Iedereen wil graag succesvol zijn. Maar wat is succes eigenlijk? David was enorm succesvol en hij was niet de enige die dat vond. Eigenlijk vond iedereen hem succesvol, maar niet iedereen vindt dat even leuk. Koning Saul ziet ineens een concurrent in hem. Vandaag gaan we bespreken wat succes eigenlijk is, en hoe je succesvol kan worden. Succesvol zijn voor God is heel wat anders dan succesvol zijn in je eigen ogen.


SUCCES!

TIENERS LEREN VANDAAG TE BEPALEN WAT SUCCES VOOR HEN BETEKENT


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Ben jij succesvol? Wanneer vindt God eigenlijk dat jij succes hebt? En wanneer is succes, genoeg succes?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 16: 12,13

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | TREFBAL

Speel een potje trefbal. In beide vakken mag je drie pionnen neerzetten. Als alle spelers uit het veld zijn, of alle pionnen om, heeft het andere team gewonnen. Er zijn meerdere manieren dus om succesvol te zijn en te winnen. Als je afgegooid wordt, mag je naar het achtervak. Als je vanuit het achtervak iemand af gooit, mag je terug naar je vak.

Wat kan je zeggen: “Als je wint, ben je succes vol. Maar ook als je iemand af hebt gegooid, is dat succesvol. Of als je goed overzicht bewaarde, of goed overgooide. Succes heeft te maken met dat bereiken wat je voor ogen hebt


SPORT VOORBEELD | TITEL

Michael Phelps is een Amerikaanse zwemmer. Misschien wel de beste zwemmer allertijden. Hij wist in zijn hele carrière 28 olympische medailles te halen. Dat is een dik record. Larissa Latynina, een turnster uit Rusland heeft er 18 en staat daarmee op een tweede plaats. Michael Phelps is dus de beste, de beste in zijn eigen sport en de beste olympische sporter. Toch is Phelps zelf niet altijd bij met zijn prestaties: “Na elke olympiade kende ik een depressieve periode. Na de Spelen in Londen was dat het ergste. Ik wilde niet meer zwemmen, zelfs niet meer leven. Dan denk je na over zelfmoord. Ik heb me nooit zo slecht gevoeld als in die periode. Ik bleef soms tot vijf dagen alleen op mijn kamer, zonder te eten of te slapen. Ik was het leven beu’’, aldus Phelps.” Voor Michael was het halen van de olympische medailles niet genoeg om gelukkig te zijn. Omdat hij niet gelukkig is probeert hij drugs en alcohol. Maar ook dit werkt niet om gelukkig te worden. Ondanks alle successen die Michael heeft vind hij zichzelf niet succesvol. David heeft ook succes, maar waar komt dat door? Luister maar:


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over jouw grootste succes.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David is als jonge jongen gezalfd door Samuël om koning te worden. Daarna werd hij een held door de reus Goliath te verslaan, toen niemand van het leger durfde.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuël 18: 5-30.

Kernpunt

David was enorm succesvol in alles wat hij in het leger ondernam omdat God hem hielp.


Verhaallijn

David heeft de reus Goliath verslagen! De reusachtige vijand is dood! David is een held!” Als het leger van de vijand dat ziet, slaan op de vlucht. Het leger van koning Saul gaat hen achterna en verslaat ze grandioos. Door dit grote succes wordt David bekend in het hele land… Koning Saul wil David dan ook niet meer kwijt: “Zo’n dappere jongeman moet ik in mijn leger hebben!” zo denkt hij. En dus mag David direct het leger in. Overal waar David heengaat om te strijden tegen de vijand overwint hij grandioos. Daarom promoveert koning Saul hem tot een van de hoogste offi ciers in het leger! Het hele leger vindt dat fantastische en stemt daar mee in! David wordt nog bekender en geliefder, zeker ook omdat hij elke veldslag van de vijand blijft winnen. Als David na een overwinning terugkeert in de stad van koning Saul, beginnen de vrouwen spontaan te dansen en ze zingen: “Saul heeft duizenden verslagen, maar David tienduizenden!” Niet alleen de soldaten, maar alle mensen houden van David! En iedereen heeft wel door dat God David helpt bij alles wat hij doet, want alles lukt! Maar Saul wordt jaloers. Saul heeft belooft dat degene die de reus Goliath versloeg, mocht trouwen met zijn oudste dochter Merab. Maar nu begint Saul eraan te twijfelen of dat wel zo slim is. Snel zorgt hij dat Merab met een andere man trouwt. Hij is erg wantrouwend en wil David niet te dicht in zijn buurt hebben. Dus zegt hij tegen David: “Als jij 100 vijanden verslaat, dan mag je trouwen met mijn tweede dochter Michal.” Daar hoeft David niet lang over na te denken, hij gaat akkoord. Saul denkt: “Het lukt hem nooit om in zo’n korte tijd 100 vijanden te verslaan, hij sterft nog eerder!” Maar een paar dagen later komt David terug. En wat blijkt? David heeft niet 100, maar 200 vijanden verslagen! Na deze zoveelste buitengewone overwinning weet ook koning Saul het zeker: “Het is God die David helpt, Hij bepaalt het succes van David.” En dus mogen David en de smoorverliefde Michal eindelijk trouwen. Telkens als de vijand daarna aanvalt komt David met zijn leger en verslaat hen. Zijn roem groeit hierdoor overal. Wat een grote successen viert hij, dankzij de hulp van God.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Hoe ging het met David nadat hij Goliath verslagen had?

Hij was succesvol in al zijn veldslagen en in zijn militaire carrière

Wie vonden hem allemaal tof?

Het leger, het volk, Michal (en Jonathan).


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wanneer ben je succesvol?

Het meest succesvolle team/kind.


VERDIEPINGSVRAGEN

Stel dat er een God zou bestaan, zou Hij er dan voor moeten zorgen dat het goed met je gaat? Waarom wel/ niet?

Ben je alleen succesvol als het altijd goed met je gaat?