Vandaag gaat het over de derde dag van de schepping. God maakt onderscheid tussen zee en land en maakt alle bomen en planten. Het gaat vandaag dus over voedsel. We willen vandaag dankbaar stil staan bij het lekkere eten dat God voor ons bedacht heeft en de enorme overvloed die hij gemaakt heeft. Het is goed om daarvan te genieten. Natuurlijk is het ook goed om in de gesprekken bewust te zijn van de oneerlijke verdeling van voedsel en bijvoorbeeld suikers. Maar laat de kern liggen bij het genieten van het goede wat God gemaakt heeft.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

In veel culturen is de maaltijd het hoogtepunt van de dag. Welke rol heeft de maaltijd in jouw leven? Wie nodig jij deze week uit om aan te schuiven?  


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 1:9 –
13 en Johannes 6: 1-14

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | WIE KAN DE MEESTE SOORTEN GROENTE EN FRUIT OPNOEMEN?!

Maak twee of drie groepen. Om de beurt noemt de groep binnen tien seconden een groente of fruitsoort die nog niet is genoemd. Als dat niet lukt, of als de soort al genoemd is, dan is de groep af. Dit spel kan eventueel ook in andere varianten gespeeld worden.

Wat kan je zeggen: “Wauw, wat zijn er veel verschillende soorten groente en fruit hè? Toen God dit maakte, was hij zo ontzettend creatief. Denk maar eens aan alle verschillende soorten kleuren, geuren en smaken die fruit en groente hebben! God is een God van overvloed. Hij wil dat wij genieten van het mooie dat hij gemaakt heeft. Het eten dat hij gemaakt heeft is lekker en goed voor ons.”


SPORT VOORBEELD | DAFNE SCHIPPERS, DE SNELSTE VROUW TER WERELD, DOOR GEZOND TE ETEN

In een interview met de Wereld draait door, vertelt Dafne Schippers dat het belangrijk is voor haar als topsporter om gezond te eten. Ze zegt: “Uiteindelijk ben je op zoek naar een eetpatroon dat goed voor je is en ook nog eens lekker”. Zij eet weinig aardappels en juist veel ei. En ze geniet erg van speciale pannenkoeken met banaan en kaneel erin. Tussen de middag en ‘s avonds maakt ze graag smoothies en salades. Het liefst met spinazie. Dat is lekker en er zit veel ijzer in, dat is goed voor je! Zonder gezond te eten, zou Dafne Schippers nooit zo snel zijn zoals ze nu is. Maar ze vindt het dus ook belangrijk om lekker te eten, anders houd je het niet vol. Goed en lekker eten is voor topsporters essentieel om maximaal te presteren!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt hoe jij in relatie met God omgaat met eten.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Dit is het eerste verhaal in een serie over gelijkenissen. Een gelijkenis is een verhaal dat te vergelijken is (dat lijkt op) wat echt is. Jezus vertelt deze gelijkenissen, omdat duizenden mensen naar hem toekwamen met vragen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 1:9 – 13 en
Johannes 6: 1-14

Kernpunt

Jezus vergelijkt de hemel met een bruiloft. Jij bent uitgenodigd, neem je die uitnodiging aan?


Verhaallijn

God maakte onderscheid tussen licht en duisternis. Dat was op de eerste dag. Op de tweede dag maakte God de hemel en de wolken aan de hemel. Zo werden de eerste stappen gezet door God om een mooie woning voor ons klaar te maken. Op de derde dag laat God het water naar één plaats gaan: de zeeën. En alles wat overbleef, was droog land. God zag dat het goed was. Op dat land maakte hij groente, andere planten en fruitbomen. Alles wat zaden en pitten in zich heeft, maakte God op de derde dag. Zodat wij en alle dieren genoeg voedsel zouden hebben.

Dat is ook precies hoe Jezus deed. In de Bijbel staat een verhaal over een dag dat Jezus aan het vertellen was. Er waren ongeveer 5000 mensen die naar hem aan het luisteren waren. Dat kwam omdat Jezus niet alleen ontzettend mooie verhalen vertelde, maar ook omdat hij zieke mensen genas en grote wonderen deed. Toen het al laat geworden was, zei Jezus tegen één van vrienden die Filippus heet: “Waar moeten wij brood gaan kopen, zodat al deze mensen kunnen eten?”. Filippus antwoordde: “We hebben lang niet genoeg geld om brood te kopen voor zoveel personen! Met het beetje geld dat we hebben, kunnen we hoogstens één of twee hapjes brood per persoon geven.” Een andere vriend, Andreas, kwam erbij staan. Andreas zei: “Hier is een jongetje dat vijf kleine broodjes en twee visjes heeft, maar wat hebben we daaraan voor zoveel mensen?” Jezus zei: “Laat de mensen zitten”. En alle mensen gaan zitten. Jezus neemt het brood, dankt God voor het brood en begint het brood en de vis te breken. En hij gaat maar door met breken. En hij gaat maar door met breken. Hij breekt net zo lang het brood en de vis tot iedereen helemaal vol zit! Sterker nog, als Jezus vrienden de restjes ophalen, hebben ze twaalf manden vol met restjes. Toen wisten de mensen het zeker: Jezus is de Zoon van God!

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat maakte God op de derde dag?

Planten en bomen (eten)

De zee, planten en bomen.

5000

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Voor welk eten mogen we jou ‘s nachts wakker maken?

Voor iedereen een lekkere wortel of wat fruit omdat God een God van overvloed is!


VERDIEPINGSVRAGEN

Waarvan zou jij willen dat God je meer zou hebben gegeven? (En zullen we daarvoor bidden?)

Hoe belangrijk is de maaltijd in jouw leven?