Jezus komt binnenkort terug. En tien meisjes staan te wachten tot Hij komt. Maar hoe langer het duurt, des te vermoeider raken ze. En tegen de tijd dat Hij er bijna is, zijn ze in slaap gesukkeld. Alleen, door het lange wachten, is de olie van de meisjes op. En zonder lampje, geen bruidsmeisje en dus niet welkom bij de bruiloft. De andere vijf hadden zich beter voorbereid en hebben nog reserve- olie. De vijf dwaze meisjes gaan zoeken, maar ondertussen komt Jezus als bruidegom er al aan. Ze zijn te laat en mogen niet meer naar binnen.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Kijk jij nog vol verlangen uit naar Jezus’ terugkomst? En hoe zit het met jouw ‘oliepeil’? Ben jij nog vol van de Heilige Geest om te vlammen voor Jezus?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Mattheüs 25: 1-13

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | STERRETJES ESTAFETTE!

Maak twee teams van vijf en deel aan elk kind een sterretje uit. De opdracht is: zorg dat jouw team het sterretje zo lang mogelijk laat branden. Dit doe je door op het juiste moment het sterretje van je teamgenoot aan te steken. Het sterretje van één teamlid wordt aangestoken, deze geeft het vuur door aan de volgende door zijn sterretje tegen het sterretje van zijn teamgenoot aan te houden. Deze doet vervolgens hetzelfde bij het volgende teamgenootje. Het team waarbij de sterretjes het langst branden wint. Zorg dat je niet te snel het sterretje van je teamgenoot aansteekt, maar ook niet te lang daarmee wacht. Het winnende team krijgt een prijsje, de rest wordt daar dus van uitgesloten.

Wat kan je zeggen: “Zoals het met de sterretjes estafette was, zo is het ook met het Koninkrijk van God. Als Jezus terugkomt, moet je het lichtje in je hart aan hebben om met Hem mee te gaan naar Zijn feest”.


SPORT VOORBEELD | TIMMERTJE TIMMERTJE WAT DOEN JE NU?

Schaatster Marianne Timmer plaatst zich in 1998 voor de Olympische Winterspelen. Niemand verwacht wat van haar. Ze is hopeloos uit vorm en kwalificeert zich maar ternauwernood voor de spelen. Ze moet als een van de eersten starten, maar ze zet direct een super tijd neer. Niemand kan eraan tippen. Ze wint Olympisch goud! De jaren daarna verdwijnt ‘eendagsvlieg’ Timmer meer en meer uit de spotlights. Ze raakt hopeloos uit vorm en lijkt daarmee van het schaatstoneel te verdwijnen. Ze wint nauwelijks nog prijzen en wordt zelfs 21ste op haar favoriete onderdeel (1500 meter) bij de Spelen van 2002. Haar laatste toernooi worden de Spelen van 2006. Niemand verwacht meer echt wat van haar, maar ze wordt de verassing van de Spelen door goud te winnen op de 1000 meter. Net als bij het verhaal van de 5 wijze en 5 dwaze meisjes, ontsteekt ze haar lampje precies op het juiste moment om te schitteren.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt waarom jij met Jezus leeft.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

De afgelopen 4 weken gingen over gelijkenissen, die Jezus vertelde aan de mensen. ‘De Koninklijke bruiloft’, ‘het verloren schaap’, ‘de verloren zoon’ en ‘de talenten’ zijn geweest. Vandaag gaat het over 10 meisjes

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Mattheüs 25:1-13.

Kernpunt

Je hebt talenten van God gekregen om anderen te helpen.


Verhaallijn

Zoals jullie waarschijnlijk inmiddels wel weten, vertelde Jezus graag een gelijkenis. Dat is een verhaal dat te vergelijken is met de werkelijkheid. We begonnen met de Koninklijke bruiloft, een groot feest dat God wil geven voor jou. En ook vandaag gaat het over die bruiloft, maar dan over de voorbereiding.

Jezus zei: Het Koninkrijk van de hemel is te vergelijken met 10 bruidsmeisjes. Zij namen hun olielampen op en gingen op weg, de bruidegom tegemoet. Vijf meisjes waren wijs, vijf meisjes waren dwaas. De vijf wijze meisjes hadden namelijk naast hun lampen, ook reserveolie mee genomen. De vijf dwaze hadden dat niet.

Het duurde erg lang voordat de bruidegom kwam. De meisjes werden moe, en vielen in slaap. Ineens, midden in de nacht horen ze mensen roepen: De bruidegom komt eraan! De meisjes stonden snel op en maakten hun lampjes in orde. De dwaze meisjes zeiden: ‘We willen van jullie olie, want die van ons is op!’ Maar de wijze meisjes zeiden: ‘Dat kan niet, want dan hebben we zelf niet genoeg. Ga snel naar de verkopers om nieuwe te kopen.’ Maar terwijl zij op weg gingen op zoek naar nieuwe olie, kwam de bruidegom al aan. De wijze meisjes mochten mee naar binnen, naar het bruiloftsfeest. Toen ze binnen waren, deed de bruidegom de deur op slot en kon niemand er meer in. De vijf dwaze meisjes kwamen enige tijd later, maar de deur was toen al op slot. Ze mochten niet meer naar binnen. Ze bonkten op de deur en zeiden: ‘Laat ons erin!’ Maar de bruidegom zei: ‘Wie zijn jullie? Ik ken jullie niet.’ En dus konden ze niet naar het bruiloftsfeest.

‘Wees dus waakzaam’, zei Jezus. ‘Zorg dat je Mij kent, want je weet niet wanneer ik terugkom!’

Jezus is onderweg naar Jeruzalem en het duurt niet lang meer of Hij zal sterven. Hij weet dat. Zijn leerlingen denken dat het moment aan gaat breken dat Jezus de Romeinen zal wegjagen en op die manier koning zal worden van hun land. En terwijl ze onderweg zijn, vertelt Jezus ze de laatste gelijkenissen. De laatste gelijkenissen gaan allemaal over de toekomst, als Jezus terugkomt. Hij vertelt: ‘Het Koninkrijk van de hemel is als iemand die naar een ver land gaat. Hij roept zijn knechten bij zich en verdeelt talenten onder hen. In die tijd was talent een groot bedrag in geld. De een gaf hij 5 talenten, de ander 2 talenten en aan de derde gaf hij 1 talent. Ieder kreeg zoveel talent als hij aankon.De persoon die 5 talenten had ontvangen ging direct op pad om te handelen. En hij verdiende er 5 talenten bij! De persoon die 2 talenten ontvangen had, deed hetzelfde. De persoon die maar 1 talent ontvangen had, groef een gat in de grond en verstopte het geld dat hij ontvangen had.atuurlijk benieuwd naar zijn talenten. Hij riep zijn knechten bij zich en vroeg hen wat ze hadden gedaan met hun talenten. Hij was super trots op de eerste twee knechten die hun talenten verdubbeld hadden: Goed gedaan, goede en trouwe knechten! Over weinig ben je al trouw geweest, over veel zal ik jullie aanstellen.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat is het verschil tussen de wijze en de dwaze meisjes?

De wijze meisjes hadden reserveolie.

Wat deden de dwaze meisjes toen de bruidegom kwam?

Ze gingen op zoek naar nieuwe olie.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat zou jij vandaag doen als Jezus morgenochtend terug komt?

De speler die het beste is voorbereid.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat zou jij eraan hebben om goed voorbereid te zijn als Jezus terugkomt?

Wat denk je daarvoor nodig te hebben?