Pray – Play – Say

Toen ik (Fabienne) net begon met het begeleiden van professionele basketbalspelers ontmoete ik de speler in de Nederlandse basketbalcompetitie met de aller slechtste reputatie. Daarmee verwijs ik niet naar zijn spel maar naar zijn weerzinwekkende onbeleefdheid en agressie. Ik stelde mij voor en vroeg hem meteen de volgende vraag: waarom maak jij jezelf het leven zo zuur door je zo onbeschoft te gedragen? Waarom lijk je het fijn te vinden dat iedereen een hekel aan je hebt? Hij was zo verbijsterd door mijn directheid – en het feit dat ik ook had aangegeven voor hem het heel jaar te hebben gebeden – dat hij meteen eerlijk en kwetsbaar werd over zijn beleving van de sport. Hij vertelde mij dat hij een christen is, die op Jezus wil lijken. Hij verzekerde mij dat hij in het echte leven wel een heel leuke mens is. Die agressiviteit en grote mond waren alleen voor het spel en die bleven op het veld na de wedstrijd. Ik daagde hem toen uit om op een heel andere manier naar zijn sport te kijken: wat als je al je normen, je waarden en dus ook je geloof in Jezus en je verlangen om op Hem te lijken juist naar het veld zou brengen? Wat als je Jezus niet in de kleedkamer achterlaat maar juist heel bewust meeneemt naar je sportplek? Hoe ziet dat eruit, Jezus volgen, in je sport? Het begin van het antwoord is in drie woorden samen te vatten: Pray – Play – Say. Kijk nu naar het filmpje met deze titel.

Hoe ga ik om met emoties?

Technische perfectie, buitengewone talent, perfecte executie zijn niet wat ons, sporters, onvergetelijke sportmomenten bezorgen. Nee, de sporthoogtepunten in ons leven zijn de momenten die beladen zijn met emoties. Sport is emotie. Dat wordt vaak gezegd en het is helemaal waar. Emoties maken de sport schitterend. Maar ook lelijk. Soms ziek. Kijk naar wat Frank te vertellen heeft over Emoties.

Identiteit

Emoties worden geboren aan de kern van wie wij zijn. Eigenlijk vloeit alles wat wij zijn en doen voort uit die plek in ons binnenste. Dat plekje in ons, daar ligt onze identiteit. Sport kan een enorm positieve bijdrage leveren aan het ontwikkelen van je identiteit. Maar omdat sport eenmaal sport is, omdat sport gaat om wat je doet, omdat sport om competitie en vergelijking gaat kan sport ook diepe deuken in je identiteit aanbrengen. Hoe scherper je ziet hoe identiteit ontstaat en wat sport met je doet, hoe gezonder je in je sport kan staan. Hoe vrijer je kan sporten. Hoe beter je alles uit jezelf kan halen. Kijk nu naar het filmpje over Identiteit.

Woorden van Leven

Dat God je nodig hebt om zichzelf te laten zien aan anderen is tegelijk krankzinnig, geweldig en eng! Dat weet God wel. Hij heeft daarom heel wat hierover te zeggen en dat bespreken wij in het filmpje Woorden van Leven dat je nu mag bekijken.

Sport en de Kerk

Sporten en de kerk. twee dingen waarvan vaak gezegd word dat ze moeilijk samen gaan. In dit artikel van de EO over wielrennen werd met dit citaat zelfs afgesloten. Wij van Next Move geloven echter dat als God jouw op een bepaalde manier gemaakt heeft je hier ook van mag genieten. Daarom willen we het in het volgende filmpje hebben over de spanning die er is tussen sporten en de kerk.

Goed Luisteren & goede luisteren.

Hopelijk ben je geïnspireerd om anders te kijken naar je sport en de mensen met wie je sport! Maar misschien hoor je bij de mensen die wel willen maar niet altijd goed weten hoe ze oprechte interesse en betrokkenheid moeten tonen in de gesprekken die ze voeren. Daar hebben wij wat voor bedacht!  Bekijk het laatste filmpje van de training Goede Vragen Stellen & goed luisteren om gesprekstechnieken aan te leren die jou op weg helpen in de relaties met de mensen om je heen.

Het is je gelukt! je hebt al het materiaal doorgewerkt en we geloven dat er ook voor jou iets waardevols tussen gezeten heeft. Iets wat jou kan helpen in je zoektocht naar hoe je sport en geloof dichter bij elkaar kunt brengen. Voor nu zijn jullie dus klaar maar in de trainingssessies op maandag 6 en woensdag 8 juli zullen we met elkaar gaan bespreken wat we hebben geleerd en hoe we dat kunnen gaan toepassen. Hiervoor krijg je op de dag zelf een uitnodiging in je mailbox. Neem dus nog even de tijd om de dingen die je het meest zijn bij gebleven op te schrijven en dan zien we je a.s. maandag. Wij kijken er verwachtingsvol naar uit!