Naomi wil graag dat het goed zal gaan met Ruth, daarom bedenkt Naomi een plan. Ze moet aan

de voeten van Boaz gaan liggen wanneer hij op het veld ligt te slapen en als hij wakker wordt moet ze precies doen wat hij zegt. Dit plan lijkt niet helemaal zuiver en is een potentiële ramp: Ruth kan misbruikt worden, Boaz kan wat Ruth doet als zeer ongepast zien, de anderen die op het veld lagen te slapen konden denken dat Boaz een prostituee had laten komen.Toch gehoorzaamt Ruth Naomi en zet zo een stap in geloof. En in deze ongemakkelijke situatie blijven Boaz en Ruth naar Gods wil handelen. En God werkt dwars door de onvolkomenheden in dit plan heen. Hij werkt uit dat Boaz alles op alles zal zetten om verlossing te brengen voor Ruth en Naomi zodat hun geslacht zal blijven bestaan. Het geslacht waaruit ook Jezus zal voortkomen.


STAP IN GELOOF


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Ruth 3:1-18.

Bespreek na het eten met elkaar:

  • Wanneer heb jij een stap in geloof gezet? In hoeverre vertrouw jij dat God je geeft wat je nodig hebt?
  • Wat is nodig om een stap te zetten in geloof. Wat vind je moeilijk in het zetten van een stap in geloof?
  • Als je in een ongemakkelijke situatie komt, (hoe) richt jij je dan op God?

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | SPEL OF VISUEEL VOORBEELD

Doe iemand een blinddoek voor en laat diegene een parcours afleggen die worden geïnstrueerd door een ander.


SPORT VOORBEELD | LOUIS VAN GAAL KIEST VOOR KRUL

De verwachtingen voor het WK 2014 zijn laag in Nederland. De poule met wereldkampioen en Europees kampioen Spanje, het sterke Uruguay en de fysiek super fitte en sterke Australiërs maken dat vrijwel het hele land niet gelooft dat ‘ze’ überhaupt de poule-fase zullen overleven. Het blijkt allemaal anders te gaan. Nederland haalt de kwartfinale, maar komen tegen Costa-Rica niet verder dan 0-0. Het komt allemaal aan op penalty’s, maar in de allerlaatste minuut besluit Louis van Gaal zijn keeper te wisselen. Hij zet een stap in geloof door Tim Krul in te zetten bij de penalty reeks. Het werkt. Tim Krul pakt twee penalty’s en Nederland is door naar de halve finale. In de halve finale verliezen ze uiteindelijk na penalty’s van Argentinië, maar de derde plek is een prestatie van formaat!

Wat kan je zeggen: “In de 119e minuut van de kwartfinale op het WK 2014 heeft Louis van Gaal nog 1 wissel over. Hij moet kiezen. Laat hij Cillissen staan of zet hij een stap in geloof door Krul erin te zetten? Hij kiest voor het laatste en moet dan afwachten wat Krul doet. Krul pakt twee penalty’s en Nederland gaat door naar de halve finale.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt dat je een stap in geloof zette.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

De vorige keer hebben we gezien hoe Ruth terecht kwam
op de akker van Boaz om eten te verzamelen. Boaz was ontzettend vriendelijk voor haar en zette echt stappen om haar beter te leren kennen. Boaz bleek ook de persoon te zijn die Naomi en Ruth kon verlossen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Ruth 3:1-18.

Kernpunt

Als je een stap in geloof zet, mag je vertrouwen op God. Het hangt niet volledig af van wat jij vervolgens allemaal doet, maar van wat God doet. Een stap in geloof zet je dus in nauw contact met God.


Verhaallijn

Naomi heeft een plan bedacht omdat ze graag wil dat Ruth trouwt en het goed krijgt. Ruth moet ’s nachts op het veld bij het voeteneinde van Boaz gaan liggen en wachten tot hij wakker wordt om dan te doen wat hij wil. Dit is een heel gek plan waarbij van alles mis kan gaan! Wat als mensen haar zien? Dan zullen ze heel slecht over haar denken, en wat zou Boaz doen..? Ruth gehoorzaamt Naomi toch en gaat liggen bij Boaz op het veld als hij diep in slaap is. Als Boaz wakker schrikt merkt hij dat Naomi bij hem ligt, wat zal hij doen..?

In plaats van te wachten tot wat Boaz zegt, zoals Naomi tegen haar zei, laat Ruth zien dat ze God wil gehoorzamen en ze zegt dat Boaz hun kan verlossen door met haar te trouwen. God had namelijk aan zijn volk geleerd dat zo de familienaam bleef bestaan van de weduwe wat heel belangrijk was in die tijd. Ook Boaz gehoorzaamt in deze ongemakkelijke situatie God en geeft aan
dat hij alles zal geven zodat hij met haar kan trouwen, maar dat hij het wel wil doen zoals God het wil. Hij zorgt ook goed voor Naomi door Ruth weer veel eten mee te geven. Ze gaat snel naar huis voordat iemand haar ziet en Naomi weet zeker dat Boaz hen zal helpen. Ruth zette een stap in geloof en bleef daarbij dicht bij God. Daarom hielp Hij haar ook al was het plan van Naomi niet heel goed.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom bedenkt Naomi dit gekke plan voor Ruth?

Ze wil graag dat het goed met Ruth zal gaan en dat ze gaat trouwen.

Wat zegt Ruth als Boaz wakker schrikt en haar ziet liggen?

Je kunt ons verlossen door met mij te trouwen.

Wie gehoorzamen Ruth en Boaz in dit gekke verhaal?

God.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waar heb jij geloof voor nodig in je leven?

De persoon die het meest boven zichzelf uitstijgt.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat heb je nodig om een stap in geloof te zetten?

Wanneer nam jij een beslissing, ondanks dat je de uitkomst nog niet kon zien?