David en Goliath vandaag! Het lievelingsverhaal van veel christelijke kinderen. We hebben het opgesplitst in twee delen, met een cliffhanger in het midden. Vandaag gaat het over vertrouwen op God bij grote keuze momenten. Relevant voor iedereen, want iedereen moet wel een keer op een ander vertrouwen. Maar vertrouwen op God is anders, want God is groter. En niet direct zichtbaar, dus is vertrouwen extra relevant. Het is goed om dit thema eerst zelf te doorleven door de voorbereidingsvragen mee te nemen in de week.


VERTROUWEN

TIENERS LEREN VANDAAG DAT GOD TE VERTROUWEN IS


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Durf jij God te vertrouwen voor de grote beslissingen in jouw leven? Wie helpt jou om op God te wijzen bij grote beslissingen?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 17:1-40

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | STEM VAN DE WAARHEID

Leg een kort parcours uit. Laat één kind geblinddoekt worden. Dit kind krijgt de opdracht om geblinddoekt en foutloos het parcours af te leggen, door alleen de aanwijzingen op te volgen die jij geeft.

Speel het spel en geef duidelijke aanwijzingen. Een andere leider begint er. ineens aanwijzingen doorheen te schreeuwen en zorgt voor verwarring. Ondertussen probeer jij ervoor te zorgen dat het kind het parcours voltooid.

Vraag aan het kind: Wat gebeurde er? Wat deed dit met jou? Herhaal in kernwoorden wat dit met het kind deed. Leg uit dat het thema van vandaag gaat over handelen uit vertrouwen.

Wat kan je zeggen: “Soms is het niet duidelijk wie je moet vertrouwen, omdat er van alles gebeurt wat je afleidt. Ik wil straks graag een verhaal van David vertellen waarin er ook van alles tegen hem en zijn volk geroepen werd, maar waarin hij toch wist wie hij moest vertrouwen


SPORT VOORBEELD | MO, DE BLINDE HARDLOPER

Mohamed Birza is een blinde man. Hij wordt blind geboren in Marokko en kan niet hardlopen. Maar op een dag zegt een docent tegen Mohamed: wil jij niet samen met iemand gaan hardlopen. Mohamed begint dan samen met een begeleider. Nu loopt hij regelmatig een marathon. Dat doet hij doordat er altijd iemand met hem mee loopt. Met een veter tussen hem en een begeleider. Door die veter weet Mohamed precies hoe hij moet lopen. Zonder die begeleider gaat het mis. Een keer moest Mohammed alleen verder, maar omdat er nog maar 100 meter over was dacht hij dat het wel moest lukken. Helaas ging het niet goed en liep hij tegen het publiek aan. Mohamed hoeft alleen de veter te volgen en de begeleider zorgt ervoor dat hij goed loopt.

Wat je kan zeggen: “Mohammed kan niet alleen de marathon lopen. Maar omdat hij vertrouwt op zijn begeleiders kan hij het toch. Hij hoeft alleen maar het touwtje te volgen. Ook David krijgt van God iets om te volgen.”


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt dat Gods trouw hebt gemerkt in jouw leven.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David is nog steeds jong, maar heeft al bijzondere dingen met God mee gemaakt. God ziet het in hem zitten en ook vandaag beleeft David weer een bijzonder avontuur.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuël 17:1-40..

Kernpunt

Niemand durft op God te vertrouwen als het er echt op aan komt, behalve David.


Verhaallijn

Vandaag brengt David eten naar zijn broers. Davids broers zijn niet thuis, maar zitten in het leger van koning Saul. Het is oorlog. Tussen het leger van koning Saul en de vijand zit een grote vlakte.

De vijand heeft zich aan de overkant van de vlakte opgesteld. Wanneer David aankomt en het eten geeft, haast hij zich naar de rand van de vlakte om te kijken naar het vijandige leger. Dan komt er ineens een enorme man uit het vijandige leger de vlakte op lopen. Wat een reus! Die man is niet gewoon een beetje lang en breed, maar hij is enorm! Die reus heet Goliath en hij begint te schreeuwen: “Kom maar op! Stuur maar één sterke strijder van jullie leger om met mij te vechten, als hij wint dan geven wij op. Maar als ik win, dan hebben jullie verloren en zijn jullie onze slaven!”

De soldaten van koning Saul zijn doodsbang, maar David is niet bang. Hij vraagt aan de soldaten die om hem heen staan: “Wat denkt die man wel dat Hij God zo beledigt? Wat gebeurt er met degene die hem verslaat?” Voordat hij antwoord kan krijgen, komen Davids broers naar David toe: “Hé snotneus, wat doe jij hier? Typisch iets voor jou om je hier mee te bemoeien! Ga maar mooi terug naar je schaapjes, brutale aap!” Ze hebben totaal geen vertrouwen in David. Hij is toch veel te jong…

“Wat doe ik nu weer verkeerd? Ik vraag het alleen maar!” zegt David, hij draait zich om en stelt zijn vragen aan andere soldaten. Na een poosje krijgt koning Saul te horen dat er een jongeman, ene David, rondloopt die niet bang lijkt te zijn voor Goliath. Snel laat Saul hem komen. Maar als hij David ziet, zegt hij: “Jij kunt hem onmogelijk aan! Jij bent nog maar een jongen en die reus Goliath vecht al van jongs af aan!”

Saul heeft totaal geen vertrouwen in David, dat jochie is toch geen strijder? Maar David zegt: “Ik heb al tegen leeuwen en beren gevochten als die mijn schapen aanvielen. God heeft me toen altijd geholpen en zal me nu ook helpen Goliath te verslaan!” Saul denkt hard na en zegt: “Nou, vooruit dan maar, ik hoop dat God je helpt.

Dan pakt David zijn katapult, zoekt wat steentjes en loopt de vlakte tussen de twee legers op. Daar doemt die enorme reus Goliath voor hem op, met een grote grijns op zijn gezicht. Hij komt met grote zware stappen op David af!

Hoe dit zal aflopen, hoor je de volgende keer…


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom vertrouwden de broers en koning Saul er niet opdat David Goliath kon verslaan?

Omdat ze David te jong vonden.
Omdat ze vonden dat David ongeschikt was om te vechten.

Op wie vertrouwde David?

David vertrouwde op God


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat is een reus in jouw leven?

De speler die het meeste vertrouwen heeft in de ander.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe zou God moeten zijn, zodat jij zou zeggen: Op zo’n God wil ik wel vertrouwen!

In wie heb jij vertrouwen?