De kinderen en jongeren mogen vandaag leren beseffen dat God ontzettend veel van hen houdt. En dan niet als groep, maar van elk kind apart. Hij zou zo iedereen achterlaten om achter hem of haar aan te gaan en hem/haar te helpen! Hij heeft ze elk moment van de dag, van voor hun geboorte tot aan hun dood, op het oog. Hij ziet ze en Hij houdt van ze. Simson trouwt met een Filistijns meisje. Hij geeft


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Voel jij je bijzonder en geliefd omdat God zo op zoek zou gaan naar jou? En wil jij herder zijn voor een jongere uit de wijk zoals God dat is voor jouw


GEZIEN

TIENERS LEREN VANDAAG DAT ZE ALTIJD BIJ GOD TERECHT KUNNEN OMDAT HIJ VAN HUN HOUD


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Mattheüs 22: 1-10

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | VERSTOPPERTJE!

Een van de leiders verstopt ergens een twee euro munt of een mars of je huissleutel. In elk geval iets wat de jongeren waardevol genoeg vinden om als een malle te gaan zoeken. Leg, als het gevonden is, uit dat God net zo hard naar hen zoekt, als zij naar wat jij verstopt hebt, omdat Hij van hen houdt en ze ontzettend waardevol voor hem zijn.

Wat kan je zeggen: “Ik was iets waardevols kwijt. En ik wil jou ontzettend bedanken dat je hebt helpen zoeken, want het is belangrijk voor mij! Vandaag gaan we het hebben over een gelijkenis van Jezus waarin Hij duidelijk wil maken hoe ontzettend graag Hij jou wil vinden. Jezus wil ontzettend graag bij jou zijn. Laat jij je vinden? ”


SPORT VOORBEELD | DE GOUDEN MEDAILLE VAN MUHAMMAD ALI

De beste bokser aller tijden is misschien wel Muhammad Ali. Hij overleed in de zomer van 2016. Zijn bijnaam was: ‘The greatest’ en werd door het grootste sportblad ter wereld uitgeroepen tot Sportman van de eeuw. Heel lang geleden, in 1960, won hij een gouden medaille op de Olympische spelen.
En hij was daar zo blij mee en zo trots op, dat hij de medaille altijd droeg. Hij deed de medaille echt letterlijk nooit af. Ook niet als hij ging slapen, douchen of sporten. Maar na een paar weken de medaille te dragen, kreeg hij enorme ruzie. Hij was zo boos, dat hij de medaille in een grote rivier gooide. Al snel kreeg hij spijt van wat hij gedaan had, maar hij kon er niets meer aan doen:
de medaille was weg. Hij had er super veel voor over om de medaille terug te krijgen. Zo veel zelfs, dat hij $ 200.000 bood aan de vinder van zijn gouden medaille. Pas in de zomer van 2014, meer dan 50 jaar later, werd zijn medaille gevonden. En wat was Muhammad blij! Zijn waardevolle bezit is eindelijk terug. ”


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt dat je door had hoe kostbaar jij bent in Gods ogen.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week vertelden wij het eerste gelijkenis. Dat ging over een bruiloft waarvoor Hij jou uitnodigde. Deze week gaat het weer over jou. Dit keer over hoe graag Jezus jou bij zich wil hebben.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Lukas 15: 1-7.

Kernpunt

Jezus heeft jou persoonlijk op het oog.


Verhaallijn

Het uitschot van het hele land kwam naar Jezus toe. Veel mensen die zich niet thuis voelen in de kerk, voelden zich wel thuis bij Jezus: prostituees, dieven, moordenaars, mensen met een verachtelijk beroep. Ze legden soms lopend tientallen kilometers af om te horen wat Hij zou vertellen. De kerkleiders die waren daar niet zo over te spreken. Ze zeiden tegen elkaar: Die man ontmoet zondaars en hij gaat zelfs bij hun thuis eten! Jezus weet wat er in hun hart speelt en begint met het vertellen van, opnieuw, een gelijkenis.

Stel je voor dat er een herder is met 100 schapen. Hij zorgt goed voor alle 100, maar in de drukte is er ineens een schaapje weg. Jezus vraagt aan de luisteraars: “Wie zou niet die 99 achter laten in de woestijn en achter het ene schaapje aangaan? En dan net zo lang zoeken tot hij het vindt? En als hij het gevonden heeft, dan legt hij het schaap op z’n schouders tot hij weer terug is. En als hij thuiskomt, dan deelt hij zijn vreugde direct met z’n vrienden en buren. Zou die herder niet zeggen: Wees blij met mij, want ik heb mijn schaap gevonden dat verloren was!”

Jezus zegt daarna: “ik zeg jou, in de hemel is het net zo’n feest als één iemand zich omkeert van zijn zondige leven. Daar is nog meer vreugde over, dan over die 99 die geen bekering nodig hebben.”

Misschien kun je je niet zoveel voorstellen bij hoe een herder zich voelt als hij een schaap kwijt is. Voor die herder was het schaapje dat kwijt was, alles waard om achterna te gaan. Hij riskeerde het eventuele verlies van 99 schapen, om het ene schaapje te vinden. En zodra hij het vindt, is hij blijer met die ene dan met de 99 andere schapen. Zo blij is Jezus ook met jou. Hij is bereid alles te geven, om jou te vinden.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat deed de herder met de 99 andere schapen?

Die liet hij achter

Wat doe je als je iets kostbaars gevonden hebt wat je kwijt was?

Blij zijn en feest vieren!


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe reageer jij als je iets kostbaars gevonden hebt dat je al lang kwijt was?

De persoon die het best zorg dat iedereen erbij hoort.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe voel jij je wanneer iemand jou zoekt? En waarom?

Wat vind je ervan dat God er alles voor over heeft om jou te vinden?