De Filistijnen zijn boos over dat Simson al hun gewassen heeft vernietigd. Zij besluiten om het huis van zijn vrouw en haar vader in brand te steken. Hierbij komen zij allebei om. Simson is woedend en slaat vele Filistijnen dood. Daarna trekt hij zich terug in een rots. De Filistijnen zijn boos en komen achter Simson aan en willen hem gevangennemen. Het volk van Simson wordt bang van de Filistijnen en nemen Simson gevangen om hem aan hen te overhandigen. Simson breekt echter de touwen en slaat weer duizend Filistijnse mannen dood met de kaak van een ezel.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wraak nemen lijkt misschien wel iets dat helemaal niet past bij Christen zijn. Vanuit boosheid iemand vergelden is iets wat we vaker terugzien bij Simson. In dit verhaal zelfs twee keer! Waarom gebruikt God wraak? En in welke situatie mag jij iemand ‘wreken?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Richteren 15:6-20

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | TREFBAL MET WRAAK!

Speel een spel trefbal. Zorg voor een veilige setting en bespreek goed de regels zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Zorg ervoor dat de partijen duidelijk oneerlijk zijn verdeeld en dat één partij dik wint. De verliezende partij moet namelijk de gelegenheid krijgen om zich te wreken. Laat hen regels bedenken die hun de kans geven om sportieve wraak te nemen

Wat kan je zeggen: “ Het gaat vandaag over wraak nemen. Misschien heb
jij weleens ruzie gehad waarin je wraak nam voor wat iemand je aan heeft gedaan. Wraak heeft altijd te maken met (on)recht. Soms kan wraak heel goed voelen, soms maakt het de situatie alleen maar erger. Het is dus best belangrijk hoe je omgaat met wraak. Het team dat het eerste potje verloor met trefbal, kreeg de sportieve gelegenheid om wraak te nemen voor hun verlies!


SPORT VOORBEELD | CRUIJFF VAN AJAX NAAR FEYENOORD

Johan Cruijff krijgt een te laag contract aangeboden van Ajax en voelt zich beledigd. Hem wordt onrecht aan gedaan. Hij besluit om te dreigen met een overstap naar aartsrivaal Feyenoord. Ajax onderneemt geen actie waardoor Cruijff daadwerkelijk gaat onderhandelen met Feyenoord. Zijn wraak is zoet: In het ene seizoen dat hij bij Feyenoord speelt pakken ze de ‘dubbel’!

Wat je kan zeggen: “Cruijff is al 35 jaar als hij met het bestuur van Ajax moet onderhandelen voor een nieuw contract. Onder zijn aanvoering wordt Ajax kampioen, maar de anderhalf miljoen gulden die hij daarvoor krijgt, vindt Ajax te veel. Johan Cruijff voelt zich diep beledigd. Hij dreigt naar aartsrivaal Feyenoord te gaan, maar Ajax neemt het niet serieus. Cruijff tekent een contract bij Feyenoord en heeft één ding zijn hoofd: Ajax mag geen kampioen worden.

Feyenoord verliest de wedstrijd tegen Ajax nog wel met 8-2 in het begin van het seizoen. Maar aan het eind van het seizoen staat Feyenoord bovenaan en wordt dus kampioen. Dat was voor het eerst in 10 jaar tijd! En het zou ook nog weer 9 jaar duren voordat dat weer zal gebeuren. Ook de beker wordt gewonnen onder aanvoering van Cruijff. De derde en laatste ‘dubbel’ van Feyenoord in de geschiedenis. De wraak van Cruijff was zoet”.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt hoe jij goed om bent gegaan met wraak.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week ging Simson zijn ex-vrouw bezoeken, maar het blijkt dat ze hertrouwd is. Simson vangt 300 vossen, bindt fakkels aan hun staarten en vernietigt zo de hele oogst.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Richteren 15:6-20

Kernpunt

Simson neemt wraak omdat de Filistijnen zijn ex-vrouw vermoorden.


Verhaallijn

De Filistijnen wilden weten wie verantwoordelijk was voor het vernietigen van hun oogst. Toen ze erachter kwamen dat Simson het had gedaan, omdat zijn schoonvader hem zijn vrouw had afgenomen en haar aan een ander had gegeven, staken ze het huis van Simsons schoonvader in brand, zodat Simsons vrouw en haar vader in de vlammen omkwamen. Toen besloot Simson niet te zullen rusten voor hij zich gewroken had. En hij sloeg er ongenadig op los en maakte talloze slachtoffers. Daarna trok hij zich terug onder een overhangende rots bij Etam.

De Filistijnen vielen daarop Juda binnen, sloegen hun kamp op bij Lechi en begonnen zich van daar te verspreiden. De Judeeërs vroegen hun waarom ze hun gebied waren binnengevallen en kregen als antwoord: ‘We zijn gekomen om Simson gevangen te nemen. We willen hem betaald zetten wat hij ons heeft aangedaan.’ Toen gingen drieduizend Judeeërs naar Simsons rotshol bij Etam om hem gevangen te nemen. Ze wilden hem uitleveren aan de Filistijnen.’ ‘Zweer me dan dat jullie me niet zullen doden,’ zei Simson.

Dat beloofden ze. ‘We binden je vast en leveren je aan hen uit, maar doden zullen we je niet.’ Ze boeiden hem met twee nieuwe touwen, leidden hem uit zijn rotshol en brachten hem naar Lechi, waar de Filistijnen juichend op hem afstormden. Toen voer de geest van de HEER in hem. De touwen waarmee hij was gebonden leken wel vlas dat wegschroeit in het vuur, zo makkelijk vielen ze van zijn armen en zijn polsen. Hij zag een ezelskaak liggen; het bot was nog hard. Hij raapte het op en sloeg er duizend man mee dood


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarmee werd Simson vast gebonden?

Twee nieuwe touwen

Wat gebruikte Simson als wapen?

Een ezelskaak


LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG
Simson nam wraak omdat de tegenstander zijn ex-vrouw had gedood. Vet heftig verhaal natuurlijk. Maar ook in ons leven krijg je weleens te maken met wraak. Bijvoorbeeld bij ruzie, of als je wordt gepest

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

In welke situatie neem je wraak?

De speler die het beste sportieve wraak neemt.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wanneer is wraak wel of niet geoorloofd?

En hoe besluit je welke mate van wraak past bij de situatie?

Wat vind je van Simsons wraak?