God geeft aan Abram de opdracht om zijn woonplaats, familie en vrienden achter te laten en op weg te gaan naar de plek die God zal aanwijzen. Tegelijkertijd geeft God Abram de beloften mee dat hij een belangrijk persoon zal worden, dat God hem zal zegenen en dat Abram een zegen zal zijn voor anderen. Dus gaat Abram, samen met zijn vrouw Saraï en zijn neef Lot, op reis. God vraagt ook van ons om met hem op reis te gaan en God doet ook beloften naar ons!


GA!

TIENERS LEREN VANDAAG DAT ZE OP REIS MOGEN GAAN MET GOD EN DAT HIJ ZE BELOFTEN DOET.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Hoe ziet jouw reis met God eruit? Welke beloften heeft God aan jou gedaan? Sta je aan het begin van je reis of ben je al bijna bij je eindbestemming


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 12: 1 – 5

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | VOETBALLEN MET EEN BELOFTE!

Laat één van de tieners twee (voetbal)teams maken. Als de teams klaar zijn, geef je hem de opdracht om naar het andere team te gaan. Maar beloof dat als de tiener dat doet, hij het spel gaat winnen. Als de tiener is overgelopen naar het andere team maak je het ene goal groter en het andere goal kleiner zodat de tiener die de teams gemaakt heeft zal winnen..

Wat kan je zeggen: “In het spel was er een opdracht en een belofte. In het verhaal van vandaag krijgt Abram ook een opdracht en een belofte van God


SPORT VOORBEELD | BLINDT GAAT

Als Daley Blind 19 jaar oud is, heeft hij al een aantal jaar in de jeugd bij Ajax gespeeld. Daley is op dat moment een veelbelovende speler en zit regelmatig op de bank bij het grote Ajax, maar wedstrijden spelen doet hij dan nog niet. Hoewel hij bij Ajax al veel geleerd heeft, vinden ze het bij de club belangrijk dat hij nog veel ervaring op gaat doen zodat hij een betere voetballer gaat worden en uiteindelijk een basisspeler kan worden bij Ajax. Dus Ajax geeft Daley de opdracht om naar FC Groningen te gaan om daar ervaring op te doen, en zodat hij, als hij na een jaar terug is, een basisspeler van Ajax kan worden. Dat is ook precies wat er gebeurt: als Daley na een jaar terug is bij het eerste van Ajax. Hij is ondertussen zo goed geworden dat hij daarna vertrekt naar Manchester United. Daley Blind krijgt een opdracht van Ajax om naar Groningen te gaan, en een belofte! In het verhaal van vandaag is er ook een opdracht en een belofte!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over jouw reis met God. Welke opdracht heeft God aan jou gegeven? Welke beloften heeft hij jou gedaan?


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Abram is een man die heel lang geleden leefde. De komende 10 keer gaan we met hem mee op avontuur, want hij beleefde ontzettend veel. Ga je mee?

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 12: 1 – 5.

Kernpunt

Doe wat God van je vraagt, dan wordt je gezegend


Verhaallijn

Voor het verhaal van vandaag gaan we naar de stad Charan. Charan is een klein stadje in Zuid-Turkije tegen de grens van Syrië aan. Nu is er in die omgeving veel oorlog, maar vroeger, in de tijd van Abram was het daar redelijk veilig. Abram was hier met zijn vader en zijn vrouw Sarai komen wonen. De vader van Abram was eigenlijk niet van plan geweest om naar Charan te gaan, maar naar Kanaän. Maar onderweg waren ze er langs gekomen en had hij besloten dat dit de nieuwe woonplaats van de familie moest gaan worden.

Een aantal jaar later is Abram vijfenzeventig jaar. Ondertussen is zijn vader overleden. Op een dag praat God tegen Abram en hij verteld: ‘Abram ga weg uit Charan, laat je familie en vrienden achter en ga naar het land dat ik je zal aanwijzen. Ik zal je veel familie geven, ik zal je geven wat je nodig hebt en je een belangrijk persoon maken. Als mensen goed zijn voor jou, zal ik ook goed voor hen zijn. Maar als mensen niet goed voor je zijn, ben ik dat ook niet voor hen. Je zal een belangrijk persoon zijn voor alle mensen op aarde.’ Het is best bijzonder dat God zo duidelijk spreekt. Niet veel mensen in Abrams omgeving geloven in God. Abram gelooft wel. En hij wil graag luisteren naar God, omdat hij weet dat God te vertrouwen is. Hij heeft over God gehoord via zijn familie. Zijn vader luisterde niet naar God, maar een hele oude overgrootvader wel. Die vertelde dan spannende verhalen over zijn avonturen met God, dat er een tijd is geweest dat God hun gezin redde met een grote boot. En dat er daarna een tijd kwam waarin God iedereen een andere taal liet spreken. Dat is nog niet zo heel lang geleden dat God dat liet gebeuren.

Als Abram Gods stem heeft gehoord, gaat hij zijn spullen inpakken. Samen met zijn vrouw Saraï en zijn neef Lot gaat hij op weg naar de plek waar God wil dat hij heen gaat. Ze gaan onderweg naar Kanaän. En ook al is hij oud, de grootste avonturen van zijn leven moeten nog beginnen.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat vraagt God van Abram

Abram moet van God op reis gaan en zijn vrienden en familie achterlaten.

Wat belooft God aan Abram

Abram zal een belangrijk persoon worden, hij zal krijgen wat hij nodig heeft en Abram krijgt veel familie van God. God zal goed zijn voor Abram.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Heeft iemand jou wel eens een belofte gedaan? Moest je daar ook iets voor doen?

De persoon die het beste de opdrachten uitvoert.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe vertelt God zijn opdrachten en beloften aan mensen? Heb je dit wel eens meegemaakt?

Als God jou vraagt om te verhuizen naar een andere plaats, zou je dat doen?