Naomi volgde haar man naar het buitenland. Er was teleurstelling dat God niet voor eten zorgde in haar eigen land. Maar eenmaal in het buitenland, overleden Naomi’s man en haar twee zonen. Omdat ze niets meer over had, besloot ze dan maar terug te gaan naar haar eigen land. En haar teleurstelling heeft zich omgezet naar bitterheid.


BITTERHEID

HOE GA JE OM MET TEGENSLAG?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Ruth 1: 7 – 22.

Bespreek na het eten met elkaar:

  • Heb jij je weleens ‘bitter’ gevoeld richting God? Hoe kwam dat en hoe ben je eruit gekomen?
  • Hoe voorkom je dat je bitter wordt?

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | SPEL OF VISUEEL VOORBEELD

Kies twee mensen uit het publiek. Een mag keepen, de ander mag een penalty nemen. Als de penalty nemer scoort, krijgt hij een reep chocola. Zo niet, dan krijgt de keeper een reep chocola. Hoe gaat de verliezer om met tegenslag?


SPORT VOORBEELD | RASMUSSEN WINT BIJNA DE TOUR DE FRANCE. BIJNA.

Het zijn de zwarte jaren van het wielrennen. Lance Armstrong ligt onder zware verdenking van doping misbruik en ook veel andere renners gebruiken. Eigenlijk zijn alle renners van de jaren ’90 en ’00 of verdacht of minstens 1x veroordeeld voor doping gebruik. In 2007 gebeurt er eigenlijk iets wat niemand verwacht. Rasmussen, een eenling in het peloton en buitenbeentje van de Nederlandse Rabobankploeg, komt in de gele trui nadat hij de 8e etappe op glorieuze wijze wint. Na jaren van teleurstelling gloort er hoop in het Rabobankteam. De laatste bergetappe, 11 dagen
later, wint hij opnieuw en kan hem de gele trui niet meer ontgaan. Tot de leiding van het Rabobankteam besluit hem diezelfde avond nog uit de Tour te halen in verband met dopinggebruik van de Deen Rasmussen. Het hele Rabobankteam, dat achteraf vrijwel allemaal aan de doping blijkt, is diep verbitterd door de keus. Ze kunnen niet begrijpen waarom de leiding van hun team niet gewoon koos voor een oneerlijke overwinning. Ze besloten om de rest van de Tour maar zonder inspanning uit te fietsen. Hun manier van omgaan met tegenslag is super negatief en ontgoocheld komen ze in Parijs aan. Dit had hun Touroverwinning kunnen worden.

Wat kan je zeggen: “De Nederlandse wielerploeg Rabobank probeerde elk jaar, tevergeefs, de Tour de France te winnen. Als het in 2007 dan eindelijk gelukt lijkt te zijn (Rasmussen, hun beste renner, staat na de laatste bergetappe bovenaan in het klassement), valt het allemaal in het water. Rasmussen blijkt doping te hebben gebruikt en de Rabobank leiding haalt hem direct uit de Tour. Het team is verbitterd, want vrijwel iedereen gebruikt in die tijd doping. Verbitterd rijden ze de laatste etappes naar Parijs. Ze kunnen erg slecht om gaan met hun tegenslag.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt hoe je omging met tegenslag.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Elimelech vluchtte met zijn vrouw Naomi en hun twee
zonen uit hun eigen land naar een vreemd land. In dat land overlijden hij en zijn twee zonen, waardoor Naomi niets meer heeft om voor te blijven.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Ruth 1: 7 – 22..

Kernpunt

Naomi is zo verbitterd na haar vele tegenslagen dat ze zelfs haar naam wil veranderen in ‘Bitter’


Verhaallijn

Naomi besluit om terug te keren naar haar eigen land na al haar tegenslagen. Haar twee schoondochters besluiten mee te gaan. Na enig aandringen besluit Orpa, een van de twee schoondochters, toch in Moab te blijven. De ander, Ruth, besluit om met Naomi mee te gaan naar het voor haar vreemde land met andere cultuur. Naomi is boos op God. Tot drie keer toe geeft ze God de schuld van de gevolgen van haar eigen keuzes! Ondanks het geklaag blijft Ruth trouw. Heel Bethlehem, waar Naomi vandaan komt, is in rep en roer
als Naomi na 10 jaar terugkomt. Ze vragen: ‘Ben jij het, Naomi?’. Waarop ze antwoordt: ‘Noem mij niet langer Naomi, maar bitter.’


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom is Naomi boos op God?

Omdat zij vindt dat het Gods schuld is dat haar man en zonen zijn overleden.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe ga jij om met tegenslag?

De persoon die het beste om gaat met tegenslag.


VERDIEPINGSVRAGEN

Ben jij weleens zo boos geweest dat je er niet meer uit kwam?

Hoe ging je daar mee om? En hoe ben je daar uit eindelijk toch uitgekomen?