Vandaag is het thema ‘God ziet jou zitten’. Iedereen maakt wel eens mee dat iemand het wel en niet in hem/haar ziet zitten. Als iemand het wel in jou ziet zitten en jou vertrouwen geeft, lijkt het alsof je de wereld aan kunt. Als iemand het niet in jou ziet zitten, kan het leiden tot een diepe crisis. Voor iedereen is dit natuurlijk anders, feit is wel dat iedereen het liever heeft dat mensen het in hem/haar zien zitten dan niet. David is de minste van zijn gezin, maar wordt het meest gezien door God. En hoe iedereen ook naar jou kijkt, God ziet het altijd in jou zitten. Hij houdt van jou.


GOD ZIET JOU!

TIENERS LEREN VANDAAG DAT GOD HET IN HEN ZIET ZITTEN


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wie in jouw sportcommunity wordt vaak over het hoofd gezien? En hoe zorg jij er voor dat ze zich gezien voelen?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 16:1 – 12

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | OVER HET HOOFD GEZIEN

Leg uit dat vier kinderen de bal in 30 seconden zo vaak mogelijk over moeten gooien, zonder hem op de grond te laten vallen. Hoe vaak kunnen de vier kinderen de bal overgooien zonder dat de bal valt?

Speel het spel, houd de tijd en de score bij. Tegelijkertijd krijgen vier andere kinderen uitleg om hetzelfde te doen. Maar zij krijgen in het geheim de opdracht om de bal nooit naar een nieuwe vijfde speler te gooien.

Vraag aan de groep: 
Hoe vaak kunnen deze kinderen de bal overgooien als een vijfde persoon wordt toegevoegd?

Speel het spel en voeg een vijfde speler toe. Houd de tijd en de score bij. 

Vraag aan de groep: 
Hoe vonden jullie het gaan?
Vraag aan de vijfde speler: 
Hoe vond jij het gaan? Hoe vaak heb jij de bal gevangen? Wat vond je ervan dat je over het hoofd werd gezien? Hoe voelde dat?

Herhaal in kernwoorden wat het kind voelt en vindt. Leg uit dat het thema van vandaag ook gaat over iemand die over het hoofd gezien wordt. Laat dezelfde vijf kinderen of vijf andere kinderen nogmaals het spel spelen, maar nu mag iedereen mee spelen.


SPORT VOORBEELD | VIRGIL VAN DIJK OVER HET HOOFD GEZIEN

Jullie kennen vast Virgil van Dijk. In 2019 won hij de Champions League en werd verkozen tot beste voetballer in Europa van dat seizoen. Virgil komt uit de jeugdopleiding van Willem II. Als verdediger heeft Virgil bijna in alle jeugdteams van Willem II gespeeld. Als jeugdspeler viel hij niet heel erg op, niemand zag in hem de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. Toen hij bijna 18 jaar werd kregen veel van zijn teamgenoten een contract aangeboden. Maar Virgil krijgt niet z’n contract. De trainer van Willem II vindt Virgil niet goed genoeg voor het 1e elftal van Willem II. FC Groningen wil hem wel graag hebben en langzaam maar zeker bereikt Virgil de absolute top bij Liverpool. Ondanks dat Virgil over het hoofd werd gezien, is hij nu toch de beste verdediger ter wereld


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt dat je buitengesloten werd door mensen, maar dat je toen merkte dat God het wel in je zag zitten.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

Vandaag maken we start met een nieuw thema. We gaan kijken naar het leven van David! David had 6 oudere broers en was de jongste en minst belangrijke kind van het gezin. Maar uiteindelijk zal dat allemaal gaan veranderen.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuël 16:1 – 12.

Kernpunt

David wordt in zijn gezin over het hoofd gezien, maar God ziet het in hem zitten.


Verhaallijn

“Samuël komt eraan! Hij wil met ons een feest vieren voor God!” Isaï schrikt zich naar: “Wat? De grote profeet, de man van God wil met ons feest vieren?” Direct roept hij naar zijn knechten en zoons: “Snel, kom mee! Jullie moeten je netste kleren aandoen! De profeet Samuël wil met ons eten!” Isaï weet niet goed wat hij moet verwachten. Als de profeet Samuël ergens komt, dan vertelt hij meestal een boodschap die hij van God gekregen heeft. Wat zou hij aan hen te vertellen hebben?

– [stilte, kijk de kinderen aan] –

Vader Isaï heeft acht zonen, een groot gezin! David is zijn jongste zoon. Hij kan goed muziek maken en hij is erg slim en heel sterk. Maar David is de jongste en dus is hij de minst belangrijke van de acht zonen. Zo ging dat in die tijd. Daarom moet David op de schapen passen, terwijl vader Isaï en zijn broers zich haasten naar het feest. Daar zit Samuël al te wachten. Samuël had een geheime opdracht van God gekregen. De koning, koning Saul, wilde niets meer van God weten. God had daarom besloten dat er een nieuwe koning moest komen. En één van de zonen van vader Isaï, zou die nieuwe koning worden. Zo had God het gezegd Samuël kijkt op en ziet de oudste zoon van vader Isaï staan. “Zo! Wat een kerel is dat zeg! Groot, sterk en knap om te zien! Dat zal vast de nieuwe koning wel zijn!” Denkt Samuël. Maar God zegt tegen hem: “Nee Samuël, Ik kijk niet naar het uiterlijk, maar naar het hart, naar hoe iemand is. Dit wordt niet de nieuwe koning.” Vader Isaï stelt vervolgens de andere zes zoons ook aan Samuël voor, maar telkens zegt God tegen Samuël: “Nee, dit wordt niet de nieuwe koning.”

Samuël snapt er niets meer van… God had toch duidelijk gezegd dat het een van deze zonen zou zijn? Tenzij… tenzij er iemand over het hoofd gezien is. Iemand die er wel bij hoort, maar niet voor dit feest gevraagd is! “Zijn dit alle zonen die u hebt?” vraagt Samuël “Nee,” antwoordde vader Isaï, “de jongste is er niet bij, die hoedt de schapen en de geiten.” Dan zegt Samuël tegen vader Isaï: “Laat hem hier komen. We beginnen niet aan de maaltijd voordat hij er is.” Vader Isaï laat David halen en op het moment dat Samuël David ziet zegt God tegen hem: “Hij is het!”


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wie werd er over het hoofd gezien?

David

Waarom was David niet aanwezig?

Omdat zijn vader en broers niet hadden verwacht dat Samuel voor David zou zijn gekomen.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe voelt het als je over het hoofd wordt gezien?

De beste verdediger van de middag.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wat doe je als je over het hoofd wordt gezien?

Zie jij zelf wel eens iemand per ongeluk of expres over het hoofd? Bijvoorbeeld een medesporter of een klasgenoot?