Er wordt in de Bijbel veel over geld gesproken en nog veel meer over mensen. Dat is ook logisch, want ze zijn beide belangrijk. In sommige gevallen moet je kiezen tussen beide onderwerpen. Zo zijn best veel families verscheurd door ‘erfenis-kwesties’ waarbij tenminste één van beide partijen geld verkiest boven familie. Maar ook in kleinere gebeurtenissen moet je keuzes maken tussen geld of mensen en dat is best lastig. En het is een persoonlijke keuze hoe je balans vindt tussen geld en mensen. Er lijkt geen goed of fout te zijn, terwijl het aan de andere kant overduidelijk fout is als je alléén voor geld kiest. Genoeg reden dus om te leren van Jozef en zijn familie!


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Als alle Christenen jouw ‘familie’ zijn, en ik jou vertel dat je bij de rijkste 10% van de wereld hoort, wat doet dat dan met jou? Doe jij recht met jouw uitgaven?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis Genesis 42 – 44:3

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | MUNTEN OF MENSEN?

Vraag 2 kinderen om mee te doen. Leg uit dat ze chocolademunten of €2,- kunnen verdienen. Laat één van hen kop of munt kiezen en gooi de munt op. Vraag aan de winnaar wat hij wil kiezen: Zijn tegenstander moet 20x opdrukken en hij krijgt de munt(en), of hij krijgt niets en zijn tegenstander hoeft niet op te drukken. Vraag aan de rest van de groep wat zij zouden doen. Wat als het minder chocolademunten was, of minder geld? Is geld belangrijker dan mensen?

Wat je kunt zeggen: “In dit spel moet je een keuze maken. Vandaag ontmoet Jozef zijn broers. Ze worden getest door Jozef. Waar kiezen zij voor? Luister maar.”


SPORT VOORBEELD | NEYMAR KIEST VOOR ‘GROTERE UITDAGING’

Het is in de zomer van 2017 als de grootste transfer aller tijden plaatsvindt. Het land Qatar ‘geeft’ Neymar € 300 miljoen om promotie te maken voor het WK 2022. Met dat geld kan hij zijn contract bij Barcelona afkopen voor €222 miljoen. Transfervrij tekent hij bij Paris Saint-Germain in Parijs, waar Qatar ‘toevallig’ eigenaar is. Alles is officieel legaal en hoewel Neymar zegt voor ‘een grotere uitdaging’ te kiezen, gaat hij er financieel erg op vooruit en gaat hij bij een minder grote club, in een minder goede competitie voetballen. Na een paar maanden heeft Neymar alweer spijt en wil dolgraag terug naar Barcelona. Maar dat kan helaas niet meer, hij heeft een contract van 5 jaar in Parijs. Wel is hij succesvol bij zijn nieuwe club. PSG werd in 2018 en 2019 ruimschoots kampioen en is inmiddels waarschijnlijk ook in 2020 landskampioen geworden. Neymar is dan ook niet gekomen om landskampioen te worden (dat werden ze zonder hem ook wel), maar om de Champions League te winnen. En dat lukt voor geen meter tot nu toe. Al vier jaar op rij wordt PSG uitgeschakeld in de 1/8e finale. Is het een goede keus geweest van Neymar?


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt dat je moest kiezen tussen geld of mensen.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Er is hongersnood gekomen in het hele land en ver daarbuiten.
Behalve in Egypte, omdat Jozef jarenlang graan gespaard
heeft. Egypte wordt dankzij Jozef ontzettend rijk!

Bijbeltekst

Genesis 42 – 44:3

Kernpunt

Ondanks dat Jozef veel lastige jaren achter de rug heeft, kiest
hij er voor om tot zegen te zijn voor anderen.


Verhaallijn

“Wat, dat kan niet?!” Jozef schrikt als hij de stemmen herkent van zijn broers die eten willen kopen. “Waar komen jullie vandaan?”, vraagt Jozef streng. De broers die Jozef niet herkennen antwoorden: “Uit Kanaän, we zijn hier om eten te kopen.” “Jullie zijn spionnen!” zegt Jozef. De broers ontkennen dat en vertellen dat er nog één broer, Benjamin, thuis is. Jozef besluit zijn broers uit te testen. Vroeger hebben ze Jozef verkocht, maar hij wil weten of ze nu weer voor het geld zullen kiezen. “Ik wil dat één van jullie hier blijft in de gevangenis. De rest mag met het eten naar huis gaan.” zegt Jozef, “Als jullie de waarheid spreken, kom dan terug met Benjamin.” En dat beloven de broers en Simeon blijft achter. Jozef zegt tegen zijn knechten: “Vul de zakken met eten en leg het geld wat ze hebben betaald ook in de zakken.” De broers gaan terug naar huis. Onderweg maakt één van de broers een zak open. Daar ziet hij het geld liggen. Ook alle andere broers vinden het geld. De broers zijn bang. Straks beschuldigt de heerser van Egypte hen van diefstal. Als ze het verhaal aan hun vader vertellen wordt ook hij bang. De broers willen graag Benjamin meenemen, maar Jakob wil dat niet. Hij is bang dat er ook iets gebeurt met Benjamin. Maar als het eten op is, moet Jakob toch toegeven. Jakob zegt tegen zijn zonen: “Geef het geld wat in de zakken lag terug en neem extra geld en cadeaus mee. Misschien was het een foutje.” Dan gaan de broers op weg, met het geld, en met Benjamin.In Egypte worden ze gelijk meegenomen naar het huis van Jozef “Straks maakt hij nog slaven van ons, omdat het geld. in onze zakken lag.”, zeggen de broers bang. Maar de huismeester stelt de broers gerust door te zeggen dat hij het terug moest stoppen en laat Simeon ook weer vrij. De broers zetten alle cadeaus voor Jozef klaar. Even later komt Jozef binnen en de broers maken een diepe buiging. Daar gaat Jozefs droom van God in vervulling. De korenschoven van zijn broers die bogen voor die van Jozef. “Is dit uw jongste broer?”, vraagt Jozef steng. Ze knikken. Hij besluit om ze opnieuw uit te testen door het geld en zijn zilveren beker in de zak van Benjamin te stoppen. “Eens kijken of mijn broers echt veranderd zijn”, praat Jozef tegen zichzelf.

VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom zijn de broers bang?

Ze zijn bang dat de heerser van Egypte denkt dat ze het geld
hebben gestolen.

Waarom wil Jozef zijn broers uittesten?

Vroeger hebben de broers Jozef verkocht. Jozef wil weten of
de broers veranderd zijn.

LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe belangrijk is geld voor jou?

De speler die kiest voor zijn team.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat zou je ervan vinden als je uitgetest zou worden door je broers of zussen?

Wat is belangrijker voor jou: je geld/ jezelf òf je familie/vrienden?Netwerken

Doe met ons mee