Vandaag een lastig thema, want het gaat over de Heilige Geest. God wil je helpen en daarvoor gebruikt Hij de Heilige Geest. Ondanks dat het een lastig thema is, is het wel goed om te bespreken. David wordt gezalfd door God en weet hij dat hij koning gaat worden. De Heilige Geest werkt niet door de olie heen, maar is wel onmiskenbaar aanwezig in Davids leven en wordt vanaf dat moment meer en meer merkbaar. Het is door de Heilige Geest dat David op latere leeftijd aan het hof komt bij Saul en de strijd aan gaat met Goliath. De voorbeelden gaan je helpen het verhaal goed over te brengen.


GOD HELPT JE!

TIENERS LEREN VANDAAG DAT GOD JOU WIL HELPEN DOOR ZIJN HEILIGE GEEST


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Kun jij vertellen wie de Heilige Geest is? Wie is de Heilige Geest in jouw leven? Hoe merk je dat Hij door je heen werk?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 16: 12,13

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD |DE LEGE BAL

Leg uit dat jij een stuiterwedstrijd met een bal wilt doen tegen één van de kinderen. Degene die het vaakst kan stuiteren in 10 seconden wint de wedstrijd. Op het moment dat het spel begint geef je een lege bal aan het kind dat de uitdaging aandurft en je begint jezelf te stuiteren met een volle bal. Zorg ervoor dat de ballen niet zichtbaar zijn voordat de wedstrijd begint.
Vraag aan het kind: Hoe vaak heb jij de bal gestuiterd? Waarom lukte het niet? Daag het kind uit voor nog een stuiterwedstrijd, maar dit keer krijgen zowel de leider als het kind een volle bal. Laat het kind winnen, zodat je afsluit met een succeservaring.

Wat kan je zeggen: “Er zat dus geen lucht in de lege bal. De bal kan niet worden gebruikt waarvoor de fabrikant het heeft gemaakt. De bal kan alleen zijn doel vervullen als er lucht in wordt geblazen. Hetzelfde geldt voor ons leven. Wanneer wij God niet kennen, lijken we op de bal zonder lucht. De enige die ons kan vullen is God zelf met zijn Heilige Geest, omdat Hij ons heeft gemaakt”


SPORT VOORBEELD | FRENKIE DE JONG UITBLINKER BIJ NEDERLANDS ELFTAL

Na het missen van het EK van 2016, plaatst het Nederlands elftal zich ook niet voor het WK 2018. Na het WK komt er een nieuw toernooi: De Nations League, een toernooi waar een grote prijs te winnen is. Nederland moet tegen Duitsland en Frankrijk voetballen. Niemand heeft er echt vertrouwen in. Maar dan selecteert bondscoach Ronald Koeman in september een nieuwe speler: Frenkie de Jong. Frenkie mag spelen in de wedstrijden tegen Duitsland en Frankrijk en hij weet het Nederlands Elftal weer goed te laten voetballen. Het Nederlands elftal heeft met Frenkie een goede speler erbij gekregen! De wedstrijden tegen Duitsland en Frankrijk worden zelfs gewonnen. Nederland wint de eerste groepsfase van de Nations League en haalt uiteindelijk zelfs de finale! Het Nederlands Elftal kreeg Frenkie de Jong waardoor het weer goed ging voetballen. David krijgt in het verhaal van vandaag ook iets. Luister maar!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe de Heilige Geest jou hielp.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David werd vorige week over het hoofd gezien in zijn gezin. Zijn vader vergat hem zelfs helemaal! Gelukkig zag God hem wel zitten.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in G1 Samuël 16: 12,13..

Kernpunt

David wordt gezalfd met olie en wordt gezegend door God.


Verhaallijn

“Pfff…” Zucht David verveeld. “Bah! Waarom moet ik altijd dit klusje doen? Alleen omdat ik de jongste ben? Dat is toch niet eerlijk! Alsof ik niet belangrijkere dingen kan doen! Maar nee hoor, eerst is mijn oudste broer aan de beurt, dan mijn andere zes broers en daarna kom ik pas. David zit helemaal alleen in het veld. Nou ja, alleen… Om hem heen blaten en mekkeren de schapen waar hij op moet passen. Zijn werk heeft ook heus wel voordelen. Hij kan lekker muziek maken, wat hij tof vindt. Ook kan hij veel oefenen met zijn slinger, waarmee hij steentjes heel precies kan afvuren. Hij is er al behoorlijk goed in geworden. En soms is het echt enorm spannend als er een leeuw of beer in de buurt is! Dan moet hij de schapen beschermen! Maar toch is het vaak ook zoals nu. Dan zou hij wel willen dat hij de oudste zoon was en dat híj belangrijk zou zijn.

“David! David! Je moet nú meekomen!” David kijkt verschrikt om naar de knecht van zijn vader die aan komt rennen. “Je moet nu naar je vader toe, want de profeet Samuel wil pas aan het feest voor God beginnen als jij er bent!” David laat zijn schapen achter bij anderen en rent met de knecht mee naar het feest waar de man van God, Samuel, op hem wacht.

Als David aankomt op het feest is alle aandacht direct op hem gericht. Ineens staat er een oudere man op, die naar hem toeloopt. Dat is Samuel! David ziet de vriendelijke ogen van Samuel die hem doordringend aankijken. Plotseling pakt Samuel een hoorn van zijn riem waar olie inzit en giet het over het hoofd van David. Iedereen wordt doodstil en staat perplex. Wat doet Samuel nu? Als je olie over iemands hoofd giet betekent dit dat je koning wordt! Wordt David koning…? Is dat de boodschap die God aan Samuel heeft doorgegeven?

David is zelf misschien nog wel het meest verbaasd! “Wat gebeurt me nu?” denkt David “Bedoelt God nu dat ik koning zal worden over het land? Zou ik dat wel kunnen..?”

Vanaf dat moment helpt God David door overal met hem mee te gaan waar hij is. Gods Geest komt in hem wonen om zo altijd bij Hem te zijn. David heeft krachtige hulp en is nooit meer alleen.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom werd David gezalfd?

AntwoordOmdat hij koning van Israel gaat worden

Wat gebeurde er met David toen hij gezalfd werd?

Vanaf dat moment is God bij hem en God helpt hem


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wanneer zou je echt hulp nodig hebben?

De speler die het best luistert naar zijn coach.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe vind je het om hulp te ontvangen?

Stel: Er zou een God bestaan, hoe zou Hij jou dan moeten helpen?