Simson trouwt met een Filistijns meisje. Hij geeft een groot feest van wel 7 dagen. Tijdens de eerste dag van de bruiloft gaat hij een weddenschap aan met 30 vrienden van zijn aanstaande. Hij geeft hen een raadsel, en als ze het oplossen geeft hij hen allemaal als beloning een compleet stel kleren. Als ze het niet kunnen oplossen, moeten zij allemaal hem één compleet stel kleren geven. Na zes dagen zijn ze ten einde raad en smeken Simsons nieuwe vrouw om hulp. Simson vertelt het antwoord en zij verklapt dat aan haar vrienden. Simson is woedend, gaat naar een stad verder op en dood daar 30 mannen. Hij neemt hun kleren en geeft die weg en gaat nog tijdens zijn bruiloftsfeest weg.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Liefde en trouw zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wat betekent trouw voor jou in vriendschap of relatie? Aan wie ben jij trouw? Blijf jij trouw als anderen ontrouw zijn richting jo


(ON)TROUW

NAAR WIE BEN JIJ LOYAAL?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Richteren 14

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | JA ZEGGEN, NEE DOEN

Drie jongens zijn aan het voetballen. Een vierde komt eraan en vraagt of hij mee mag doen. Dat mag, over 30 seconden. Na de 30 seconden, vraagt hij opnieuw: mag ik nu mee doen? Nee, over 30 seconden. Na nog eens 30 seconden vraagt hij opnieuw: Mag ik nu dan eindelijk mee doen? ‘Nee, we gaan nu stoppen’ zeggen de andere 3 en gaan we.

Wat kan je zeggen: “Trouw is iets heel belangrijks. Het is een gevoel tussen twee personen. In dit geval vertrouwt de vierde persoon de andere drie als zij zeggen dat hij zo mee mag doen. En daarom besluit hij te wachten. Zelfs als ze de eerste keer hun belofte niet nakomen, blijft hij wachten. De drie zijn niet trouw in het nakomen van hun woord. Wat denk je dat de consequenties daar van zijn?


SPORT VOORBEELD |LUIS FIGO VAN BARCELONA NAAR REAL MADRID

Sterspeler Figo van Barcelona gaat in de zomer van 2000 naar aartsrivaal Real Madrid. In het voorjaar van het jaar 2000 zweert Luis Figo trouw aan Barcelona. Hij is de publiekslieveling in Camp Nou. Maar als uitlekt dat zelfs bankzitters meer verdienen dan hij, wil hij salarisverhoging. Om het bestuur onder druk te zetten, laat hij zien wat hij bij de grote concurrent, Real Madrid, kan verdienen. Barcelona weigert om zijn contract aan te passen en dan doet Figo wat niemand had verwacht: hij vertrekt naar Real Madrid. De fans zijn woedend. Ze hadden verwacht dat hun sterspeler trouw zou zijn aan de club. Als een paar maanden later Real Madrid moet voetballen tegen Barcelona, in Barcelona, is de spanning in het stadion om te snijden. Figo wordt uitgefloten en als hij een corner wil nemen vliegt er van alles naar zijn hoofd: muntjes, glazen en flesjes. Uiteindelijk wordt de wedstrijd een tijdje stil gelegd omdat de sfeer te bedreigend is geworden. De ontrouw van Figo brengt teveel woede naar boven


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt dat je geraakt bent over (on)trouw..


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week hebben we gehoord hoe Simson uitgekozen was door God en er een grote verwachting lag op zijn leven

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Richteren 14.

Kernpunt

Simson trouwt een vrouw uit een ander land. Zij blijkt meer trouw aan haar dorp dan aan haar nieuwe man.


Verhaallijn

Op een dag gaat Simson naar het plaatsje Timna. Dat ziet hij een mooi Filistijns meisje. Thuisgekomen vertelt hij zijn ouders over haar en zegt dat hij met haar wil trouwen. Zijn ouders zijn hier niet blij mee aangezien zij niet bij het volk van God hoort, maar bij de Filistijnen. Maar Simson is eigenwijs en luistert niet naar zijn ouders. Hij heeft zijn keuze gemaakt. God had hier echter op aangestuurd, zodat er een strijd zou ontstaan met de Filistijnen. De Filistijnen belaagden Gods volk namelijk al enige tijd.

Simson ging met zijn vader en moeder naar Timna. Onderweg kwam er opeens een brullende leeuw op hen. Simson, sterk als hij was, verslaat deze leeuw met zijn blote handen. Ze kwamen aan bij het Filistijnse meisje en hij werd nog verliefder op haar. Even later maakte hij wederom de reis naar haar toe, nu om met haar te trouwen. Onderweg kwam hij de dode leeuw tegen en zag dat in de overblijfselen van de leeuw een zwerm bijen had genesteld en dat er honing in de leeuw zat. Hij haalde de honing eruit met zijn blote handen en at deze op.

Ze kwamen aan bij het huis van het Filistijnse meisje waar de bruiloft plaats zou vinden. Na de kennismaking werden dertig van Simsons leeftijdsgenoten uitgekozen om het feest bij te wonen. Simson gaf hen een raadsel en als ze het binnen zeven dagen konden oplossen, kregen ze van hem allemaal een stel boven- en onderkleren. Maar als ze de oplossing niet zouden weten moesten ze hem allemaal een stel boven- en onderkleren geven. ‘Afgesproken!’. Het raadsel luidde: ‘Het is sterk en het verslindt altijd, nu biedt het een maal van zoetigheid.’

Na drie dagen hadden ze de oplossing nog niet gevonden en dus zeiden ze tegen de vrouw van Simson dat zij hen moest helpen. Zij moest het antwoord bij Simson ontfutselen. Als ze dat niet zou doen, zouden ze haar huis in de brand steken. Simsons vrouw ging naar Simson toe voor het antwoord op het raadsel, hij wilde het haar niet geven. De hele week bleef ze doorvragen en huilen. Op de zevende dag vertelde hij haar toch de oplossing van het raadsel. Dit vertelde zij direct door aan de mannen.

De mannen gaven het antwoord aan Simson, wat uiteraard juist was. Simson werd woedend, ging naar een nabijgelegen dorpje en doodde daar dertig mannen en nam hun kleren af. De kleren gaf hij aan de mannen zoals beloofd. Simson ging terug naar het huis van zijn vader, hij was zo kwaad op zijn vrouw die ontrouw was geweest naar hem


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Welk dier versloeg Simson onderweg

Een leeuw

Met hoeveel mensen ging Simson de weddenschap aan?

Met 30 mannen


LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG
Simson en zijn vrouw hebben net trouw beloofd. Nog geen week later verraadt ze haar man.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe belangrijk is trouw voor jou?

De meest trouwe speler


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat doet het met je als iemand anders jou verraadt?

Wat is de waarde van trouw beloven aan elkaar?