Vandaag gaat het over liegen. Iets dat heel herkenbaar is en waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Ook Abram komt in een situatie terecht waarin hij besluit te liegen. Hij is bang dat hij anders wordt vermoord en hij kiest ervoor om niet op God te vertrouwen, maar om te liegen. Best begrijpelijk misschien, maar wel een keus die bijna totaal verkeerd uitpakt! Zo is het vaak met liegen. Het lijkt slim, maar pakt eigenlijk altijd beroerd uit.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Liegen is het verdraaien van de werkelijkheid. Hoe zit het in jouw leven met liegen? Zijn er nog dingen die je moet rechtzetten?


LIEGEN

TIENERS LEREN VANDAAG DAT HET BELANGRIJK IS OM WAARHEID TE SPREKEN IN PLAATS VAN LIEGEN


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 12: 5 – 20.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | WAARHEID EN LEUGENSPEL!

Bedenk 20 stellingen en vraag de kinderen: Is dit waarheid of een leugen? Waarheid is hand omhoog, leugen is hand naar beneden. Als het fout is, heb je verloren. Het kind dat het langste goede antwoorden geeft, heeft gewonnen

Wat kan je zeggen: “Het kan heel lastig zijn om een leugen te ontdekken. Soms lijkt het makkelijk om de waarheid een klein beetje te verdraaien, zodat het net even wat beter uitpakt voor jou. Maar liegen is niet goed! Diep van binnen voel je wel dat het niet klopt. En als de leugen ontmaskerd wordt, dan heb je jezelf vaak in de problemen gebracht. Zorg dat je eerlijk bent, ook al is dat soms moeilijk of pijnlijk.


SPORT VOORBEELD | DE GOUDEN MEDAILLE VAN MUHAMMAD ALI

Het is september 1995 als Patrick Kluivert (de vader van Justin Kluivert) een aanrijding heeft. Hij rijdt veel te hard en botst op een kerende auto. Patrick Kluivert is op dat moment de superster van Ajax, nadat hij de winnende treffer maakte in de Champions League finale tegen AC Milan. De man in de auto overlijdt, zijn vrouw raakt zwaargewond. Een tragische en enorm ingrijpend gebeurtenis. Vele jaren later is Patrick Kluivert een echte vedette. Als spits bij onder andere AC Milan, Barcelona en het Nederlands elftal behoort hij jarenlang tot de besten van de wereld. Maar ‘het ongeluk’ blijft hem achtervolgen. Elf jaar na het ongeluk besluit Patrick Kluivert dat het tijd is om zijn kant van het verhaal te delen. Hij schrijft een boek. In het boek schrijft hij over een toevallige ontmoeting met de vrouw die zwaargewond raakte en haar dochter. Met hen houdt hij goed contact, zo schrijft hij in het boek. Maar als hij een paar maanden later bij Holland Sport zit voor zijn boekpresentatie, wordt hij ontmaskerd. Hij heeft helemaal geen contact meer gehad met de familie, het blijkt een leugen. Patrick moet het op televisie toegeven en het ziet er pijnlijk voor hem uit.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt over hoe jouw leugen ontmaskerd werd en wat het met je deed.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week ging het verhaal over Abram. Abram krijg de opdracht om op reis te gaan van God. Ook deed God beloften aan Abram.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 12: 5 – 20.

Kernpunt

Je hoeft geen verhaal te bedenken of te liegen, God zorgt voor je!


Verhaallijn

Na een lange reis komt Abram met zijn vrouw Saraï eindelijk aan in Kanaän. Het land dat God aan Abram had aangewezen. In het land reist Abram van plek naar plek. Totdat er op een dag eten tekort is. Abram besluit om te vluchten naar het land dat naast Kanaän ligt, Egypte, om daar tijdelijk te gaan wonen. Net voordat Abram en zijn vrouw Saraï Egypte binnen willen gaan zegt Abram tegen zijn Saraï: “Ik weet dat je een hele mooie vrouw bent, als de mensen in Egypte je zien, zullen ze jou in leven houden. Maar mij zullen ze vast doden. Zeg daarom maar dat je mijn zus bent, dan kom ik er misschien wel goed vanaf en maken ze me niet dood.”

Als Abram en Saraï de grens over zijn, zijn er inderdaad al snel mensen die Sara:i heel mooi vinden. Dat geldt ook voor een officier van de Farao. De Farao is de koning van Egypte. De officier verteld aan de Farao wat hij heeft gezien: “Er is een hele mooie vrouw op reis in ons land!” De Farao wil er alles over weten en om Saraï naar het paleis te halen. Ook geeft de Farao veel cadeaus aan Abram. Maar God vind het niet goed wat er gebeurd en zorgt er voor dat het niet goed gaat de Farao en al zijn personeel. De Farao roept daarom Abram bij zich: “Waarom heb je niet verteld dat Saraï je vrouw was? Waarom heb je tegen mij gelogen? Neem je vrouw weer mee en verdwijn!” Omringt door het leger van de Farao moet Abram, samen met Saraï en al zijn spullen het land verlaten.

Abram dacht dat hij slim was door een plan te bedenken en door te liegen. Maar hij vergat dat God voor hem zorgt. Door het liegen raakte hij eerst zijn vrouw alsnog kwijt, maar God zorgde er uiteindelijk toch voor dat het weer goed komt!


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom loog Abram over zijn vrouw Saraï

Hij was bang dat als hij eerlijk zou zijn, dat de mensen hem zouden doden.

Waarom worden Abram en Saraï door het leger uit het land gezet?

De Farao was boos op Abram omdat hij niet eerlijk had verteld dat Saraï zijn vrouw was.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarover heb jij wel eens gelogen? En hielp het?

De persoon die het eerlijkst is.


VERDIEPINGSVRAGEN

Vind jij dat een leugentje om bestwil moet kunnen?

Waarom vindt God liegen niet goed?