Het hele land doet niet meer wat God wil. Hun buurland heeft het land al 40 jaar bezet. En dan is daar ineens een engel. Hij verschijnt aan een vrouw die tot dan toe kinderloos was. De engel zegt tegen haar: “Tot nu toe kon je geen kinderen krijgen, maar nu zal je zwanger raken en een kind krijgen! Let goed op: u mag geen wijn drinken en geen varkensvlees eten. Uw zoon zal een Nazireër zijn en aan God gewijd. Het haar van uw zoon mag daarom nooit worden geknipt, hij mag geen wijn drinken of onrein voedsel eten. Als hij zich daaraan houdt, zal hij een begin maken aan de bevrijding van Israël.” Haar man gelooft het niet en wil de engel met eigen ogen zien. Dus komt de engel nog een tweede keer en vertelt precies hetzelfde. De vrouw krijgt later inderdaad een zoon: Simson heet hij. En er ligt een enorme verwachting op zijn


GA!

VOLDOE JIJ AAN DE VERWACHTINGEN?


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Hoe ziet jouw reis met God eruit? Welke beloften heeft God aan jou gedaan? Sta je aan het begin van je reis of ben je al bijna bij je eindbestemming


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Richteren 13

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | IK KAN HET BETER!

Kies twee kinderen uit het publiek. Laat de rest van de kinderen op een briefje schrijven hoe vaak zij denken dat ze kunnen overgooien in 1 minuut tijd.
Wie er het dichtste bij zit, wint. Doe dit nog een keer, maar vraag dan aan het publiek welke twee kinderen zij verwachten het vaakst te kunnen overgooien met z’n tweeën. Vraag ook hoe vaak het publiek denkt dat zij gaan halen. Hoe gaan zij om met de verwachtingen

Wat kan je zeggen: ““Als je gewoon een balletje overgooit, is dat helemaal niet moeilijk. Maar als anderen of jij zelf een hele grote verwachting hebben/hebt van wat je zal presteren, dan doet dat iets met je. Misschien helpt het jou om juist beter te presteren. Of misschien mislukt het helemaal omdat je net niet aan de verwachtingen kan voldoen.


SPORT VOORBEELD | NEYMAR JR. DUURSTE VOETBALLER OOIT

Neymar jr. gaat voor € 222 miljoen van Barcelona naar Paris Saint Germain. Kan hij omgaan met de verwachtingen.

Wat je kan zeggen: “Als Neymar op 19 en 20 jarige leeftijd wordt
verkozen tot beste voetballer van Zuid-Amerikaanse competities en vanaf zijn 18e drie keer op rij topscoorder wordt van de Braziliaanse competitie, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Neymar heeft de clubs voor het uitzoeken en besluit naar Barcelona te gaan. Met Barcelona wint hij de Champions League in 2015 en opnieuw heeft hij de clubs voor het uitkiezen. Wereldsterren Messi en Christiano Ronaldo worden ouder. Wordt Neymar de nieuwe wereldster? In de zomer van 2017 betaalt Paris Saint-Germain het ongelofelijke bedrag van €222 miljoen euro om Neymar over te nemen van Barcelona. PSG wil koste wat kost de Champions League winnen de komende jaren en Neymar moet die gaan winnen voor ze. Kan Neymar voldoen aan de verwachtingen?


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt hoe jij omging met een verwachting die op jou werd gelegd door anderen.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Dit is een verhaal uit een nieuwe serie. Het gaat over Simson. Wie weet nog waar het vorige week over ging?

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Richteren 13.

Kernpunt

De verwachtingen van heel het land over het leven van Simson zijn torenhoog.


Verhaallijn

Het hele land doet niet meer wat God wil. Hun buurland heeft het land al
40 jaar bezet. En dan is daar ineens een engel. Hij verschijnt aan een vrouw die tot dan toe kinderloos was. De engel zegt tegen haar: ‘Tot nu toe kon je geen kinderen krijgen, maar nu zal je zwanger raken en een kind krijgen! Let goed op: u mag geen wijn drinken en geen varkensvlees eten. Uw zoon zal een Nazireer zijn en aan God gewijd. Het haar van uw zoon mag daarom nooit worden geknipt, hij mag geen wijn drinken of onrein voedsel eten. Als hij zich daaraan houdt, zal hij een begin maken aan de bevrijding van Israël’. Haar man gelooft het niet en wil de engel met eigen ogen zijn. Dus komt de engel nog een tweede keer en vertelt precies hetzelfde. De vrouw krijgt later inderdaad een zoon: Simson heet hij. En er ligt een enorme verwachting op zijn leven.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat mocht Simson niet? Waarom mocht Simson deze dingen niet? Welke verwachting ligt op Simsons leven?

Geen wijn, geen varkensvlees en zijn haar niet geknipt


LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG
Al voor Simson geboren werd, was er al veel gebeurd rondom zijn leven. De verwachtingen van zijn ouders en het hele volk waren dan ook hoog. Ook in ons leven kunnen er enorme verwachtingen liggen. Soms leggen we die onszelf op, maar ook bijvoorbeeld onze ouders kunnen hoge verwachtingen van ons hebben

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe ga jij om met de verwachtingen van anderen?

De persoon die de verwachtingen van anderen het best naast zich neer kan leggen. Hij vindt het niet belangrijk wat anderen van hem/haar verwachten.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat vind je er van dat anderen verwachtingen hebben over jou?

Durf jij keuzes te maken die ingaan tegen de verwachting. Heb jij ook verwachtingen over anderen?

  • Vind jij het belangrijk wat God van jou verwacht?