“In februari 2021 begon voor mij het Next Leader traject. Ik had mij ingeschreven omdat ik als leraar in opleiding wilde groeien als leider en wilde groeien in mijn geloof. Het traject startte met het leiderschapsevent en mocht toen gelukkig doorgaan ondanks alle beperkingen die er op dat moment waren. In Maastricht werden we ingedeeld in tweetallen om als het ware een pelgrimstocht te lopen van plek naar plek. Elke plek had zo zijn eigen thema waarbij we de diepte ingingen. Tijdens deze reis merkte ik dat ik het moeilijk vond om kwetsbaar te zijn en probeerde mij vooral van mijn beste kant te laten zien (ik zette vaak een masker op), want zo bleef ik in mijn vertrouwde comfortzone.”

“Het leiderschapsevent was supertof, maar was nog maar het begin van het traject. Ik wilde graag een heel jaar lang uitgedaagd worden om te kunnen groeien als leider. De ‘Next Leaders’ werden in groepjes opgedeeld die ‘huddles’ werden genoemd. In deze groep gingen we dieper in op onze persoonlijke doelen. Voor mij was dit groeien in geestelijk leiderschap, maar dan wel in een vertrouwde omgeving. Na een aantal huddles werden we uitgedaagd om een outreach te gaan leiden. Deze uitdaging was buiten mijn comfort zone. De outreach ging naar Zweden om daar over de liefde van Jezus te vertellen door middel van sport in de wijk. Deze uitdagende reis heeft mij een spiegel voorgehouden, want in deze week kwam ik mijzelf enorm tegen.”

“Eenmaal terug in Nederland gingen we terugkijken op de outreach en de lessen die we geleerd hadden. Ik ben blij dat ik uit mijn comfort zone ben gestapt, want juist daarbuiten en zonder masker heb ik veel mogen leren. Een van die lessen was dat er in kwetsbaarheid kracht zit. Een andere heel belangrijke les is dat Jezus onvoorwaardelijk van je houdt en dat betekent dat je niet altijd zo perfect mogelijk hoeft te zijn, hoge cijfers hoeft te halen en of je altijd alles voor elkaar hebt.”

“God heeft met iedereen een plan en iedereen heeft zo zijn eigen route.  Ik ben dankbaar dat het Next Leaders traject op mijn pad is gekomen, want ik ben gegroeid als leider, maar nog meer als persoon.”

Wil jij net als Mark-Jan (middelste in de foto) ook meedoen aan The Next Leader? Kijk dan hier.