De zoon van een koning gaat trouwen. Om dat te vieren organiseert hij een feest. En niet zomaar een feest. Alles wordt uit de kast gehaald om het te vieren! Veel prominenten worden uitgenodigd. De koning verwacht dat iedereen hierbij wil zijn om te genieten van al zijn rijkdom. Het tegendeel blijkt waar: iedereen heeft wel iets alledaags waardoor hij de uitnodiging afslaat. Omdat hij besloten heeft zijn rijkdom te delen, besluit hij iets buiten gewoons. Hij zegt tegen zijn slaven: nodig iedereen maar uit, er is toch ruim genoeg. Veel mensen kwamen, slechte en goede mensen, en zo vierden ze de bruiloft van de prins!


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Jezus komt terug! Ben jij erop voorbereid? En hoe zit het met jouw omgeving, zijn zij klaar voor de terugkomst voor Jezus


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Mattheüs 22: 1-10

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | MEESTER GAAT TROUWEN!

Schrijf een verhaal waarin de meester van groep 8 gaat trouwen. Het verhaal mag gaan over dat hij een supermooie vrouw heeft gevonden en dat zijn megarijke vader alles wel wil betalen. Overdrijf flink in wat die vader ervoor over heeft dat de genodigde gasten willen komen. Zorg voor de kentering in het verhaal, zodat het lijkt op een moderne versie van Mattheüs 22:1-10. Door het eigentijds te maken, kunnen de kinderen zich beter inleven in het verhaal. Sluit af met de vraag wat de kinderen zouden doen met hun uitnodiging voor deze bruiloft.

Wat kan je zeggen: “Een bruiloft is voor de meeste mensen het mooiste moment van hun leven. Super belangrijk dus! Maar dat is zo mooi omdat al de mensen van wie ze houden er bij aanwezig zijn. Voor God is dat net zo. Hij organiseert een groot bruiloftsfeest in de hemel en jij bent daarvoor uitgenodigd.”


SPORT VOORBEELD | DENEMARKEN WINT EK VOETBAL 1992

In 1992 wordt het EK-voetbal gespeeld in Zweden. EK’s- en WK’s-voetbal zijn het hoogst haalbare voor een voetballer om te mogen spelen. Elke voetballer uit Europa wil graag de eer van zijn land verdedigen op zo’n eindtoernooi. In 1992 krijgt Denemarken onverwacht een uitnodiging om de plaats van Joegoslavië in te nemen. Denemarken had zicht niet geplaatst voor dit toernooi, maar door de oorlog in Joegoslavië, krijgen ze alsnog een uitnodiging. De spelers van Denemarken zijn dan al lang en breed lekker op vakantie. Maar iedereen besluit te komen. Ze hebben nog geen week om samen te trainen, terwijl alle andere landen al een maand in voorbereiding zijn. Maar wat geeft dat: ze zijn erbij! En twee weken later is het onmogelijke gebeurd. Nadat Denemarken in de halve finale wint van favoriet Nederland na penalty’s, winnen ze in de finale van de sterke Duitsers. De eerst niet eens uitgenodigde Denen verrassen vriend en vijand door hun enige EK ooit te winnen! Het is maar goed dat ze de uitnodiging hebben aangenomen.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt over hoe jij omgaat met Gods uitnodiging in jouw leven.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Dit is het eerste verhaal in een serie over gelijkenissen. Een gelijkenis is een verhaal dat te vergelijken is (dat lijkt op) wat echt is. Jezus vertelt deze gelijkenissen, omdat duizenden mensen naar hem toekwamen met vragen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Mattheüs 22: 1-10.

Kernpunt

Jezus vergelijkt de hemel met een bruiloft. Jij bent uitgenodigd, neem je die uitnodiging aan?


Verhaallijn

Veel mensen komen op Jezus af omdat ze vragen hebben. En Jezus kan goed vertellen en Hij geeft antwoord op de vragen met voorbeelden. Daardoor kunnen de mensen het antwoord op de vraag makkelijker begrijpen. En op een dag krijgt Jezus de vraag: Hoe zit het met het Koninkrijk van de hemel? En Jezus begint te vertellen.

Het Koninkrijk van de hemel kun je vergelijken met een zekere koning die voor zijn zoon een bruiloft organiseert. Hij stuurt zijn knechten eropuit om de belangrijke mensen van zijn koninkrijk uit te nodigen. Hij is natuurlijk koning en de bruiloft belooft ook een koninklijk grote bruiloft te worden! Hij verwacht dan ook dat iedereen enorm enthousiast reageert. Maar het tegendeel gebeurt. Een voor een komen de afwijzingen binnen. De een had het te druk op z’n werk. De ander had een belangrijke vergadering. Anderen negeerden de uitnodiging gewoon.

Toen was de koning woest. Hij had enorm zijn best gedaan om het grootste feest ooit te organiseren voor zijn zoon. Hij zei: De bruiloft is helemaal klaar. Alleen de mensen die uitgenodigd waren, waren het niet waard om te komen. Ga dus maar gewoon de steden in en nodig iedereen uit die wil komen. Zoveel als je kunt: zowel goede als slechte mensen, iedereen is welkom. Opnieuw werden de knechten op pad gestuurd. Ze vroegen iedereen die ze tegenkwamen en vertelden hun het goede nieuws: Er komt een koninklijke bruiloft aan en jij bent uitgenodigd! Ze gingen net zo lang door met uitnodigen van mensen tot die hele grote bruiloftszaal gevuld was met gasten. Er waren mensen bij die hun hele leven goed waren geweest voor anderen. Maar ook dieven en moordenaars hadden besloten gehoor te geven aan de uitnodiging en iedereen was even welkom. En toen werd er groot feest gevierd. De zoon van de koning ging trouwen!


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom organiseert de koning een feest?

Zijn zoon gaat trouwen

Waarom wilden de mensen niet komen?

Ze waren te druk


LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

De uitnodiging van God voor jou ligt klaar. Wat doe jij met die uitnodiging?

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarom wil je wel of niet bij Gods feest zijn?

De speler die het beste omgaat met onze uitnodiging om mee te sporten vandaag.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat vind je er van dat mensen zo met de uitnodiging om gaan?

Hoe zou jij reageren als jij die koning was?