Lot woont met zijn gezin in Sodom. Maar de mensen in Sodom doen verkeerde dingen. Op een dag komen er twee engelen op bezoek bij Lot. Lot nodigt ze uit om bij hem thuis te komen. Maar de mensen in Sodom zien dat Lot bezoekers heeft en willen dat Lot ze aan hen uitlevert. Ze willen met de mannen naar bed, tegen de zin van de mannen in. Lot doet de deur dicht om de engelen te beschermen. De inwoners van Sodom willen de deur openbreken. Dan zeggen de engelen tegen Lot: ‘Je moet deze stad verlaten, we gaan de stad verwoesten omdat de mensen in deze stad zo slecht zijn.’ Lot aarzelt, maar de engelen slepen Lot bijna de stad uit.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Heb je wel eens dat mensen om je heen onrecht doen? Spreek jij ze dan aan? En vind je dat het jouw taak is om dat te doen?


GOD BESCHERMT

TIENERS LEREN VANDAAG DAT GOD JOU WIL BESCHERMEN.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 19: 1 – 29.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | HOLLANDSCHE LEEUWEN

Eén iemand begint in het midden van het veld. Hij is de tikker. De rest van de spelers staan langs de lange kant van het veld. Als de tikker het codewoord roept: “Hollandse leeuwen”, dan moet iedereen zo snel mogelijk naar de overkant rennen. Als je wordt getikt ben je daarna ook een tikker. Zo staan er steeds meer tikkers in het midden van het veld. Wie aan het eind als laatste over is heeft het spel gewonnen

Wat kan je zeggen: “Als je met touwen aan elkaar vast zit, lijkt het onmogelijk om los te komen. Toch is er belooft dat het kan! En het kan ook! In het verhaal vandaag lijkt er ook iets onmogelijk, maar God belooft dat het kan, en het gebeurd!


SPORT VOORBEELD | HAMILTON VOELT ZICH BESCHERMD DOOR GOD

Formule 1 is een enorm gevaarlijke sport. Met topsnelheden van over de 350 kilometer per uur kan er van alles misgaan. Iedere coureur is zich bewust van de risico’s, maar toch overlijden er nog af en toe coureurs door zware ongelukken. In 2014 bijvoorbeeld overleed Jules Bianchi bij de Grand Prix van Japan. Toch is viervoudig wereldkampioen Lewis Hamilton niet bang. Hij weet dat God hem beschermt. Hij zegt daarover: ‘Ik voel me beschermd door de hand van God. Dat wil niet zeggen dat ik denk dat ik 100 jaar word of dat ik mijn volgende verjaardag ga halen. Ik zorg er alleen maar voor dat ik alles tussen nu en de volgende dag uit het leven haal.’ Het maakt dat Lewis Hamilton beseft dat Formule 1 het niet waard is om voor te sterven. En dat hij weet dat God hem zal beschermen in gevaarlijke situaties


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger)vertelt hoe God jou heeft beschermd.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week ging het over drie mannen die bij Abraham op bezoek komen om hem te vertellen dat hij een zoon gaat krijgen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 19: 1 – 29

Kernpunt

De stad Sodom is zo slecht dat die verwoest wordt, maar God helpt Lot om het goede te doen en de stad te verlaten.


Verhaallijn

Lot woont nu al een tijdje in Sodom met zijn vrouw en zijn twee dochters. Maar God vond dat de mensen in het stadje Sodom slechte dingen deden en wilde de stad verwoesten. Op een dag stuurt God twee engelen naar de stad om te kijken of er nog goede mensen leven in de stad. Lot zit rustig bij de poort van de stad als hij opeens deze twee mannen ziet lopen. Hij nodigt ze uit om bij hem thuis te verblijven.

Als de mannen bij Lot thuis zijn, maakt hij een maaltijd voor ze klaar. En terwijl ze rustig aan het eten zijn, gebeurt er buiten iets. De mannen van Sodom hebben gezien dat Lot twee bezoekers heeft, ze hebben tijdens het eten het huis van Lot omsingeld en als ze met zijn allen om het huis staan roepen ze: “Lot, we weten dat je bezoekers hebt! Stuur ze naar buiten.” De mensen in Sodom hadden wilden naar bed met deze mannen, tegen hun zin. Gelukkig heeft Lot het door en hij doet de deur op slot. Maar de mannen uit Sodom rennen op de deur af om hem open te breken, ze roepen: “Nu jij ze beschermt gaan we met jou nog veel ergere dingen doen, Lot!” Ze zijn woedend. En op dat moment doen de engelen iets bijzonders: ze maken alle mannen buiten blind! Even zijn ze veilig.

God ziet dat de mensen in Sodom nog steeds erg slecht zijn. De engelen zeggen tegen Lot: “Jij moet met je vrouw en dochters de stad verlaten om gered te worden. God gaat de stad helemaal verwoesten en er blijft niets van over.” Maar Lot aarzelt, hij woont hier zo fijn en het leven is hier goed. Lot moet snel weg, hij heeft geen tijd om te aarzelen. De engelen trekken hem aan zijn arm de stad uit en zijn vrouw en dochters gaan mee. “Blijf niet staan en kijk niet om, want dan zal God straffen, vlucht voor je leven” roepen de engelen ze na.

Lot, zijn vrouw en zijn dochters rennen de stad uit, ze vluchten weg van het vuur dat de stad verwoest. De vrouw van Lot hoort achter zich dat de stad verwoest wordt en kijkt toch om, ze verandert in een zoutpilaar. Lot en zijn dochters komen veilig weg.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom wil Lot graag blijven wonen in Sodom?

Hij heeft daar rijkdom en het leven is goed.

Wat mochten Lot, zijn vrouw en dochters niet doen tijdens het vluchten?

Ze mochten niest achterom kijken of stil blijven staan.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

In welke situatie wil jij graag Gods bescherming in je leven?

De speler die anderen het beste beschermd heeft.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat heb jij nodig om Gods bescherming toe te laten in jouw leven?

In welke situatie bescherm jij anderen van onrecht?