Salomo is de man die bekend staat om zijn wijsheid. Hij weet wat goed en slecht is en hij spreekt recht met de hulp van de geest van God. Mensen hadden respect voor zijn wijsheid en goedheid. Goedheid betekent deugdzaamheid, eerlijkheid, goedhartigheid, doen wat goed is. Hoe kunnen wij doen wat goed is?


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wat betekent goedheid voor jou? Ben jij altijd goed bezig, rechtvaardig? En waarom wil jij goed doen?


GOEDHEID

TIENERS LEREN VANDAAG WAT GOEDHEID IS.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 18: 1-15 Genesis 21: 1-2.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | KLEIN STAPJE VOOR GERECHTIGHEID

Vraag de tieners wat ze ervan zouden vinden als ze voor een hele dag werken maar 1 euro zouden verdienen. Vertel ze daarna dat dit echt gebeurt in landen als Azië en China. Daar moeten dagelijks mensen jassen, schoenen, broeken, telefoons en speelgoed maken.Vraag ze wat ze daar van vinden en of ze daar wat aan zouden kunnen/willen doen?

Wat kan je zeggen: “Zoals ik dus al even zei gebeurt het dat er dagelijks mensen voor een hongerloontje een hele dag moeten werken. Dit gebeurt vaak ook nog onder hele slechte omstandigheden. Vandaag willen we het hebben over goedheid, en wat dat betekent. Het betekent ook dat je bijvoorbeeld overweegt om fairtrade kleding te kopen om zo te zorgen dat de mensen aan de andere kant van de wereld het ook goed hebben.


SPORT VOORBEELD | HET HOOGSTE DOEL VAN SPORTEN

In 2012 rent de spanjaard Ivan Fernandez Anaya de olympische marathon. Hij moet dus 42 kilometer hardlopen, een hele grote prestatie waar je heel lang voor moet trainen. Bijna aan het einde gekomen, rent Ivan op de tweede plaats vlak achter de Keniaan Abel Mutai. Abel dacht dat hij al gewonnen had en ging dus vlak voor de finish al wat langzamer lopen zonder dat hij wist dat Ivan hem op de hielen zat. Ivan had de kans om Abel op het laatste moment voorbij te gaan en de marathon te winnen. Toch deed hij dat niet, hij gunde Abel de overwinning. Vanuit zijn goedheid liet hij Abel winnen, hij moedigde hem zelf aan bij de laatste meters. Ivan had kunnen winnen maar hij nam genoegen met de tweede plaats en gunde de overwinning aan Abel. Hij had namelijk de hele wedstijd al voor gelopen op Ivan. Veel mensen waren verbaasd over zijn sportiviteit en goedheid. Het kost hem de overwinning om door goed te toen


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt over hoe je vanuit liefde goed deed.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week ging het over vriendelijkheid, de eerste gemeente waarin ze alles met elkaar deelden en over Mbappé die al het geld dat hij voor het WK kreeg weggaf. Deze week willen we het hebben over goedheid.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 koningen 3: 4-28..

Kernpunt

Salomo doet het goede, hij spreekt recht. Hij zorgt dat het kind bij zijn echte moeder terecht komt.


Verhaallijn

Salomo is de koning van Israël. Hij houdt zich netje aan de regels die in die tijd hoorden bij het geloof, zoals het geven van offers. Op een nacht komt God bij Salomo in zijn slaap en zegt: “Vraag wat je wil, ik zal het je geven.” Salomo kon alles vragen, al het goud van de wereld, maar hij besluit dat niet te doen. Eerst bedankt hij God. De God altijd goed heeft gezorgd voor zijn vader, koning David. Daarna legt hij aan God uit dat hij nog jong is maar al heel veel verantwoordelijkheid heeft. Hij moet voor een heel koninkrijk zorgen zonder enige ervaring. Hij vraagt God om een opmerkzame geest zodat hij recht kan spreken voor het volk. Hij vraagt God om hem te helpen met het onderscheiden van goed en kwaad. God is blij dat Salomo dit vraagt en zegt tegen hem: “Omdat je hierom vraagt – niet om een lang leven, grote rijkdom of de dood van je vijanden, maar om het vermogen om te luisteren en te onderscheiden tussen recht en onrecht – zal ik je wens vervullen.” God gaf hem ook heel veel rijkdom en roem. Salomo werd wakker en hij besefte zich dat hij had gedroomd. Hij ging naar de ark van het verbond en nodigde al zijn hovelingen uit voor een feestmaal. Kort daarna komen er twee hoeren bij Salomo. De eerste vrouw vertelde wat er aan de hand was: “In de nacht is haar kind dood gegaan. Ze is er in haar slaap bovenop gaan liggen. In de nacht heeft ze toen de kinderen omgewisseld en het dode kind bij mij neergelegd. Toen ik s ’ochtends wakker werd zag ik dat mijn kind dood was. Toen ik beter keek zag ik dat het niet mijn kind was.” “Dat is niet waar”, zei de andere vrouw. “Het levende kind is van mij en het dode kind is van jou.” Toen zei koning Salomo: “Jullie zeggen allebei dat het levende kind van jou is en het dode kind van de ander.” Hij beval iemand een zwaard te brengen en hij beval het kind door midden te hakken. Hij zei dit om de moeder en het kind recht te doen en dus bedacht hij een list. De echte moeder zei: “Nee, geef het dan maar aan haar.” De andere vrouw zei: “Als ik het kind niet krijgt, dan krijgt zij het ook niet.” Salomo zei: “Het kind zal niet gedood worden, zij is de echte moeder.”


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wie was Salomo?

De koning van Israël.

Wat moest er van Salomo met de baby gebeuren?

De baby moest door midden worden gehakt.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Voor wie ga jij vandaag goed zijn? En hoe ga je dat doen?

De persoon die goed doet.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat zou jij kunnen doen om goed te doen in deze wereld?

Wie is voor jou een voorbeeld in goed doen?