Vandaag komen er 3 mannen op bezoek bij Abraham en Sara. Abraham weet direct dat één van de mannen God is, dus zorgt Abraham er voor dat zijn gasten niks ontbreken. Als de mannen samen eten zegt God tegen Abraham dat Sara een kind gaat krijgen. Sara, die in de tent is en het verhaal hoort, moet lachen. Ze denkt dat ze te oud is en dat een kind krijgen onmogelijk is. Maar God heeft dit door en doet Abraham nogmaals de belofte dat ze een kind zullen krijgen. En God maakt zijn beloften waar, een jaar later krijgt Sara een kindje.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Vind jij Gods beloften ook wel eens onwaarschijnlijk? Of geloof je ze eigenlijk niet echt? Hoe ga je hier mee om? Heb je wel eens iets zien gebeuren waarvan je eigenlijk dacht: dit is onmogelijk.


(ON)MOGELIJK

TIENERS LEREN VANDAAG DAT GOD IN STAAT IS HET ONMOGELIJKE, MOGELIJK TE MAKEN.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 18: 1-15 Genesis 21: 1-2.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | ONMOGELIJK IN DE KNOOP

Zorg voor genoeg touwen van ongeveer 1 meter.
Bekijk dit filmpje.
Maak de belofte aan de groep dat het echt mogelijk is. Maak tweetallen en voer het spel uit. Als het niemand is gelukt, laat dan de oplossing zien.

Wat kan je zeggen: “Als je met touwen aan elkaar vast zit, lijkt het onmogelijk om los te komen. Toch is er belooft dat het kan! En het kan ook! In het verhaal vandaag lijkt er ook iets onmogelijk, maar God belooft dat het kan, en het gebeurd!


SPORT VOORBEELD | DE ONMOGELIJKE MEDAILLE

Kennen jullie de sport shorttrack? Dat is een vorm van schaatsen waarin je alleen of met een team op een korte ijsbaan van 111 meter zo snel mogelijk een aantal rondes moet schaatsen. Anders dan in een gewone schaatswedstrijd doen er heel veel mensen tegelijk mee. Ook kijkt er achteraf een jury mee die beslist of alles wat er is gebeurd wel eerlijk was. In 2018 deed er ook een Nederlands vrouwenteam mee de shorttrackwedstrijd op de Olympische Winterspelen in Zuid Korea. Tijdens de finale mogen er vier teams deelnemen. Na het spelen van de voorronde en de halve finale haalt het Nederlands team de finale net niet. Het shorttrack team speelt met vier teams de troostfinale. Het lijkt onmogelijk dat ze nog een medaille winnen. De troostfinale wordt gewonnen door de Nederlandse vrouwen, waardoor het team als 5e zou eindigen. Toch gebeurt dat niet! Na de finale worden er twee teams gediskwalificeerd door de jury, ze hadden zich niet aan de regels gehouden. Het Nederlandse team krijgt hierdoor alsnog een bronzen medaille. Voor het Nederlandse shorttrackteam leek het onmogelijk om nog een medaille te winnen, toch gebeurde dat. In het verhaal van vandaag gebeurt er ook iets waarvan niemand dacht dat het echt mogelijk was.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger)vertelt dat iets onmogelijk leek, maar dat het toch gebeurde.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week ging het verhaal over Abram die een nieuwe naam kreeg, Abraham. Deze naam betekent: Vader van Vele volken.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 18: 1-15.

Kernpunt

Al lijkt het soms nog zo onmogelijk, God komt zijn beloften na.


Verhaallijn

Op een dag komen er drie mannen langs de tent van Abraham. Abraham had al een paar keer meegemaakt dat God tegen hem had gesproken en zodra hij de mannen zag staan wist hij dat een van de mannen God was. Abraham loopt daarom snel op de mannen af en zegt: “Gaat u toch zitten! Ik zal water voor u halen zodat u uw voeten kunt wassen, en ik zal ook iets te eten brengen zodat u straks weer energie heeft om verder te reizen. Daarom bent u toch bij mij langs gekomen?”

Zodra de mannen zitten loopt Abraham snel de tent in: “Sara, maak deeg en bak snel een paar broden! We hebben gasten!” Daarna rent Abraham naar zijn kudde, zoekt een mals kalfje uit en zegt tegen zijn knecht: “Maak het zo snel mogelijk klaar!”. Als al het eten klaar is eet Abraham samen met de drie mannen het eten op. Totdat de mannen aan Abraham vragen: “Abraham, waar is Sara, je vrouw?”. “Daar in de tent,” antwoordt Abraham. Dan vertelt een van de mannen dat Sara over een jaar een kind zal hebben.

Sara hoort in de tent alles wat er gezegd wordt. Ze moet lachen en denkt: ik ben al zo oud, en ook Abraham is al zo oud. Wij kunnen toch geen kind meer krijgen. Maar God hoort Sara en vraagt aan Abraham: “Waarom lacht Sara? Denkt ze dat ze geen kind meer kan krijgen? Is er iets dat voor mij onmogelijk is? Over precies een jaar kom ik bij je terug en dan heeft Sara een zoon”. Sara schrikt en zegt: “Ik heb helemaal niet gelachen.” Maar God zegt: “Ja, je hebt wel gelachen”. Dan gaan de drie mannen weg.

Sara gelooft niet wat God zegt. En eerlijk is eerlijk, als je al bejaard bent is een kind krijgen ook wel vreemd. Maar God belooft het, en als God iets belooft, ook al is het nog zo vreemd, dan gebeurt het. Precies een jaar later krijgt Sara een kindje!


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom doet Abraham zo zijn best voor zijn drie gasten?

Abraham weet dat één van de mannen God is.

Waarom moet Sarah lachen

Ze gelooft niet dat ze nog een kindje kan krijgen omdat ze al zo oud is. Ze neemt niet serieus wat God tegen haar zegt.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Heb jij wel eens een verhaal gehoord dat je eerst niet geloofde, maar toen toch waar bleek te zijn?

De speler die het onmogelijke mogelijk maakt.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe kan het dat iets onmogelijk lijkt, maar toch mogelijk is?

Geloof jij dat God iets onmogelijk, mogelijk kan maken? Zullen we daar samen voor bidden?