Na een lange tijd van beloften gebeurt eindelijk datgene waar Abraham en Sara al zo lang op wachten. Sara wordt zwanger en een jaar nadat de drie mannen langs waren gekomen krijgen ze een zoon. Ze geven hem de naam Izak wat betekent: Hij die lacht. Want zoals Sara had gelachen toen de mannen zeiden dat ze een zoon zou krijgen, zo lacht ze nu van vreugde. Abraham was al 100 jaar oud toen Izak geboren werd. Na acht dagen besneed Abraham zijn zoon zoals God dat gezegd had.


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

God geeft na lange tijd wat hij had beloofd. Heb je wel eens meegemaakt dat God een gebed verhoorde? Vertel daar eens over, wat deed dat met je?


CADEAU

TIENERS LEREN VANDAAG DAT GOD JE GRAAG CADEAUS GEEFT.


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Genesis 21: 1 – 8.

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | GEFELICITEERD

Als iemand jarig is, vieren we dat graag! De jarige trakteert, en de gasten geven cadeaus. Dat doen ze omdat ze blij zijn voor de jarige dat hij leeft en ze hem het beste gunnen. Het is een manier om iemand te vertellen dat hij waardevol en belangrijk voor hen is

Wat kan je zeggen: “Als je jarig bent, word je door de mensen om je heen gefeliciteerd. Van de mensen die van je houden, zoals je ouders, familie en vrienden, krijg je cadeaus. Die krijg je omdat ze blij met jou zijn en van je houden. Cadeaus geven is een manier om te zeggen dat je belangrijk voor de ander bent. Zo is het ook met God. Hij houdt van jou en geeft je graag cadeaus om te laten zien hoe belangrijk jij voor Hem bent


SPORT VOORBEELD | BRADBURY KRIJGT GOUDEN MEDAILLE CADEAU

Steven Bradbury begint met shorttrack als tropische verassing. Australië heeft nog nooit een medaille gewonnen op de winterspelen als hij begint met shorttrack. Jarenlang jaagt hij zijn droom na: een individuele medaille op de winterspelen. En als er één sport is waar dat kan, is het shorttrack. De razendsnelle sport waar mensen makkelijk vallen en gediskwalificeerd worden, maakt dat iedereen altijd kans maakt. Bradbury kan redelijk mee komen, maar is lang niet goed genoeg voor de medailles. Normaal gesproken. Maar in 2002 krijgt hij alles cadeau. Op gelukkige wijze kwalificeert hij zich voor de finales. Hij staat bij de beste 5! Als de finale begint, schaatst hij al snel op grote achterstand. Maar een valpartij brengt hem op de derde plek. Bradbury gaat brons pakken! Snel schaatst hij door. Met een half rondje achterstand op de koplopers staat hij op medaille koers. In de laatste bocht schaatst de nummer 2 de nummer 1 onderuit. Iedereen is gevallen, behalve Bradbury. Dus wint hij goud. Één van de meest bijzondere gouden medailles ooit. En voor Bradbury een bijzonder cadeau.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger)vertelt dat God jou een groot cadeau heeft gegeven dat hij beloofd had.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vorige week ging het verhaal over Lot die moest vluchten uit Sodom omdat de stad door God vernietigd werd. God beschermde Lot en zijn gezin omdat ze goede mensen waren en God van hen hield.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Genesis 21: 1 – 8.

Kernpunt

Abraham en Sara krijgen precies een jaar na het bezoek van de drie mannen een zoon en noemen hem Izak wat betekent: Hij die lacht.


Verhaallijn

Het is alweer een jaar geleden dat er drie mannen bij Abraham en Sara langs waren gekomen. Deze drie mannen hadden met Abraham in de tent gegeten en toen gezegd dat God een jaar later een zoontje zou geven. Sara had het toen nog niet gelooft en moest in zichzelf lachen om die belofte. Maar na een paar maanden had ze ontdekt dat ze zwanger was. Wat een heerlijke dag was dat! Eindelijk, ondanks haar leeftijd groeide er een klein jongetje in haar buik. Ze werd elke maand dikker en het kindje groeide goed. Ondanks dat Sara zo oud was zorgt God goed voor haar en de baby.

Een jaar geleden beloofde God dat ze een zoontje zou krijgen en dat kwam precies zo uit. Sara beviel een jaar later van een jongetje. Wat waren Abraham en Sara blij! God was zijn belofte nagekomen. Ze hadden al die jaren gewacht. God had de belofte zo vaak gemaakt, maar soms hadden ze de hoop zelfs opgegeven en wisten ze niet of ze ooit nog een kindje zouden krijgen. Nu het kindje eindelijk geboren was wisten Abraham en Sara dat God trouw was en nu lag hij daar in hun armen, de kleine baby. Abraham was al 100 jaar oud en God had het onmogelijke gedaan.

Abraham en Sara moesten de baby natuurlijk ook nog een naam geven. Abraham dacht aan wat God hem had gezegd. Een hele poos geleden had Abraham een zoon met Hagar gekregen. Toen Ismaël geboren was had God aan Abraham verteld dat hij de zoon die hij en Sara samen zouden krijgen Izak moest noemen. Dus Abraham luistert goed naar God, hij verteld aan Sara dat ze het kindje Izak moeten noemen. Dat is ook wel bijzonder, want Izak betekent: “Hij die lacht”. Zoals Sara had gelachen omdat ze niet geloofde dat ze nog een kindje kon krijgen, zo moest ze nu lachen van blijdschap! En toen Izak acht dagen oud was werd hij besneden zoals God dat had gezegd. Wat een wonder!


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat betekent de naam Izak?

Hij die lacht

Hoe oud was Abraham toen Izak geboren werd?

100 jaar oud


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat zou jij graag van God cadeau willen krijgen?

Voor iedereen vandaag de prijs van de dag, omdat God graag cadeaus geeft!


VERDIEPINGSVRAGEN

Welk cadeau ga jij aan God vragen?

Geloof jij dat God jou graag cadeaus wil geven? Waarom wel/niet?