Jaloezie is het thema van vandaag. Het is een gevoel dat iedereen wel herkent in zijn eigen leven. De vraag is of je terecht jaloers bent. Met wie vergelijk jij je? En doet die vergelijking wel recht aan God? In David zijn jonge jaren was jaloezie een groot thema. Zijn broers waren jaloers toen hij Goliath durfde aan te pakken. Saul was jaloers toen David bezongen werd. Jonathan had ook genoeg redenen om jaloers te worden, zijn koningschap kwam immers in gevaar. Toch was Jonathan helemaal niet jaloers.


JALOEZIE

TIENERS LEREN VANDAAG OF JALOEZIE GOED OF FOUT IS


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Eer jij God met je jaloezie? Maakt jaloezie jou een mooier of een minder mooi mens?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 18: 6 – 19:10

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | DE TWAALFDE MAN

Speel een sport of spel waarbij je de groep in twee kunt opdelen (boter-kaas- eieren estafette, voetbal etc.). De leiders worden niet ingedeeld. De leiders moedigen één team aan, het andere team niet. Belangrijk: Er worden óók geen negatieve dingen naar team twee geroepen!
Leg het spel na twee minuten stil en vraag aan beide teams hoe het voelde om wel of niet aangemoedigd te worden. Kwam er een gevoel van jaloezie naar boven? En wat deed het met je sportprestaties?

Wat kan je zeggen: “Je voelt jaloezie als je gevoel zegt dat er onrecht wordt gedaan. Ook in Davids leven was er jaloezie, omdat Saul vond dat hem onrecht werd aangedaan. Luister maar.


SPORT VOORBEELD | TITEL

Kennen jullie José Mourinho? José is een topcoach en heeft vele goede teams getraind. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Internazionale, Chelsea, Real Madrid en Manchester United. Met deze clubs weet hij een aantal grote prijzen te winnen. Hij weet in drie verschillende landen de nationale beker te winnen en met twee clubs wint hij de Champions League. Eén echte toptrainer dus! Toch gaat het niet overal goed met José. Bij Manchester United wordt de trainer ontslagen. Na bijna drie jaar heeft de coach nog niks bereikt en heeft het bestuur van de club geen vertrouwen meer in José. De coach geeft een interview en laat daarin zien dat hij toch wel wat jaloers is op andere coaches. Hij vertelt dat hij niet genoeg geld heeft gekregen, terwijl hij dit geld wel nodig had. “Andere topcoaches zoals Jurgen Klopp en Pep Guardiola de trainers van Liverpool en Manchester City wel alle spelers kunnen kopen die ze willen hebben.” vertelt José. Ook zegt hij: “Ik mocht eerst heel veel geld uitgeven, maar later niet meer.” Het is José niet gelukt om succesvol te worden bij Manchester United, daarom is hij jaloers op andere trainers die wil succesvol zijn. In het verhaal over David is er ook iemand verschrikkelijk jaloers. Koning Saul. Luister maar.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over een situatie dat jij jaloers was.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David is een held! Toen hij een kind was, werd hij gezalfd om ooit koning te worden. Nu is hij geliefd door het volk en succesvol in alles wat hij onderneemt. Toch is hij nog steeds erg jong.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuël 18: 6 – 19:10

Kernpunt

Saul is ontzettend jaloers op David.


Verhaallijn

Het gejoel van de menigte is oorverdovend. David is hun kampioen. Toch is er één iemand helemaal niet blij… Koning Saul is jaloers, jaloers op David en al zijn successen. Het begon eigenlijk al toen David Goliath had verslagen. Saul werd woedend en dacht: “Ze vinden hem beter dan ik. Nog even en ze geven hem het koningschap. Ik kan die jongen wel doden!” De volgende ochtend speelt David op zijn harp voor koning Saul. Dit doet hij wel vaker, omdat de koning last heeft van woedeaanvallen. David merkt dat het deze ochtend echt mis is, maar wanneer hij begint te spelen gaat hij zelf helemaal op in zijn muziek. Ineens vanuit het niets ziet hij een speer rakelings langs hem heen vliegen! Verschikt kijkt hij op en ziet een speer die vlak bij zijn hoofd in de muur natrilt. Verbijstert kijkt hij naar koning Saul. “Wat gebeurt hier?” vraagt David, maar koning Saul is woedend en niet meer te houden. Voordat David het goed en wel doorheeft, gooit koning Saul een tweede speer. David weet deze nog net te ontwijken en vlucht weg uit de kamer. Saul begint bang te worden voor David, want God is met David en niet met hem. Vlug bedenkt Saul een plannetje. Hij bedenkt het volgende: “Ik maak David legeraanvoerder over duizend mannen in de hoop dat hij zal sneuvelen en dan ben ik mooi van hem af.” David trekt erop uit om tegen de vijand te vechten, maar telkens weer wint hij elke veldslag. De angst van Saul groeit met elke overwinning van David. Jonathan daarentegen is niet jaloers. Hij heeft vertrouwen in David, want David is zijn beste vriend en God is met hem. Daarom vertelt Jonathan wat zijn vader, koning Saul, van plan is om met hem te doen. “Mijn vader wil je doden. Zoek een schuilplaats en verberg je.” Hij zorgt ervoor dat David in veiligheid komt en krijgt zo de tijd om zijn vader op andere gedachten te brengen. Alles lijkt weer helemaal goed te zijn. Op een dag speelt David weer op de harp voor koning Saul. Opeens, vanuit het niets, vliegt er weer een speer Davids kant op! Hij kan de speer maar net ontwijken! Saul is weer woedend en dit keer is er niets of niemand die hem tegen kan houden. Wat moet David nu?


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Hoe ging het met David nadat hij Goliath verslagen had?

Hij was succesvol in al zijn veldslagen en in zijn militaire carrière.

Waarom was Saul jaloers?

Saul wilde beter zijn dan David en ook succes wilde hebben.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe voel jij je als je jaloers bent?

De speler die het best omgaat met, in zijn ogen, onrecht tijdens de middag.


VERDIEPINGSVRAGEN

Wanneer ben jij jaloers?

Zou God jaloers kunnen zijn?