God had een plan met Abraham. Dat plan liet hij al voor een deel aan Abraham zien. God zei tegen Abraham dat hij een grote familie zou krijgen. Abraham en Sara vonden dat moeilijk te geloven. Toch kregen ze een kind. Jaren later wordt er uit de familie van Abraham en Sara een heel bijzonder kind geboren: Jezus! En Jezus is er voor iedereen! Het plan dat God met Abraham begon, is een plan voor ons allemaal!


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Geloof je dat God een plan heeft met je leven? Heb je dat wel eens ervaren? Heb jij net als Abraham ook wel eens moeite om te geloven wat God aan jou belooft?


GODS PLAN

TIENERS LEREN VANDAAG DAT GOD EEN PLAN HEEFT.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Mattheüs 1: 1,2.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | BLINDEMANNETJE

Vraag uit de groep van jongeren, 2 vrijwilligers. Vraag de 2 vrijwilligers om op een afstand te gaan staan zodat ze de groep niet meer kunnen horen. Leg aan de groep uit dat, zodra een van de twee vrijwilligers geblinddoekt is, de groep een lange slinger moet maken over het veld, zodat de vrijwilligers er niet doorheen kunnen. Roep de vrijwilligers terug en doe een blinddoek om bij één van de twee. Vraag de vrijwilligers om naar de andere kant van het veld te lopen, zonder iets of iemand te raken, en zonder te praten.

Wat kan je zeggen: “Zoals je net in het voorbeeld kon zien moesten de vrijwilligers omlopen. De rechtstreekse route was niet beschikbaar. De persoon zonder blinddoek had een plan, maar de persoon zonder blinddoek had geen idee van het plan. Hij wist wel wat het doel was, maar niet waarom hij om moest lopen. God had ook een plan met Abram, en ook met jou: luister maar!


SPORT VOORBEELD | HET PLAN VAN ROSARIO

Pablo Rosario is een voetballer die al op hele jonge leeftijd begon met voetbal. Nu speelt Pablo Rosario bij PSV, maar hij is zijn carrière begonnen bij Feyenoord. Daar droomde hij van een toekomst als profvoetballer. Maar na een seizoen werd Rosario al weggestuurd bij Feyenoord en ging hij voetballen bij een amateurclub. Maar Rosario verloor zijn droom niet, hij begon hard te trainen en dit werd ook beloond. Na een jaar mocht Rosario daarom komen voetballen bij de jeugd van Ajax. Maar ook bij Ajax was geen ruimte voor Pablo Rosario en na een jaar moest hij ook daar vertrekken. Na Ajax gaat hij naar Almere City, maar hij houdt vast aan zijn plan: een topvoetballer worden! Na 2 jaar in Almere wordt Rosario gescout door PSV, en begint hij daar te spelen bij Jong PSV. Uiteindelijk wordt hij zelfs geselecteerd voor het grote PSV. Pablo Rosario had een plan: topvoetballer worden. Het plan werkte misschien niet helemaal zoals Rosario zelf had bedacht, en Rosario paste niet in het plan van Ajax en Feyenoord. Maar uiteindelijk is er toch iemand die een plan met hem had. Er is ook iemand die een plan met jou heeft, luister maar.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt dat God een speciaal plan voor jou heeft en hoe je dat ervaren hebt in je leven.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week wilde God zien of Abraham op Hem vertrouwt. Daarom gaf God Abraham de opdracht om Izak te offeren. Abraham vertrouwde op God. Op het moment dat Abraham Izak wil gaan offeren geeft God een bokje aan Abraham.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Mattheüs 1: 1,2

Kernpunt

God had een plan voor Abraham, uit de familie van Abraham wordt Jezus geboren. God heeft nu een plan voor jou.


Verhaallijn

Abraham en Sara waren al heel oud toen ze een kind kregen van God. God had een plan voor Abraham. Hij zou een grote familie krijgen. Eerst vonden Abraham en Sara dat lastig. Weet je nog in Egypte toen Abraham zijn eigen plan maakte? God leerde toen aan Abraham om te vertrouwen op het plan van God. En weet je nog dat Sara moest lachen toen God zei dat ze een kind zou krijgen? Maar God had een plan voor Sara en dat liet God ook zien: Abraham en Sara kregen een kindje.

Maar Gods plan was veel groter dan alleen een plan voor Abraham en Sara. God had aan Abraham beloofd dat hij veel familie zou krijgen, en dat gebeurt ook. Abraham krijgt kleinkinderen, achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen. Heel veel later, als Abraham al lang overleden is, is er een heel bijzonder kind dat in de familie geboren wordt. Het is Jezus! En Jezus kwam niet alleen voor zijn familie, of voor bijzondere mensen! Jezus kwam voor iedereen. Het plan dat God met Abraham is begonnen, is voor iedereen. En dat betekent dat het plan van God dus ook voor jou is. Hij gebruikte Abraham en Sara voor zijn plan, en hij wil jou gebruiken voor zijn plan!

Net als bij Abraham heeft God een plan voor ons. Net als bij Abraham belooft God ons dat we hem mogen vertrouwen. Hij wil net als voor Abraham ook voor jou zorgen! Net als bij Abraham wil God met ons in gesprek zijn. Daarvoor stuurde hij Jezus, dat was Gods plan! Wil jij net als Abraham Gods plan volgen, wil je God vertrouwen en wil je met hem in gesprek zijn? Dat kan! Zeg het maar tegen Hem!

Voor we gaan luisteren naar het verhaal van vandaag, kijken we even terug op het verhaal van de afgelopen weken. Abraham, een oude man moest op reis van God, vanaf dat moment doet God beloften aan Abraham. Hij zal veel familie krijgen van God, en God belooft Abraham en Sara dan ook een kindje. Abraham en Sara zijn zou oud dat het bijna onmogelijk lijkt, maar dan, en dat hoorde je vorige week, krijgen Abraham en Sara toch een kindje. Izak is zijn naam.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Welk bijzonder kind wordt er geboren uit de familie van Abraham?

Jezus

Voor wie is het plan dat God met Abraham is begonnen?

Het plan van God is voor iedereen


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat vind je er van dat God een plan met jouw leven heeft?

De speler die zich het best aan het plan houdt!


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe merk je dat God een plan met je heeft?

Hoe kun je in gesprek zijn met God?