Jona zit te wachten tot hij de stad ziet vergaan, als hij merkt dat er niks gaat gebeuren wordt hij boos op God. God geeft hem een boom voor schaduw over zijn hoofd. De boom groeit in één dag en is de dag daarna weer verdord. Jona is boos als de boom weg is, en God leert hem een les: als dit Jona al boos maakt, moet je nagaan hoe er het voor God is als er 120.000 mensen in Ninevé worden omgebracht. Zoveel is een mens waard.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Hoeveel ben jij waard voor God in jouw ogen? En de ander? Wat zegt God daar zelf over in de bijbel?


WAARDEVOL

TIENERS LEREN VANDAAG DAT ZE WAARDEVOL ZIJN IN GODS OGEN


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees JONA 4.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | VEILING

Regel nep geld en een aantal producten van verschillende waarden. Verdeel het geld gelijkwaardig over een bepaald aantal tieners. Laat ze bieden op de verschillende producten, ze moeten dus zelf schatten hoeveel het product waard is

Wat kan je zeggen: “We hebben net even een soort veiling gedaan van producten. We gaan het vandaag namelijk hebben over waarde, alleen dan niet de waarde van een product maar de waarde van jou en mij. Hoeveel ben je waard voor God?


SPORT VOORBEELD | ONBETAALBARE VOETBALLERS

De duurste voetbaltransfer op dit moment is die van Neymar toen hij voor maar liefst 222 miljoen euro naar Paris Saint-Germain vertrok. Dit is natuurlijk hartstikke veel geld, maar wil je Messi kopen? Dan moet je 3 keer zoveel geld neerleggen, namelijk minimaal 700 miljoen euro. Dat is een 7 met 8 nullen, bizar! Messi is natuurlijk een van de beste voetballers van op dit moment. Hij speelt bij Barcelona en dit is waarschijnlijk ook de club waar hij zijn carrière gaat afsluiten, aangezien niemand zoveel geld kan betalen voor een speler. Als we het hebben over waarde van een mens dan is Messi natuurlijk heel veel waard. 700 miljoen euro, hoeveel is dat eigenlijk? Daarmee kun je bijna de hele selectie van Bayern München én Manchester United bij elkaar kopen. Als je heel erg van Netflix houdt kan je een abonnement nemen voor ongeveer 4 miljoen jaar of je kunt ongeveer 13 van de beste straaljagers kopen. Dit gaat natuurlijk over de waarde van geld, dat is heel wat anders dan de waarde van jouw leven voor God. God houdt ontzettend veel van je en liefde kun je natuurlijk niet kopen. Je koopt tenslotte ook geen vrienden. De waarde waar we het bij het bijbelverhaal over gaan hebben is niet de waarde die je moet betalen ofzo, maar het is emotionele waarde.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe waardevol jij bent in Gods ogen..


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week hebben we het gehad over hoe de Ninevieten hun schuld bekennen en hoe God afziet van het vernietigen van de stad Ninevé..

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in JONA 4.

Kernpunt

God leert Jona hoeveel mensen voor hem waard zijn, ook de Ninevieten.


Verhaallijn

God ziet af van het vernietigen van de stad. Als Jona dat hoort wordt hij kwaad op God. Hij zegt tegen God: “Ziet u wel, ik wist het wel. Ik zei toch dat u een genadige en liefdevolle God bent! Ik wist wel dat u tot vergeving bereid was! Laat mij maar sterven!” Maar God zegt tegen Jona: “Jona, is het terecht dat je zo boos bent?”

Toen Jona de stad verliet ging hij aan de oostkant van de stad zitten. Hij heeft hier goed overzicht. Hij maakt een hut om in de schaduw te kunnen zitten. Hij is aan het wachten totdat de stad vergaat. God zorgt er voor dat er in één dag een boom naast de hut groeit zodat de hut in schaduw staat. Jona is heel erg blij met de bomen en hij geniet van de schaduw. Hij zit de hele dag te kijken. Als het nacht wordt gaat hij slapen.

De volgende ochtend zorgt God dat de boom wordt aangevreten door wormen. Hierdoor verdort de boom en kan hij geen schaduw meer bieden aan Jona. De zon brandt op het hoofd van Jona. Hij heeft het zo zwaar met de hitte dat hij tegen God zegt: “Laat mij maar sterven, ik ben liever dood dan dat ik zo verder moet leven.” En God zegt tegen Jona: “Is het terecht dat je boos bent over die boom?” Jona antwoordt: “Ik ben verschrikkelijk kwaad en terecht!” Dan zegt God tegen Jona: “Als jij al zo boos bent om deze boom die er maar een dag staan en waar je niks voor hebt moeten doen, hoeveel pijn zou het mij dan wel niet doen om Ninevé, die grote stad, en al die 120.000 mensen die ikzelf gemaakt heb te vernietigen? En dan heb ik het nog niet eens over de dieren in de stad gehad.”

In dit verhaal gebruikt God een boom om Jona een les te leren en ook wij kunnen er wat van leren. God leert Jona hoe waardevol de mensen en dieren voor God zijn. De boom is Jona heel veel waard terwijl hij er niets voor heeft hoeven doen en hij er niet voor heeft gezorgd dat die boom daar staat. God heeft alle mensen in Ninevé gemaakt en voor ze gezorgd. Als die boom al zoveel voor Jona betekent, dan betekent die stad nog veel meer voor God.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom is Jona kwaad op God?

Omdat hij Ninevé niet vernietigt OF omdat hij de boom heeft laten verdorren.

Waarom zit Jona in een hut naar de stad te kijken?

Jona wil zien dat de stad vernietigd wordt.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarom vernietigt God de stad niet?

Voor de speler die zijn medespelers het meest waardevol behandelt


VERDIEPINGSVRAGEN

Begrijp jij de reactie van Jona?

Hoeveel is jouw leven waard in Gods ogen, denk je?