In 2020 doorliep Niek Toering het leiderschap traject “The Next Leader” van Next Move. In de blog hieronder deelt hij over zijn ervaringen.

“Jij als toekomstig leider hoeft dus mijn fout niet meer te maken”

In de zomer van 2020 was ik als leider aanwezig in Kampen bij Next Level. We hebben hier destijds een mooie kickstart aan gegeven en dit project loopt nog steeds in Kampen! Kinderen en tieners worden hier dus nog wekelijks bemoedigd en ik heb gewoon deel uit mogen maken van de ‘harde kern’, hoe mooi is dat!In de zomer van 2020 was ik als leider aanwezig in Kampen bij Next Level.

Tijdens deze week van sport en geloof is er onwijs veel gebeurd. Wat mij het meeste bij is gebleven is het volgende moment: We stonden ’s avonds – midden in de week en na een drukke dag met aanbidding en voorbereidingen – weer op het veld om met de tieners te sporten. We kwamen te laat op het veld en verschillende zaken moesten nog klaargezet worden.

Er stond (voor mij) veel druk op om te presteren en de tieners een plezierige avond te bezorgen. Je kunt dus begrijpen dat ik de spullen die ik droeg van mijn schouders gooide en het team taken begon te geven. Er was in bepaalde mate chaos en ik wilde deze herstellen door zelf duidelijkheid te verschaffen. Ook waren er nog helemaal geen tieners te bekennen op het veld, super frustrerend!

Er stond voor mij veel druk op om te presteren

Toen mijn co-teamleider zei dat we nog wel moesten bidden voordat we begonnen met het avondprogramma, stootte mij dat behoorlijk tegen de borst – we moesten immers nog van alles klaarzetten! Maar toch tegen mijn zin in: “Oke, laten we een gebed doen”. En toen verhoorde God! Het was werkelijk alsof God de tieners een startsein gaf om het veld op te stormen, de tieners kwamen de hoeken om stormen en de tuindeuren vlogen open, wat was ik toen toch dankbaar dat ik mij overgaf aan het gebed en dus aan God! Gods wegen gaan ons ver te boven. 

Wat ik geleerd heb van deze situatie is dat ik in zo’n uitzichtloze situatie (geen tieners op het veld) naar God mag gaan en Hem vragen om te voorzien. 

Jij als toekomstig leider hoeft dus mijn fout niet meer te maken, God staat aan je zij – tijdens het leiderschapstraject zelf, maar ook in je persoonlijk leven en leiderschap. Dit is een prachtig traject dat mij in ieder geval bijblijft en was een prachtig startpunt!

Het leiderstraject van Next Move was voor mij een mooie uitdaging om meer met (zelf)leiderschap in aanraking te komen. Zelf had ik wat ervaring door organiseren van activiteiten en kampen voor de jeugd en het leiden van Youth Alpha. Maar nog nooit tijdens een sportweek, dit was voor mij de uitdaging.

Het leiderstraject heeft een theoretisch en praktisch gedeelte, dit was voor mij een ideale mix. Het leren van andere leiders samen met onderbouwde literatuur maakt dat je de ervaringen en theorie eigen kunt maken en in een sportweek én je persoonlijk leven tot uiting kunt laten komen. Eens in de twee maand bespreek je met je huddle hoe je de theorie vond en wat je ermee gedaan hebt, hier gaan we de ene keer dieper op in dan de anderen keer. Dat maakt het heel fijn! Met mijn huddle-leider Job en huddle-maatje Reinder hebben we mooie gesprekken én veel lol gehad.

Ook in 2021 biedt Next Move het leiderstraject “The Next Leader” aan.
Heb je interesse? Kijk voor meer info bij: The Next Leader