We gaan vandaag beginnen aan een nieuwe serie over Jozef. Een serie die ook erg geschikt is als je veel met kinderen met een moslim achtergrond werkt omdat de verhalen van Jozef (Youssef) ook in de Koran voorkomen. We beginnen de serie met verhalen over Jakob, de vader van Jozef. Vanuit het leven van Jakob gaat het verhaal straks over naar de avonturen van Jozef. Het eerste verhaal gaat over hoe Laban jaloers was op Jakob en welke gevolgen het had. Jaloezie kan ook nu nog grote gevolgen hebben, denk maar eens aan situaties rondom bijvoorbeeld erfenissen. Jaloersheid kan zo ver gaan, dat er zelfs grote oorlogen uit ontstaan. En dus is het een serieus thema om over na te denken.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wanneer vind jij jaloezie goed of niet goed? Herken je jaloezie in je eigen leven? Welke les over jaloezie wil jij de jongeren meegeven?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Gen 27: 35-45 ;
Gen 29: 1-30 ; Gen 30:25-31:55

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | WINNENDE VERLIEZERS

Maak twee teams van vier kinderen. Een goed team en een minder goed team. Laat de teams tegen elkaar voetballen. Juich als sportvrijwilligers voor het minder goede team en moedig ze aan. Moedig alle kinderen die niet meedoen met het voetbal aan om ook te juichen voor het minder goede team. Geef het goede team geen aandacht. Na drie minuten stop je het spel en vraag je het minder goede team wat ze opviel. Vraag het goede team hoe ze het vonden om geen aandacht te krijgen terwijl het andere team dit juist wel kreeg. Vraag of ze jaloezie voelen. Leg uit dat het thema vandaag gaat over jaloezie. Geef het goede team na de uitleg alsnog een compliment.

Wat kan je zeggen: Iedereen is wel eens jaloers. Het is een gevoel dat je onrecht wordt aangedaan. Ken je dat gevoel? Wij gaan de komende tijd kijken naar het leven van Jozef, maar beginnen bij zijn vader Jakob. En belangrijke momenten in het leven van Jakob hebben te maken met jaloezie.


SPORT VOORBEELD | BESTOLEN VAN GOUDEN MEDAILLE

Tijdens het WK Boksen in oktober 2019 beleeft Nouchka het hoogtepunt en dieptepunt in haar carrière. Na een intense finale weet ze dat op punten gewonnen heeft. Als de tijd afgelopen is, en de scheidsrechter de armen van de winnaar de lucht in steekt, gaan haar armen de lucht in. Ze is wereldkampioen! Zij is de allerbeste bokser van de wereld in de categorie tot 75 kilo. Vijftig minuten later staat ze klaar om naar het podium te gaan als ze ineens bericht krijgt. Haar tegenstander heeft protest aangetekend en de jury besluit om haar tegenstander gelijk te geven. Fontijn is 50 minuten wereldkampioen geweest. Ze is woest van jaloezie omdat ze vindt dat haar onrecht wordt aangedaan door de jury.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe jij omgaat met jaloezie.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

De komende weken gaan we kijken naar het leven van Jozef.
Jozef zijn overgrootvader (de opa van zijn vader) was Abraham.
Dus je hebt Abraham, zijn zoon was Isaac. Isaac zijn zoon was
Jakob. En Jakob is de vader van Jozef.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Gen 27: 35-45 ; Gen
29: 1-30 ; Gen 30:25-31:55

Kernpunt

Laban is jaloers op Jozef.


Verhaallijn

Jozef is het lievelingetje van zijn vader Jakob. En dat vinden zijn elf broers en zus natuurlijk niet leuk! Voor Jakob is zo’n grote familie natuurlijk fantastisch! Want Jakob had wel eens aan Jozef verteld dat Jakob vroeger niet gedacht had dat hij zo’n grote familie en rijkdom zou krijgen. Als Jakob nog een jonge man is, moet hij vluchten voor zijn moordlustige broer. Hij heeft hem bedrogen en is zo de belangrijkste zoon geworden van de familie. Jakob moet vluchten voor zijn leven. Maar God vertelt Jakob dat Hij voor hem zal zorgen, ondanks zijn bedrog. Want God is een vrijgevige God vol liefde en vergeving.

Uiteindelijk na lang reizen komt Jakob bij zijn verre familie terecht. Maar als Laban merkt dat Jakob geen geld heeft, moet hij werken om te mogen blijven. Ze maken een afspraak dat hij veertien jaar lang voor niets zal werken. Wat een uitbuiterij! Maar als die jaren eindelijk voorbij zijn, wil Jakob loon verdienen. Laban vindt dit maar niets, maar samen spreken ze af dat alle gespikkelde en gevlekte schapen en geiten van Jakob zullen zijn. En wat denk je? Er worden bijna alleen maar gespikkelde en gevlekte lammetjes geboren! Jakob wordt rijk! Laban en zijn zonen worden hartstikke jaloers: “Jakob zorgt ervoor dat wij straks helemaal niets meer hebben!” Maar dan spreekt God weer tegen Jakob: “Het is tijd om weer terug te gaan naar je eigen land. Ik zal voor je zorgen.” Nou, Gods zorg had Jakob al gemerkt in zijn leven! Daarom vertrekt hij stiekem met zijn familie en bezit zonder het aan Laban te vertellen.

Zo bedriegt hij hem. Pas na drie dagen heeft Laban het door! En de stikjaloerse Laban wordt enorm kwaad! Hij gaat Jakob achterna met zijn zonen. Maar onderweg krijgt hij een droom van God. God zegt: “Denk erom dat je niet iets slechts tegen Jakob zegt of doet! ”Maar de volgende ochtend hebben ze toch een fikse woordenstrijd. En Jakob zegt: “Je hebt mij slecht behandeld en als het aan jou gelegen had, had ik niets voor mijn werk gekregen! Daarom heeft God je vannacht gewaarschuwd.” De jaloerse Laban weet dit en sluit hij toch vrede met Jakob. Ze beloven elkaar nooit kwaad te zullen doen. De volgende dag neemt hij afscheid en gaat terug naar huis. En God maakt aan Jakob duidelijk: ik ben met je en bescherm jou.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Hoe heet de schoonvader van Jakob?

Laban

Waarom is Laban jaloers op Jakob?

Omdat Jakob rijk wordt en hij niet.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wanneer ben jij jaloers?

Het team dat het beste juicht.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat doe jij als je jaloers bent?

Waarom denk je dat God toch voor Jakob zorgt, terwijl hij een bedrieger was?