Dag 4 en God maakt de zon, de maan en de sterren. Een ongelofelijk wonder als je nadenkt over de impact er van. God sprak en het was er. Voor jou. God heeft het gemaakt voor ons, zodat we onderscheid kunnen maken in tijd. Tegelijk is de tijd kostbaar, want hier op aarde zal iedereen een keer sterven. Een onderwerp om met de tieners eens over in gesprek te gaan, terwijl je zowel met de kinderen als de tieners ook lekker mag genieten van tijd als mooi cadeau van God.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Hoe geniet jij van de tijd die God geeft? Wat vind je mooi aan elk uniek seizoen dat God gemaakt heeft? Laat je hart vervuld worden met dankbaarheid voor dit mooie cadeau.  


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 1: 14 – 19 en Jesaja 38.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | ALTERNATIEVE PIEPJESTEST

Laat de jongeren naar de overkant rennen binnen een bepaalde tijd. De ene keer geef je ze veel tijd, de andere keer weinig tijd. Als je te laat de overkant bereikt ben je af. Er hoeft niet perse een winnaar uit te komen, als de kinderen maar beseffen dat ze op verschillende manieren kunnen genieten van tijd.

Wat kan je zeggen: “Lekker hè? Soms heb je super veel tijd, en kun je genieten van de tijd die je hebt. Soms is het een heerlijke uitdaging om de overkant op tijd te bereiken. Soms lukt het niet om binnen de tijd iets af te krijgen, zoals net bij het oversteken. Maar meestal heb je genoeg tijd om gedaan te krijgen wat je wil en te genieten van wat je bereikt. God heeft tijd gegeven om van te genieten en om dingen voor elkaar te krijgen en daar gaan we het vandaag over hebben.”


SPORT VOORBEELD | MAX VERSTAPPEN WINT DE GP VAN MEXICO 2018!

Sinds een aantal jaar hebben we een fantastisch autoracetalent in ons land: Max Verstappen. Hij kan racen als geen ander, durft wat anderen niet durven en is gewoon super goed. Met snelheden van boven de 300 kilometer per uur durft hij later te remmen, waardoor hij anderen kan inhalen. En zo wint hij elk rondje duizenden van seconden. Hij wint er nog geen hele tel mee op zijn concurrenten! Zo ook in Mexico. Hij begint super goed en rondje voor rondje komt de overwinning dichterbij. Door goed te rijden komt hij enkele tellen eerder over de finish dan zijn tegenstander, na anderhalf uur rijden. Tijd is voor Max Verstappen erg belangrijk. Elke fractie van een seconde is belangrijk en kan het verschil betekenen tussen winst of verlies. Daarom benut hij de tijd optimaal en geniet hij van elke seconde in zijn auto.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt hoe jij geniet van de tijd die God jou heeft gegeven.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Dit is het eerste verhaal in een serie over gelijkenissen. Een gelijkenis is een verhaal dat te vergelijken is (dat lijkt op) wat echt is. Jezus vertelt deze gelijkenissen, omdat duizenden mensen naar hem toekwamen met vragen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 1: 14 – 19 en
Jesaja 38.

Kernpunt

Jezus vergelijkt de hemel met een bruiloft. Jij bent uitgenodigd, neem je die uitnodiging aan?


Verhaallijn

God zei: ‘Laat er een zon zijn, en de maan en sterren in de lucht. Ze zullen onderscheid maken tussen dag en nacht en om tijd vast te stellen voor de mensen.’ God liet de maan om de aarde draaien en de aarde om zijn eigen as en om de zon. Zo ontstonden de verschillende seizoenen en de dag en de nacht. En God zag dat het goed was.

Tijd is een idee van God. Hij heeft het bedacht, zodat wij houvast hebben in het leven. Het is altijd vrijwel hetzelfde. Dag en nacht, winter, lente, zomer herfst. Zo ook in de dagen van koning Hizkia. Een koning die heel lang geleden koning was over Israël. Op een dag werd koning Hizkia ziek. Zo ziek, dat iedereen inclusief hijzelf, dacht dat hij zou sterven. En toen kwam ook nog eens Jesaja langs. Een man die woorden van God mocht doorgeven aan de koning, een profeet. Jesaja zei tegen koning Hizkia: ‘God zegt tegen je: zorg dat je je erfenis geregeld hebt, want je zult niet lang meer leven.’ Hizkia moest heel erg huilen en ging bidden. Toen zei God tegen Jesaja: ‘Zeg tegen Hizkia: Ik heb uw gebed gehoord, ik zal je 15 jaar langer laten leven’. En God zei ook: ‘Ik zal als teken geven dat de aarde 40 minuten terug zal draaien om te laten zien dat Ik gesproken heb.’ En zo gebeurde dat de aarde in 1 moment terug in de tijd ging omdat God wilde laten zien aan Hizkia.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat maakte God op de vierde dag?

De zon, maan en de sterren

Hoe lang kreeg Hizkia nog te leven van God?

Nog 15 jaar.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waar zou jij graag meer tijd voor hebben?

De persoon die zijn tijd het beste inzet.


VERDIEPINGSVRAGEN

Als jij nog 15 jaar te leven zou hebben, wat zou jij dan veranderen?

Wat neemt meer tijd in beslag dan je eigenlijk zou willen?