Op het eind van Davids leven komt zijn hoogtepunt. God belooft David dat uit zijn nageslacht de Verlosser geboren zal worden: Jezus. Wat een ontzettende eer! Het laat zien wat een bijzondere relatie God en David hadden. Vandaag gaan we het hebben over die Verlosser, want Jezus wil ook jou en de kinderen uit de wijk verlossen. Losmaken van alles wat je tegenhoudt om bij Hem te zijn. Hij wil namelijk niets liever dan samen zijn met ieder van ons. Probeer die liefde van God vandaag mee te geven aan de tieners.


DE VERLOSSER

TIENERS LEREN VANDAAG OVER JEZUS DIE HEN WIL VERLOSSEN


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Voel jij je verlost? En waarvan dan precies? Wat zou je moeten doen om helemaal verlost te zijn?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 2 Samuël 23: 1-5

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | VERLOSTIKKERTJE

Speel tikkertje met verlos. Wijs een of twee tikkers aan. Deze tikkers moeten de rest van de kinderen tikken. Als iemand getikt wordt, bied dan een mogelijkheid waarop de getikte persoon weer verlost kan worden. Bedenk een leuke manier waarop de getikte persoon verlost kan worden.

Wat je kunt zeggen: “Vandaag gaat het over een Verlosser. Deze Verlosser kan iedereen verlossen en Hij is familie van David. David zingt een prachtig lied over deze Verlosser aan het einde van zijn leven. Luister maar.”


SPORT VOORBEELD | KUIJT VERLOST FEYENOORD VAN LANGE PERIODE ZONDER LANDSKAMPIOENSCHAP

In de eredivisie hebben we een klassieke top 3. Ajax, PSV en Feyenoord. In de afgelopen jaren waren het vooral Ajax en PSV die voetbalden om eerste te worden in de eredivisie en Feyenoord hoort daar eigenlijk al heel lang niet bij. Toch is Feyenoord een club met een grote groep supporters en Feyenoord heeft heel lang geleden zelfs weleens de (voorloper van de ) Champions League gewonnen. De laatste keer dat Feyenoord een grote prijs won was in 2002. Toen won Feyenoord de Europa League. Dan gebeurt er heel lang niks. In Europa lukt het Feyenoord niet meer om mee te spelen voor de prijzen en doen ze een aantal keer helemaal niet mee. Maar ook in de eredivisie winnen ze geen prijzen en ze eindigen zelfs een keer op de 10e plaats. Totdat in 2015 Dirk Kuyt aankondigt dat hij terugkeert naar Feyenoord. Iedereen lijkt blij met de keuze van Kuyt. De directeur van Feyenoord is ontzettend tevreden en noemt hem een van de meest geliefde spelers van Feyenoord. Ook in de kranten wordt er vol lof geschreven over deze held. Met Dirk Kuyt zou Feyenoord wel weer eens kampioen kunnen worden. Is hij de redder van Feyenoord? De transfer blijkt inderdaad een goede zet! Het seizoen daarna gaat het goed met Feyenoord en speelt Feyenoord met Dirk Kuyt als aanvoerder om het kampioenschap tegen Heracles Almelo. Feyenoord wint en weet sinds hele lange tijd weer eens een prijs te winnen! Dirk Kuyt scoort twee keer redt Feyenoord!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe God jou verlost heeft.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David heeft veel meegemaakt in zijn leven. Als herder van schapen versloeg hij een grote reus. Van vluchteling werd hij koning. Maar overal was God bij betrokken in zijn leven.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 2 Samuël 23: 1-5

Kernpunt

God belooft dat de Jezus uit het nageslacht van David zal
komen.


Verhaallijn

“Wat een heerlijk en bijzonder leven heb ik gehad.” David is oud en hij kijkt terug naar zijn leven. Hij mijmert verder: “Als jochie door de grote profeet Samuël tot koning gezalfd. En dat is uitgekomen! Ik ben koning geworden over heel het land. Maar gemakkelijk was het niet… Eerst was er die reus Goliath, niemand durfde tegen hem te vechten, maar ik heb hem samen met God verslagen! Toen ik koning was, heb ik alle vijanden telkens weer verslagen, God zorgde daar voor. Ja, God is een God die doet wat Hij belooft, telkens weer. Zelfs als ik de mist in ga. Pfoe,” zo denkt David terug, “ik zat er echt helemaal naast toen ik vreemd ging met Batseba. Gelukkig is God ook een vergevende God. Hij heeft me vergeven en bleef mijn koningschap zegenen. Maar hoe zal het straks gaan? Als mijn zoon koning wordt? Zal God het volk blijven helpen? Dan spreekt God tot David. En wat God zegt is niet alleen fantastisch nieuws voor David, maar ook voor het volk, ja voor de hele wereld! Dit waren de laatste woorden van David in de Bijbel. Dit is wat God zegt tegen mensen van toen, maar ook tegen jou en mij: “God heeft door mij gesproken met Zijn Heilige Geest. Hij zegt dat er een Rechtvaardige Koning zal komen voor alle mensen uit mijn nageslacht. Deze Koning zal regeren over de mensen vanuit het volle vertrouwen op God. Hij zal hoop brengen waardoor mensen een nieuwe kans krijgen! Hij zal zegen brengen die ongeloofl ijk groot is, net als het licht dat doorbreekt als de zon ’s morgenvroeg opkomt. Prachtig! Mensen zullen tot hun recht komen en helemaal opbloeien, ja net als het groene gras opkomt als het geregend heeft en de zon er dan op schijnt. God zal doen wat Hij belooft.” David weet het, hij hoeft alleen maar terug te kijken naar zijn eigen leven: Als God iets zegt, dan doet Hij dat ook. David heeft het niet meer meegemaakt, maar deze Koning waar David al over vertelde is gekomen. De redding, de hoop, de bloei is beschikbaar voor alle mensen. Deze Koning is Jezus. En Koning Jezus wil deze koning voor jou zijn: Een koning die hoop geeft, zegen geeft en er voor je wilt zijn. Daar had Hij alles voor over, zelfs zijn eigen leven zodat jij met God mag leven voor altijd.


VRAGEN | Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Denk eens terug aan de verhalen die je in de afgelopen weken hebt gehoord over David. Wat vind je van zijn leven? Wat vind je mooi? Wat vind je minder mooi?

Eigen antwoord

Hoe is de Koning over wie God aan David vertelt?

Hij is rechtvaardig (eerlijk) en vertrouwt op God. Hij brengt hoop en zegen voor alle mensen.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat betekent ‘verlost’ zijn?

De verlosser van de dag.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe is de Koning waarover God aan David verteld?

Wat vind je van de laatste woorden van David en geloof jij deze woorden?