Het thema van deze week is tegenslag. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken in zijn leven, maar hoe ga jij er mee om? David had eigenlijk nooit echt grote tegenslag mee gemaakt, totdat koning Saul jaloers werd en hem wilde doden. Direct een grote tegenslag, want hij had dat nooit gedacht toen hij de koning diende. God leerde David om te vertrouwen, door te zetten en geloof te houden voor de belofte van zijn zalving. Misschien is het vandaag een lastig thema als de tieners nog geen tegenslag in hun leven hebben meegemaakt. Aan de andere kant biedt het een goede gelegenheid om hen voor te bereiden op potentiële tegenslagen.


TEGENSLAG

TIENERS LEREN VANDAAG HOE ZIJ WILLEN REAGEREN BIJ TEGENSLAG


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Welke tegenslagen heb jij onlangs gehad in je leven? Welke mensen heb je in je omgeving die hierbij kunnen helpen?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 19:18, 21:1, 10-15 ; 23: 1-13 ; 24:1-12

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | ONEERLIJKE TEAMS

Speel een spel met vier teams en 7 pionnen. Je zorgt voor vier vierkanten in alle vier de hoeken van het veld. Ook komt er een vierkant precies in het midden van het vierkant. In dit vierkant plaats je zeven pionnen. Je verdeelt alle kinderen over vier teams en elke team gaat in een hoek staan bij een vierkant. Het doel van het spel is 3 pionnen in jouw vierkant te krijgen. Dit moet je doen door te rennen en pionnen te pakken. Bijvoorbeeld uit het vierkant in het midden, maar dit mag ook bij de vierkanten van de andere teams. Een ronde duurt zolang totdat een team drie pionnen in zijn vierkant heeft. Elk team wijst ÉÉN persoon aan die een ronde speelt. Laat elk kind tenminste twee rondes aan de beurt komen. Een team krijgt een punt wanneer het een ronde wint. Moedig de teams aan die nog weinig/geen punten hebben.

Wat kan je zeggen: “Jullie hadden de eerste ronde(s) verloren maar ik zag dat jullie ondanks deze tegenslag er het daarna nog meer voor gingen. Of: jullie hadden de eerste ronde(s) verloren, ik zag dat deze tegenslag ervoor zorgde dat jullie er daarna al niet veel geloof of zin meer in hadden.


SPORT VOORBEELD | AJAX HERPAKT ZICH NA TEGENSLAG

In het seizoen 2018/2019 presteert Ajax bijna het onmogelijke. Ajax had een fantastisch seizoen in de Champions League. Real Madrid werd verslagen, Juventus werd uitgeschakeld en ze bereikten de halve finales! In de halve finales leken ze zelfs Tottenham Hotspurs uit te schakelen. Bijna haalden ze de finale, totdat, 5 minuten in blessure tijd, Tottenham de 2-3 scoorden en Ajax uitgeschakeld werd. Ajax was dichtbij het onmogelijke. Toch is er niet veel tijd voor Ajax uit te huilen. Een paar dagen later moet er al weer een belangrijke wedstrijd worden gespeeld. Dit keer staat de bekerfinale tegen Willem II op het programma. Veel mensen vragen zich af of het Ajax nu weer gaat lukken. Lukt het om na de tegenslag zo snel alweer goed te kunnen presteren. Maar Ajax zet door en wint gemakkelijk van Willem II. Een week later staat er weer een moeilijke wedstrijd te wachten. Dit keer kunnen ze kampioen worden in de Eredivisie. Ook dit weten ze te winnen. Ajax kan ondanks de tegenslag die ze krijgen toch de draad weer oppakken en doorgaan. Omdat ze doorzetten winnen ze daardoor zelfs twee prijzen. Ook David krijgt te maken met tegenslag, kan hij ook doorzetten? Luister maar!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over hoe jij omging met tegenslag.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David werd als kind gezalfd om koning te worden, nu is hij een held. Koning Saul is jaloers op hem.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuël 19:18, 21:1, 10-15 ; 23: 1-13 ; 24:1-12

Kernpunt

Nadat alles voorspoedig ging in Davids leven, krijgt hij nu ineens te maken met tegenslag.


Verhaallijn

ij hem doden. David vlucht naar het land van de vijand, maar ook daar wordt hij herkend! Hij denkt: “Als ze me te pakken krijgen, dan is het met me gedaan! Weet je wat, ik doe net alsof ik gestoord ben!” David begint te kwijlen en met zijn nagels te krassen op de poort. Hij gaat als een waanzinnige tekeer! Al snel grijpen de vijanden hem en brengen hem naar hun koning, Achis. Als Koning Achis hem ziet, zegt hij: “Waarom brengen jullie die gek bij mij? Weg met hem!” Zo ontsnapt David aan de vijand en aan Saul. Op dat moment sluit er een leger van 600 man bij hem aan. Op een dag hoort David dat de vijand een stad van zijn volk aanvalt en hun graan steelt. David bid tot God en God zegt: “Je zult de stad bevrijden. Ik zal ervoor zorgen dat je wint!” David gaat samen met zijn leger naar de stad toe en ze verslaan de vijand! Maar Saul hoort ervan en gaat er met zijn leger heen. Gelukkig waarschuwt God David, zodat ze de bergen in vluchten. Saul en zijn leger zitten hen op de hielen. Stilletjes verstopt David zich met zijn mannen in een grot. Ze horen het leger van Saul voorbijtrekken. Vol spanning kijken ze naar de kleine ingang van de grot. Ineens doemt daar een grote man op die hun grot binnengaat! Dat is, dat is… koning Saul! En hij is alleen! Saul doet zijn mantel uit, want hij moet zijn behoefte doen. Davids mannen fl uisteren naar David: “Dit is je kans, je kunt hem nu doden!” David sluipt naar Saul toe, pakt zijn zwaard, en… snijd een stukje van de mantel van Saul af. “Wat doet je nu?” fluisteren de mannen, “Je kunt hem zo doden!” Als koning Saul klaar is, gaat hij weer naar buiten. Snel komt David hem achterna en roept: “Ik was in die grot en kon u zo doden, maar ik heb het niet gedaan, want u bent immers door God aangesteld als koning. Kijk maar, ik heb een stuk van uw mantel afgesneden als bewijs. Waarom jaagt u toch op mij?” Koning Saul schrikt zich kapot! Hij schaamt zich dood en zegt: “Je hebt bewezen dat je mij niet wil doden en dat je een beter mens bent dan ik. Ik weet nu zeker dat jij uiteindelijk koning zult worden.” Saul gaat naar huis. Zouden David en zijn mannen nu eindelijk rust krijgen?


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Waar had David zich verstopt?

In de grot

Wat deed David met de mantel van koning Saul?

Hij sneed er een stuk af


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Wat doe jij als je tegenslag hebt?

De doorzetter van de dag.


VERDIEPINGSVRAGEN

Heb je zelf wel eens erge moeilijkheden meegemaakt? Hoe reageerde jij toen?

Vertrouw jij ook ergens op waardoor je door kunt zetten, net zoals David op God vertouwde?