Vandaag deel 2 van het verhaal van David en Goliath. En waar het vorige week ging over hoe David er voor koos om op God te vertrouwen, gaan we het deze week vanuit de waarheid bekijken. Feit is namelijk dat je met God sterk staat omdat Hij trouw en sterk is. God laat zijn kracht aan David zien, waardoor het geloof van het volk weer terug komt. Hij is daarin een voorbeeld voor het hele volk.


STERK STAAN

TIENERS LEREN VANDAAG DAT JE STERK STAAT MET GOD


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Wie is voor jou een voorbeeld in sterk staan in geloof? En voor wie ben jij zo iemand?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 16: 12,13

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | SAMEN STA JER STERK

Vertel dat jij vindt dat jij als leider veel sterker bent dan de kinderen en dat je dit zal laten zien door een wedstrijdje touwtrekken te spelen. Daag tien kinderen uit om een potje tegen jou te spelen, maar laat duidelijk merken dat jij vindt dat ze toch geen kans maken. Speel het spel en zorg ervoor dat uiteindelijk de kinderen winnen. Vraag aan de groep: Wie dachten jullie dat er zou gaan winnen? En waarom wonnen de kinderen?

Wat kan je zeggen: “Samen sta je sterk. Vorige week liep David in z’n eentje de heuvel af richting de grote reus Goliath. Of was hij toch niet alleen? Luister maar


SPORT VOORBEELD | AJAX VERSLAAT REUS REAL MADRID CL 2018/2019

Ajax heeft het jarenlang niet goed gedaan in de Champions League. Als ze in 2018 drie voorrondes moeten overleven om überhaupt Champions League te mogen spelen, is er vooraf weinig hoop. De verassing is dan ook groot als ze wel de groepsfase halen. Met spelers als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donnie van der Beek is het spel van Ajax fris en sprankelend en Ajax weet zelfs te overwinteren in de Champions League. Dat was al niet meer gebeurd sinds 2005/2006. Na de winter moet Ajax tegen Real Madrid in de 1/8e finale. Real Madrid had in de vijf jaar er voor, vier keer de Champions League gewonnen en dus is het een grote reus op het pad van Ajax.
Real Madrid wint in Amsterdam met 2-1. Een week later spelen ze in de Madrid. Het lijkt onmogelijk voor Ajax maar dan in de 18e minuut van de wedstrijd schiet Dusan Tadic de bal voor het doel en maakt Hakim Zyech de 0-1! Het blijft nog lang spannend maar Ajax maakt nog drie doelpunten en wint de wedstrijd. Het wordt uiteindelijk 1-4


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe God jou hielp een reus te verslaan.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David is nog jong als hij door zijn vader naar het front van de oorlog wordt gestuurd om eten voor zijn broers te brengen. Iedereen is bang voor de reus Goliath, maar David kiest er voor om tegen hem te strijden.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuël 16: 12,13.

Kernpunt

David handelt uit vertrouwen en overwint dankzij Gods hulp en zijn eigen talent.


Verhaallijn

Als Goliath David ziet is hij totaal niet onder de indruk. Hij lacht: “ Haha! Zo’n klein jochie? En hij heeft geen eens een zwaard of speer bij zich! Wat denken die Israelieten wel niet!” En hij schreeuwt naar David: “Ben ik soms een hond dat je met een stok op me afkomt?” Gevaarlijk zwaait hij met zijn grote speer terwijl hij bulderend lacht en roept: “Ha ha ha! Kom maar op! Er zal niets van je overblijven!”

David lijkt helemaal niet onder de indruk te zijn! Hij antwoord rustig, maar vastberaden: “Jij daagt me uit met zwaard en wapens, maar ik daag je uit in de naam van God die de aller machtigste is! Ik zal jou en jouw leger verslaan, zodat iedereen weet dat onze God de sterkste is en dat God geen zwaarden nodig heeft om te winnen.

Hij wint altijd!” Goliath word woest! Hij rent op David af om hem te doden.. David pakt snel een steentje uit zijn tas, doet hem in zijn katapult en slingert het steentje zo hard mogelijk richting Goliath’s hoofd. Goliath rent dreigend op David af, maar dan ineens PATS! Goliath grijpt naar zijn hoofd en BAM! Hij stort voorover op de grond. Dood. De grote reus is verslagen door de jonge David…

Beide legers staan perplex… en beginnen daarna te rennen! De vijanden gaat er keihard vandoor! Ze laten alles achter en rennen voor hun leven. Het leger van koning Saul gaat snel in de achtervolging! “Grijp ze!” Daarna keren ze vol blijdschap terug. Ze plunderen de legerplaats van de vijand en halen de buit binnen. Wat een grote overwinning! En David? Die wordt door een legeraanvoerder naar koning Saul en zijn zoon, prins Jonathan, gebracht. Saul vraagt vol verwondering aan David: “Van wie ben jij een zoon, jongen?” David antwoordt: “Ik ben een zoon van uw dienaar Isaï uit Betlehem.”

Iedereen is verbaast en verwonderd dat deze jongen de grote, sterke vechtmachine van de vijand, de reus Goliath verslagen heeft. Maar misschien nog wel meer vanwege zijn grote vertrouwen dat God hem zou helpen en dat God dat ook deed…


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waarom durfde David de strijd met Goliath aan te gaan?

Hij vertrouwde op God

Wat deed het leger toen Goliath dood was?

Ze achtervolgden de vijand


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat doe jij als je een reus tegenkomt?

De speler die het meeste moed toont.


VERDIEPINGSVRAGEN

Hoe zou God moeten zijn, zodat jij zou zeggen: “Op zo’n God wil ik wel vertrouwen!”?

In wie heb jij vertrouwen?