De jongste zoon wil graag avontuur. Hij gaat naar zijn vader en claimt alvast zijn deel van de erfenis. De vader geeft zijn deel en daarmee de vrijheid om zijn zoon zelf te laten kiezen in het leven wat hij wil. Na een start van feesten, gaat het enorm mis. Het leven zit tegen en de zoon verlangt terug naar de afhankelijkheid van zijn vader. Hij vraagt om terug te mogen keren als knecht, maar zijn vader neemt hem opnieuw aan als zoon met alle voordelen die daarbij horen.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

De samenleving leert ons om onafhankelijk te zijn, maar de Bijbel leert ons afhankelijkheid. Durf jij afhankelijk te leven? Hoe pas je dat toe in je dagelijks leven


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Lukas 15: 11-32

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | AFHANKELIJK!

We spelen partijtje voetbal of trefbal, maar het aantal is oneven en dus moet er iemand aan de kant. Is het aantal kinderen niet oneven, maak het dan oneven zodat je het voorbeeld kunt neerzetten (bijv. door wel of niet een scheidsrechter toe te wijzen). Door deze situatie, kan één speler niet mee doen.. Beloon deze persoon omdat hij/zij afhankelijk durfde te zijn van het team door aan de kant te gaan met bijv. een mars.

Wat kan je zeggen: “Afhankelijk zijn is soms best lastig. Het hangt niet langer van jou af of het wel of niet gaat lukken. Anderen moeten voor hem strijden. Veel mensen vinden dat ontzettend lastig, omdat ze daarmee de controle uit handen geven. Het is dapper en knap om afhankelijk te durven zijn.


SPORT VOORBEELD | MEMPHIS DEPAY KEERT TERUG NAAR JEZUS

Als klein jongetje weet Memphis het zeker. God bestaat en hij houdt van hem. Hij ging regelmatig met zijn opa en oma naar de kerk en zijn moeder las voor het slapen gaan voor uit de Bijbel. Maar als de jaren verstrijken en het voetbaltalent van Memphis zich ontwikkelt tot dat van een toptalent, verliest hij zich in het voetbal. Hij is 17 als hij zijn debuut maakt in het eerste van PSV. In drie seizoenen tijd ontwikkelt hij zich als de absolute sterspeler van de eredivisie. Manchester United wil hem hebben en biedt een recordbedrag voor de jonge Memphis. Als hij bij Manchester een periode slecht presteert, lijkt er een vroegtijdig eind te komen aan zijn carrière in de absolute top. Memphis is zoekende en reageert vaak geïrriteerd. Hij wordt verkocht aan Olympique Lyon en daar speelt hij al snel de sterren van de hemel. Iedereen wil weten waarom hij ineens weer presteert. Zijn antwoord is niet wat iedereen verwacht: het komt door Jezus. Zijn geloof in Jezus geeft hem rust. En hij voetbalt vanaf nu voor God, in plaats van voor waardering en dat geeft hem ontspanning. Gods mening over hem verandert namelijk nooit: Hij houdt onvoorwaardelijk veel van Memphis.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) je vertelt dat je er voor koos om afhankelijk te zijn van God en hoe het goed uitpakte.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Deze week hebben we net als vorige twee weken een gelijkenis. Vorige week ging het over Gods zoektocht naar jou, omdat Hij bij jou wil zijn. En deze ook deze week gaat het over jou!

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Lukas 15: 11-32.

Kernpunt

Het is beter afhankelijk te zijn van God, dan onafhankelijk van Hem.


Verhaallijn

Jezus vertelde opnieuw een gelijkenis. Een zekere man had twee zonen. De jongste zei: Papa, ik wil alvast je erfenis hebben waar ik recht op heb. De vader verdeelde zijn vermogen over beide zonen. De jongste zoon ging lekker op vakantie naar een ver land en gaf al zijn geld uit aan feesten. Toen hij al zijn geld had opgemaakt, kwam er een grote hongersnood in dat land. De jongste zoon kreeg ook honger en ging op zoek naar een baantje. Uiteindelijk kwam hij bij een varkensboer terecht. Maar zelfs de varkens kregen beter te eten dan hij.

Na een tijdje bedacht hij: hoeveel mensen heeft mijn vader wel niet in dienst die brood in overvloed hebben en ik kom om van de honger. Ik zal teruggaan naar mijn vader en zeggen: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en tegen u. Ik ben het niet meer waard om uw zoon genoemd te worden. Maar mag ik alstublieft bij u komen werken? En hij ging op pad.

Zijn vader stond op de uitkijk te wachten tot zijn jongste zoon weer thuis zou komen. En van ver herkende hij zijn zoon. Hij rende op zijn zoon af, en viel zijn zoon in de armen. Man, wat had hij hem gemist! Zijn zoon begon met zijn ingestudeerde vraag, maar zijn vader negeerde de vraag en gaf opdracht hem schone, nette kleren aan te doen, een mooie ring om zijn vinger te doen en hem nieuwe schoenen te geven. ‘Laten we een groot feest vieren en blij zijn, want mijn zoon is weer thuis!’, zei vader. En hij organiseerde een groot feest met livemuziek en het beste vlees voor op de barbecue.

De oudste zoon was hard aan het werk op het land. Van ver hoorde hij feestmuziek en hij besloot te kijken wat er aan de hand was. Toen hij zag dat zijn vader een groot feest had georganiseerd omdat zijn broertje weer thuis was, werd hij boos. ‘Ik heb jarenlang keihard gewerkt, maar nog nooit een barbecue van u ontvangen!’ begon hij. ‘En dat broertje van mij heeft al uw geld uitgegeven aan feesten, maar voor hem heeft u het beste vlees laten klaarmaken’. Vader antwoordde: ‘Kind, jij bent altijd hier en wat van mij is, is van jou. We zouden blij moeten zijn, want je broertje was kwijt en is weer thuis!’.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom ging de zoon weg bij zijn vader?

Hij wilde niet afhankelijk zijn

Waar gaf de jongste zoon zijn geld aan uit?

Aan feesten


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat vind jij ervan als jij afhankelijk bent van bijvoorbeeld je ouders?

Voor de speler die het beste afhankelijk durft te zijn van anderen.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat vind jij lastig aan je trots op zij zetten?

Wat heb jij nodig om God te vertrouwen?