel doet?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 1:6,7 en
Exodus 6:1-7.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | HUTTEN BOUWEN

Wie kan in 5 minuten de mooiste hut bouwen?! Maak zelf groepjes en maak van het materiaal om je heen de mooiste woning.

Wat kan je zeggen: “Goed gedaan! Het is heel lastig in zo’n korte tijd een woning te maken. Sommigen zijn toch heel creatief geweest, anderen zijn juist heel praktisch. Het kost creativiteit en voorbereiding en veel werk om een mooi huis te maken. Echte huizen kosten maanden of jaren van werk, maar dan heb je wel een mooie, warme plek met stromend water, een douche en alles wat verder nodig is. Net zoals sommige van jullie creatief en anderen praktisch waren, is God ook creatief én praktisch. Een huis, een plek om te wonen is erg belangrijk. En daarom besteedt God er veel tijd aan om voor ons een mooie plek te maken. Daar gaan we het vandaag over hebben.”


SPORT VOORBEELD | DE NIEUWE KUIP

In het begin van deze eeuw wordt al heel duidelijk dat het stadion van Feyenoord niet meer voldoet aan hun wensen. Het stadion, gebouwd net na de eerste wereldoorlog, biedt te weinig plekken voor sponsors en is oud. Bovendien levert het veel te weinig geld op in vergelijking met Ajax en PSV. Doordat er minder geld binnenkomt, kan Feyenoord ook minder goede spelers kopen en wordt dus nauwelijks nog landskampioen! En dus worden er plannen gemaakt voor een nieuw stadion. Maar er is veel verzet. De Kuip voelt voor veel supporters als een tweede ‘thuis’ en dus willen ze er niet weg. Na meer dan 15 jaar overleg, besluit de club toch te verhuizen naar een nieuwe plek. Vlak bij het oude stadion komt een nieuwe plek. De club gaat het stadion zo inrichten, dat de mooie dingen van de oude Kuip, ook in de nieuwe Kuip zullen zijn. Maar dan mooier en beter. Feyenoord is klaar voor de toekomst!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt over hoe jij omgaat met Gods uitnodiging in jouw leven.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Dit is het eerste verhaal in een serie over gelijkenissen. Een gelijkenis is een verhaal dat te vergelijken is (dat lijkt op) wat echt is. Jezus vertelt deze gelijkenissen, omdat duizenden mensen naar hem toekwamen met vragen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 1:6,7 en
Exodus 6:1-7

Kernpunt

Jezus vergelijkt de hemel met een bruiloft. Jij bent uitgenodigd, neem je die uitnodiging aan?


Verhaallijn

Op de eerste dag maakte God het licht. Hij maakte onderscheid tussen dag en nacht. Maar de aarde was nog verre van bewoonbaar. Dus ging God daar de tweede dag mee aan de slag. Hij wilde dat de aarde een mooie plek zou worden, waar alle mensen van konden gaan genieten samen met Hem. Hij zei: “Er moet een gewelf komen”. Dat is een soort ronde koepel om de aarde. Het water zich dan daarboven bevinden, in de wolken. En het kan zich beneden bevinden, in rivieren, meren en zeeën. En zo maakte God de hemel zoals die boven ons is. Ook na de schepping wil God nog graag een goede woonplek voor ons maken.

Vandaag vertellen we het verhaal van Gods plannen om een goede woonplek te maken voor Israël. God spreekt met Mozes over zijn plannen. Mozes moet de leider worden van het volk, dat dan nog als slaven werkt in Egypte. God zegt: “Ik ben God. Ik heb alle macht. Maar het volk Israël weet nog niet wie ik ben. Ze weten ook niet dat ik een afspraak heb gemaakt dat ik ze een land zal geven! En ik heb hun pijn en verdriet gehoord. Ik weet hoe zwaar ze het hebben. Daarom moet jij, Mozes, het volgende zeggen tegen het volk: Ik ben altijd bij jullie. Ik zal ervoor zorgen dat jullie niet langer slaaf hoeven te zijn en jullie verlossen. Jullie zullen mijn volk zijn. En ik ga jullie een mooi land geven, waar jullie je eigen eten kunnen verbouwen veilig kunnen wonen en het zal altijd van jullie blijven.”

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat maakte God op de tweede dag?

De Hemel.

Wat wil God aan zijn volk geven?

Een mooie woonplek.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarom is het belangrijk om een goede woonplek te hebben?

De persoon die het beste is voorbereid voor zijn taak.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat heb jij nodig om je thuis te voelen?

Wie zou jouw leven mogen inrichten?