God vraagt aan Abraham om zijn zoon Izak te offeren. Abraham luistert naar God en gaat samen met Izak op weg. Als ze aankomen op de aangewezen plek en Abraham net Izak wil gaan offeren, roept een engel van de Heer naar Abraham: ‘Abraham! Raak de jongen niet aan. Nu weet ik dat je ontzag hebt voor God. Je hebt je mijn enige zoon niet willen onthouden.’ Abraham vertrouwt zo op God dat hij het belangrijkste wat hij heeft aan God wil geven.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wat is het belangrijkste wat jij hebt? Vertrouw je zoveel op God dat je dit aan hem zou willen geven? Zijn er dingen die God van jou vraagt om aan hem te geven?


HET KOST WAT

TIENERS LEREN VANDAAG DAT HET IETS KOST OM TE DOEN WAT GOD VAN JE VRAAGT.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 22: 1 -19.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | MINI INTERVIEW

Vraag aan de groep wie er graag topsporter wil worden. Kies één van de kinderen uit en vraag of deze persoon naar voren komt. Vraag aan het kind: “Mag het je wat kosten om dit te halen”? Is het antwoord ‘ja’, stel dan de volgende vraag: “Stel je voor dat je geen tijd meer zou hebben voor andere hobby’s/ naar een andere school moet /moet verhuizen/ je beste vriend moet achterlaten / je ouders moet achterlaten om topsporter te worden? Zou je dat dan nog steeds willen?

Wat kan je zeggen: “Soms moet je veel doen om je doelen te bereiken, maar als je het heel graag wil, dan mag het je ook wat kosten. Abraham heeft als doel om God te volgen, en dat mag hem ook wat kosten.


SPORT VOORBEELD | DE PRIJS VAN THOMAS DEKKER

Thomas Dekker was een paar jaar geleden een goede wielrenner. Toen hij nog heel jong was won hij al grote wedstrijden. En ook als volwassene heeft Thomas Dekker een aantal grote prijzen gewonnen. Maar het is niet genoeg voor Thomas. Na een tijdje begint Thomas met het gebruiken van doping. De doping zorgt er voor dat Thomas nog meer wedstrijden gaat winnen. Dit gaat een tijdje goed, totdat hij op een dag betrapt wordt. Thomas wordt geschorst en mag een lange tijd niet meedoen aan wedstrijden. Als de straf van Thomas voorbij is, wil hij heel graag laten zien dat hij nog een goede wielrenner is. Thomas begint weer met trainen, en gaat ook weer meedoen met wedstrijden. Het lukt hem alleen niet meer om prijzen te winnen, dan doet Thomas nog één poging, hij gaat proberen om het wereldduurrecord op zijn naam te zetten, dat is een wedstijd waarin je in een uur tijd zo ver mogelijk probeert te fietsen. Uiteindelijk komt Thomas 241 meter te kort. Hij heeft er alles aan gedaan, maar haalde het net niet. Thomas Dekker doet er alles aan om prijzen te winnen, eerst doet hij dat door vals te spelen en doping te gebruiken, later door heel hard te trainen. Hij heeft er alles voor over!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt wat het je kost om God te volgen. Welk offer breng jij?


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week ging het verhaal over Abraham en Sara. Sara geloofde niet dat ze zwanger zou worden. Maar God gaf ze een cadeau: Abram en Sara kregen een kindje: Izak.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 22: 1 -19

Kernpunt

Abraham wil doen wat God van hem vraagt, zelfs als het dat veel kost.


Verhaallijn

Voor we gaan luisteren naar het verhaal van vandaag, kijken we even terug op het verhaal van de afgelopen weken. Abraham, een oude man moest op reis van God, vanaf dat moment doet God beloften aan Abraham. Hij zal veel familie krijgen van God, en God belooft Abraham en Sara dan ook een kindje. Abraham en Sara zijn zou oud dat het bijna onmogelijk lijkt, maar dan, en dat hoorde je vorige week, krijgen Abraham en Sara toch een kindje. Izak is zijn naam.

Op een dag roept God Abraham en zegt: “Roep Izak, je zoon van wie je zoveel houdt en ga met hem op reis en offer hem op een plek die ik zal wijzen.” Abraham schrikt, maar doet wat God van hem vraagt. Hij roept twee van zijn knechten en zijn zoon en ze gaan op reis. Na drie dagen lopen komt Abraham bij de plek die God had aangewezen. Hij zegt tegen zijn knechten: “Blijf hier wachten. Ik ga samen met Izak verderop bidden, dan komen we terug.”

Als ze verder lopen vraagt Izak: “Papa, we hebben hout. En we hebben iets om vuur te maken. Maar we hebben helemaal geen dier om te offeren.” Maar Abraham antwoordt: “God zal zorgen voor iets om te offeren.” Ze lopen nog een klein stuk door en dan begint Abraham met het klaarmaken van het offer. Eerst legt hij het hout goed neer en dan bind hij Izak vast op het hout. Net als Abraham zijn mes pakt roept er een engel vanuit de hemel: “Abraham, Abraham, raak de jongen niet aan, doe hem niks. Nu weet ik dat er niets is dat je belangrijker vindt dan God. “
Dan ineens ziet Abraham een ram. Hij pakt het dier en legt het op het hout in plaats van Izak. Abraham noemt de plaats: ‘God voorziet’. Izak was het belangrijkste wat Abraham had en hij had het van God gekregen. God had hem beloofd: “Je zult veel familie krijgen.” Toch wilde Abraham zijn zoon aan God geven. Omdat Abraham vertrouwde dat God geeft wat Abraham nodig heeft!

Het is alweer een jaar geleden dat er drie mannen bij Abraham en Sara langs waren gekomen. Deze drie mannen hadden met Abraham in de tent gegeten en toen gezegd dat God een jaar later een zoontje zou geven. Sara had het toen nog niet gelooft en moest in zichzelf lachen om die belofte. Maar na een paar maanden had ze ontdekt dat ze zwanger was. Wat een heerlijke dag was dat! Eindelijk, ondanks haar leeftijd groeide er een klein jongetje in haar buik. Ze werd elke maand dikker en het kindje groeide goed. Ondanks dat Sara zo oud was zorgt God goed voor haar en de baby.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom vroeg God aan Abraham om z’n zoon te offeren?

God wilde zien dat Abraham God belangrijk vond. Zo belangrijk dat hij het meest waardevolle dat hij had, zijn zoon, aan God wilde geven.

Waarom wil Abraham het belangrijkste wat hij heeft, zijn zoon, offeren?

Abraham vertrouwt volledig op God. Hij vindt het belangrijk om te luisteren naar wat God van hem vraagt.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat is het belangrijkste wat jij hebt?

De persoon die het meest vertrouwt op anderen.


VERDIEPINGSVRAGEN

Stel dat God je vraagt om het belangrijkste weg te geven, zou je dat doen?

Op een schaal van 1 tot 10, hoeveel vertrouw jij in God? Waarom? Waaruit blijkt dat? Ben je tevreden met het cijfer?