Vandaag gaat het over overvloed. Misschien een lastig woord, dus goed om even uit te leggen. Het betekend: meer dan genoeg. God maakt op de vijfde dag de vogels en de vissen en hij maakt meer dan genoeg verschillende soorten. Overvloedig veel dus! En Hij wil ook overvloedig goed voor ons zorgen. Dat is niet altijd wat wij voor ogen hebben, maar als we Hem durven te vertrouwen, zorgt Hij dat het goed genoeg is.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Ken jij God als God van overvloed? Durf je Hem te vertrouwen, ook als het moeilijk is of er even geen overvloed is?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 1: 20 – 25 en Genesis 26

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | NOEM ALLE SOORTEN VOGELS!

Laat de kinderen alle verschillende soorten vogels noemen en tel eens hoe ver je komt. Als ze klaar zijn, mogen ze op hun telefoon verder zoeken naar meer soorten.

Wat kan je zeggen: “Dat is toch ongelofelijk? Zo ontzettend veel verschillende soorten vogels. En dan hebben jullie waarschijnlijk nog geen 5% van alle verschillende soorten kunnen opnoemen of kunnen vinden. Waarschijnlijk heb je nog niet eens 1% van al die soorten ooit in het echt gezien. God heeft al die verschillende soorten gemaakt, gewoon omdat hij van al die verscheidenheid houd.”


SPORT VOORBEELD | RKC ONTVANGT 3,7 MILJOEN VOOR TRANSFER FRENKIE DE JONG

In januari 2019 wordt Frenkie de Jong verkocht van Ajax naar Barcelona! Een recordtransfer voor Ajax, want ze krijgen € 75 miljoen voor hem. Alleen is niet hele bedrag voor Ajax. De Jong komt namelijk van Willem II en toen Ajax hem wilde kopen, vertrouwden ze niet dat hij zo goed zou worden als nu blijkt. Willem II onderhandelde en besloot hem voor € 1 te verkopen, en 15% van het volgende transferbedrag. Dat werd dus € 75 miljoen. Maar Frenkie de Jong was niet alleen van Willem II. Van 2009 – 2014 speelde hij in de jeugd van Willem II en RKC Waalwijk. Zij deelden de opleiding en ontvangen nu allebei dus ook een deel van het geld. En zo ontvangt RKC een overvloedig deel van de transfer, zonder dat De Jong ooit voor hen speelde! De € 3,7 miljoen is bijna al het geld dat ze in 1 jaar gebruiken voor al hun spelers en hun stadion!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt hoe God jou overvloedig zegende.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Dit is het eerste verhaal in een serie over gelijkenissen. Een gelijkenis is een verhaal dat te vergelijken is (dat lijkt op) wat echt is. Jezus vertelt deze gelijkenissen, omdat duizenden mensen naar hem toekwamen met vragen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 1: 20 – 25 &
Genesis 26

Kernpunt

Jezus vergelijkt de hemel met een bruiloft. Jij bent uitgenodigd, neem je die uitnodiging aan?


Verhaallijn

De vierde dag is voorbij. En dan zegt God: Laat er veel verschillende wezens zijn in het water. Vissen en andere dieren. En laat de lucht vol zijn met duizenden soorten vogels! Laat elke vis en vogel precies zo zijn zoals ik het wil, in alle verscheidenheid van soorten. Laat er overvloed zijn! En God zegende de vissen en de vogels met de woorden: ‘Krijg veel jongen en vermenigvuldig je. Zorg dat de wateren op de hele aarde gevuld zijn met dieren en laat de vogels overvloedig aanwezig zijn op heel de aarde!’ Toen was het avond geweest en werd het weer ochtend. De vijfde dag was voorbij.

God zorgt voor overvloed. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen. Dat zien we bijvoorbeeld in het verhaal van Isaäc. Zijn vader, Abraham, had een grote belofte van God gekregen. God had tegen hem gezegd: ‘Er zal uit jou een groot volk komen.’ Maar Isaäc was het enige kind van Abraham en zijn vrouw Sara. Toen Isaäc volwassen was geworden en getrouwd was, kwam er een grote hongersnood in het land. Er was te weinig eten voor Isaäc en zijn vrouw en dus ging hij op zoek naar eten. Maar God zei: ‘Blijf in het land dat ik je beloofd heb en ik zal je zegenen met overvloed.’ Isaäc vertrouwde God en besloot te blijven. En de oogst van Isaäc was dat jaar 100-voudig van wat hij gezaaid had! Hij was in 1 jaar tijd super rijk geworden door God. Hij investeert het geld wijs en daardoor wordt hij alleen nog maar rijker. Hij wordt de rijkste man van zijn hele land. Hij wordt zo rijk, dat anderen jaloers worden. Ze zeggen: ‘Ga naar een andere plek, hier is geen ruimte meer voor jou en al je bezit.’ Isaäc gaat naar een andere plek, zorgt voor een mooie omgeving voor zijn gezin en al zijn bezit, en God spreekt die nacht naar hem in een droom: ‘Wees niet bang, want ik ben bij je. Ik zal je zegenen omdat je in mij hebt geloofd en zal je veel nakomelingen geven zoals ik je vader Abraham beloofd heb.’ En zo leefde Isaäc vanaf die dag in overvloed, want God zorgde goed voor hem.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat maakte God op de vierde dag?

De zon, maan en de sterren

Hoe lang kreeg Hizkia nog te leven van God?

Nog 15 jaar.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waar zou jij graag meer tijd voor hebben?

De persoon die zijn tijd het beste inzet.


VERDIEPINGSVRAGEN

Als jij nog 15 jaar te leven zou hebben, wat zou jij dan veranderen?

Wat neemt meer tijd in beslag dan je eigenlijk zou willen?