Vandaag gaan we het hebben over schuld bekennen. Jona moet niet alleen toegeven dat hij zelf fout zat en dat hij niet naar God heeft geluisterd. Jona moet ook de mensen van Ninevé aanspreken zodat ze hun schuld gaan bekennen. Ze moeten terugkeren naar God en dat doen ze ook: door te vasten. De mensen in Ninevé bekennen niet alleen hun schuld maar ze handelen er ook naar. God wijkt af van zijn plan om de stad te vernietigen en spaart de stad, omdat de mensen hun schuld hebben bekend.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Durf jij je kwetsbaar op te stellen en toe te geven dat je fout zat? Ben je altijd eerlijk over fouten die je hebt gemaakt?


SCHULD BEKENNEN

TIENERS LEREN VANDAAG OM SCHULD TE BEKENNEN EN DAAR NAAR TE HANDELEN..


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees JONA 2 en 3.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | Rechtszaak

Speel een rechtszaak na voor de tieners. Iemand speelt de rechter, iemand de advocaat en een laatste speelt de berechte. De advocaat gaat in gesprek met de rechter om de straf van de rechter te verminderen. Ze komen tot een oplossing: als de berechte schuld bekent en er spijt van heeft gaat hij vrijuit. Laat dan de berechte schuld bekennen. Vervolgens wordt hij vrijgesproken door de rechter

Wat kan je zeggen: “We hebben het vandaag over schuld bekennen, toegeven dat je fout zit. We hebben net een stukje gespeeld waarin de advocaat de berechte heeft geholpen. De berechte hoefde alleen te zeggen dat hij fout zat en dat hij spijt had. Zo gaat het ook in het bijbelverhaal van vandaag.


SPORT VOORBEELD | ONGELUKKIG GESCOORD

In september 2005 maakt Jan Vertonghen een absolute wereldgoal tegen Cambuur. Hij speelt op dat moment voor Jong Ajax. Hij krijgt een vrije bal net iets over de middellijn. Hij gaat klaar staan om de vrije trap te nemen. Hij schiet de bal en hij gaat precies over de keeper de goal in. Een prachtige goal, vanaf de middellijn. Er was alleen een probleem: het was niet de bedoeling om te scoren. Vertonghen wilde de bal als sportief gebaar naar de keeper van de tegenstander spelen, maar dat ging niet volgens plan. De spelers van Cambuur waren dan ook niet blij met de actie van Vertonghen. Vertonghen geeft toe dat het niet sportief van hem was en dat hij een fout had gemaakt. Hij bekent niet alleen dat hij een fout heeft gemaakt, maar hij handelt er ook naar. Cambuur mag scoren zonder enige tegenstand van Ajax. Het hele team blijft op zijn plek staan terwijl Cambuur er tussen door loopt om te scoren.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt van een situatie waarin jij schuld moest bekennen en je er vervolgens naar bent gaan handelen.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week hebben jullie gehoord over Jona en hoe hij in Ninevé terechtkomt. Hij vlucht en komt in een storm. Vandaag gaan we verder en horen we wat er in Ninevé gebeurt.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in JONA 2 en 3.

Kernpunt

Jona moet zelf schuld bekennen. Hij moet ook de Ninevieten aansporen om dit te doen en er naar te handelen.


Verhaallijn

Jona zit nu drie dagen in de vis. Terwijl hij in de vis zit, begint hij te bidden. Hij bedankt God dat God hem heeft gezien en hem heeft gered. Hij bekent ook zijn schuld. Hij geeft toe dat het niet goed van hem was wat hij heeft gedaan en hij is dankbaar dat God hem, ondanks zijn ongehoorzaamheid, toch helpt.

De vis spuugde Jona uit op het land. God sprak weer tegen Jona: “Maak je gereed en ga naar Ninevé, die grote stad, om haar aan te klagen.” De stad Ninevé was een hele grote stad. Zo groot dat het 3 dagen duurde om van de ene kant naar de andere kant te lopen. Jona ging op weg naar de stad en toen hij daar aangekomen was liep hij een dagreis de stad in. Toen hij daar was riep hij door de stad: “Nog 40 dagen en dan wordt deze stad vernietigd.”

De mensen horen wat Jona roept. Ze schrikken ervan en ze scheuren hun kleren als teken van berouw en verdriet, om te laten zien dat het ze spijt. Ook de koning krijgt het nieuws te horen en hij geeft een bevel.“ Op bevel van de koning mag niemand in Ninevé iets eten, mensen en dieren moeten allemaal vasten”, zegt de koning. Zelfs de koning begint te rouwen. Hij doet zijn mantel af en gaat op de grond zitten. Ook geeft hij een bevel dat iedereen zich in een boetekleed moet hullen en hardop God om hulp moet roepen. “Misschien verandert God dan wel van gedachten en vernietigt Hij onze stad niet”, zegt de koning.

God zag dat heel Ninevé schuld had bekend en dat ze hun leven hadden gebeterd. Toen Hij dit zag besloot Hij om terug te komen op zijn keuze. Hij zou de stad Ninevé niet vernietigen.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat doen de mensen in Ninevé als Jona vertelt dat God de stad gaat verwoesten?

Ze gaan vasten en scheuren hun kleren OF ze bekennen schuld.

Wat doet God als de mensen in Ninevé schuld bekennen?

Hij vergeeft ze en laat de stad heel.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Geef jij wel eens toe dat je fout zit? Waarom wel of niet?

Voor de tiener die eerlijk zijn fouten toegeeft en schuld bekent


VERDIEPINGSVRAGEN

Waar durf jij geen schuld over te bekennen?

Zou jij je schuld aan God bekennen?