Simson wordt opgesloten in de stad. En in plaats van stilletjes te ontsnappen, trekt hij de enorme poorten inclusief deurposten uit een van de meest beveiligde steden van de Filistijnen. Reken er maar op dat die deuren inclusief posten enorm zijn. En dan lopen. Een kilometertje of 40, bergopwaarts. Statement maken om te laten zien dat zijn God groter is


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Hoe probeer jij indruk te maken? Is dat voor God of om liefde/bevestiging te krijgen van mensen om je heen?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Richteren 16:1-30

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | GEWICHTHEFFEN!

Iedereen krijgt hetzelfde gewicht. Met gestrekte armen houd je dit voor je. Wie het langste het gewicht kan vasthouden met gestrekte armen, wint. Het gewicht hoeft trouwens niet superzwaar te zijn, een pakje drinken wordt al snel zwaar zat.

Wat kan je zeggen: “Wie maakt het meeste indruk? Wie is het sterkst? En voor wie maak jij eigenlijk indruk? Waarom wil jij winnen? Daar gaan we het vandaag over hebben!.”


SPORT VOORBEELD | PHELPS MEEST INDRUKWEKKENDE OLYMPIËR

Waar veel sporters dromen om überhaupt mee te mogen doen aan de Olympische Spelen, en het voor weinigen is weggelegd om de gouden medaille te winnen, is Phelps een indrukwekkende uitzondering. Met 23x goud is hij de meest succesvolle Olympiër ooit!

Wat je kan zeggen: “Als Michael Phelps nog maar 14 jaar oud is, kwalificeert hij zich voor de Olympische Spelen. Ontzettend veel sporters dromen ervan: Olympiër worden! Als 15-jarige jongen doet Phelps mee aan de Spelen van 2000, in Sydney. Hij wordt 5e op zijn discipline en weet dat hij dicht bij het realiseren van zijn droom is. Net als alle Olympiërs is het zijn grote droom om niet alleen mee te doen, maar ook goud te winnen. Iets wat echt super weinig mensen op aarde ooit lukt. Vier jaar later is het dan zo ver. Met 6 gouden medailles is hij de meest succesvolle Olympiër van de Spelen van 2004 in Athene. Maar hij wil meer indruk maken. Hij wil de meest succesvolle Olympiër ooit worden. En dus blijft hij trainen en trainen. Hij wordt ondertussen 26 keer wereldkampioen bij verschillende zwemonderdelen. En wint bij elkaar 23 gouden medailles op de Olympische Spelen. Hij maakt overal waar hij komt enorm veel indruk door eerste te worden en wordt uitgeroepen tot beste (Olympische) sporter aller tijden.”


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger)vertelt dat jij grote indruk maakte op anderen en wat het met je deed/doet.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Simson heeft tot twee keer toe wraak genomen op de vijand. Na het debacle rondom zijn huwelijk en de vernietigende slagen die hij toebracht, zoekt hij vandaag toch weer zijn liefde bij de vijand.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Richteren 16:1-3

Kernpunt

Simson gaat vijandelijk gebied binnen en raakt ingesloten. Dankzij het talent dat God hem geeft, kan hij enorme indruk op de vijand maken


Verhaallijn

Op een keer was Simson in Gaza. Daar viel zijn oog op een hoer en hij ging bij haar naar binnen. De inwoners van Gaza kwamen erachter dat Simson in de stad was. De waakzaamheid in de stad werd verhoogd en bij de stadspoort hield een aantal mannen zich gereed om hem te overmeesteren; verder deden ze die nacht nog niets. ‘Zodra het licht wordt zullen we hem doden,’ zeiden ze. Maar Simson sliep niet langer dan tot middernacht, toen stond hij op. Bij de stadspoort gekomen greep hij de beide deurposten vast en rukte ze los met deuren en sluitbalk en al; hij nam het hele gevaarte op zijn schouders en droeg het weg, helemaal naar een van de bergtoppen tegenover Hebron


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom wilde de vijand Simson doden?

Hij had al veel schade toegebracht aan hun oogst en aan hun legers in de vorige verhalen

Wat tilde Simson op?

De deur en de deurposten van de stad


LINK MET VRAAG EN PRIJS VAN DE DAG
Simson maakt grote indruk met zijn prestaties. Ook wij kunnen grote indruk maken met onze prestaties.

VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Waarmee maak jij indruk op anderen?

De persoon die het beste indruk weet te maken.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat is de reden dat jij graag indruk maakt?

Zou jij ook enorm je best doen als je weet dat niemand het zou opmerken?

Wanneer heb jij door je prestaties voor het laatst een echt statement gemaakt?

Hoe ga je ermee om als je indruk maakt en wanneer is indruk maken goed?