Boaz, de rijke boer, wil trouwen met de arme, buitenlandse Ruth. Hij wordt verliefd op haar hart omdat ze zorg draagt voor haar schoonmoeder Naomi. Maar het kost hem wel heel veel bezit omdat hij zijn erfenis nu moet delen. Maar dat heeft hij er graag voor over. Nu krijgt Naomi toch kleinkinderen omdat Ruth een kind krijgt van Boaz. God heeft haar nageslacht beschermt en haar verlost van een zinloos leven.


VERLOSSING

VERLOSSING DOOR RELATIE


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Ruth 4:1-17..

Bespreek na het eten met elkaar:

  • Wat betekent verlossing?
  • Waarvan heeft Jezus jou verlost?
  • Waar leidt dat jou naar toe? En wat doet/deed dat met jou?

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | TIKKERTJE MET VERLOS.

Als je getikt wordt, zit je vast aan de grond. Je moet met beide armen in de lucht gaan staan als je verlost wilt worden. Geeft de verlosser jou een high five, dan mag je naar de kant om een hesje aan te doen. Ren je rond met een hesje om, dan hoef je niet stil te staan als je getikt wordt. Kies jij ervoor om je hesje weer uit te doen, dan mag je weer getikt worden en ben je definitief af.

Je bent afhankelijk van Jezus als verlosser om in vrijheid te kunnen spelen. Neem je Hem niet aan, dan blijf je hangen in zonde en kom je vast te zitten.


SPORT VOORBEELD | RASMUSSEN WINT BIJNA DE TOUR DE FRANCE. BIJNA.

Wie van jullie was al geboren in 1999? Tot voor kort was dat het laatste jaar dat Feyenoord landskampioen was. En dat past natuurlijk niet bij een club die op veel vlakken de een na grootste club van Nederland is. In 2010 gaat Feyenoord zelfs bijna failliet. Dieptepunt is de 10-0 nederlaag tegen PSV dat jaar. Faillissement en degradatie dreigen. Maar Feyenoord besluit vanaf dat moment om andere keuzes te maken. Langzaam maar zeker worden ook de prestaties beter, maar elke keer als Feyenoord mee lijkt te doen om het kampioenschap, haken ze af. Tot dat Dirk Kuijt terugkeert naar Feyenoord om ze te helpen. In zijn eerste seizoen zijn ze dichtbij de titel, maar lukt het net niet. Maar door hard te werken, verlost hij Feyenoord van de lange en pijnlijke tijd zonder landskampioenschap. Heel Rotterdam viert feest, de eer van de club is gered!

Wat kan je zeggen: “Feyenoord wordt altijd genoemd als ‘top-3’ club in Nederland. En ze eindigen ook vrijwel elk jaar in de top 3, alleen wil het in de 21ste eeuw maar niet lukken om bovenaan te eindigen. De supporters snakken naar een kampioenschap en elk jaar dat het niet lukt, doet net een beetje meer pijn dan bij Ajax en PSV supporters. Als Dirk Kuijt, na veel buitenlandse avonturen terug komt naar Feyenoord geloven veel supporters dat hij hun eindelijk de landstitel kan brengen. En het lukt. In het seizoen 2017/2018 maakt Dirk Kuijt Feyenoord eindelijk kampioen. Heel Nederland gunt Feyenoord en Dirk Kuijt eigenlijk ook wel de titel. Feyenoord is verlost van een hele lange tijd zonder landskampioenschap!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt hoe Jezus jou heeft verlost.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Naomi was gevlucht met haar man vanwege een hongersnood. Toen haar man en zonen overleden, keerde ze verbitterd terug. Haar schoondochter Ruth gaat met haar mee, en laat daarvoor alles achter. Ze komt op de akker van Boaz, die geniet van het harde werken van Ruth voor haar schoonmoeder. Hij besluit goed voor haar te zorgen door haar extra eten mee naar huis te geven. Ruth zet vervolgens een stap in geloof daar Boaz ten huwelijk te vragen…

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Ruth 4:1-17.

Kernpunt

Het leven van Naomi is niet langer zinloos. Boaz verlost haar door met Ruth te trouwen en kinderen te krijgen!


Verhaallijn

Boaz wil graag met Ruth trouwen. Omdat hij familie is van Elimelech, de overleden man van Ruth, kan hij er voor zorgen dat Naomi kleinkinderen krijgt. Zo is dat geregeld in hun land. Alleen is er nog iemand die het eerste recht heeft om met Ruth te trouwen. Boaz gaat naar hem toe en vraagt hem of hij met Ruth wil trouwen. De man krijgt dan niet alleen Ruth als vrouw, maar ook het land dat eerst eigendom was van Elimelech. De man is enthousiast, want hij wordt zo een stuk rijker! Maar, zegt Boaz, dan moet je ook een eventueel kind dat geboren wordt bij Ruth een groot stuk van je erfenis geven. En dan is de man ineens niet meer enthousiast. Hij heeft namelijk al een vrouw en kinderen en die zouden dan ineens hun bezit moeten delen. Dat wil hij niet en hij geeft zijn schoen aan Boaz als teken dat Boaz met Ruth mag trouwen. De rechters van de stad gaan akkoord met het huwelijk en zo wordt het een groot feest. Met name voor Naomi. Haar leven is niet langer bitter, maar juist vol vreugde! Boaz heeft haar verlost door haar kleinkinderen te geven in zijn huwelijk met Ruth! Tientallen jaren later, als Boaz, Ruth en Naomi al lang gestorven zijn, wordt er in datzelfde stadje Bethlehem een kindje geboren, David. Hij wordt de bekendste koning die Israël ooit gekend heeft. Nog eens duizend jaar later (kun je je voorstellen hoe lang dat is?) wordt de achter-achter-achter-achter- achter-achter (en nog heel wat achter-) kleinkind van David geboren: Jezus, de Zoon van God! Hij is naar de aarde gekomen om jou te verlossen, zoals Boaz Naomi verloste. Je hoeft het alleen maar te accepteren dat Hij jou verlost. Wil je dat?


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat gaf de man aan Boaz en waarom? Wil jij verlost worden door Jezus?

Een schoen, als teken dat hij niet met Ruth wilde trouwen.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat doet het met je als je afhankelijk bent van iemand anders om verlost te worden?

De sporter die zich het beste laat verlossen.


VERDIEPINGSVRAGEN

Waarvan moet jij verlost worden?

Wanneer is iemand het waard om verlost te worden?

Wil jij verlost worden door Jezus?