Het gaat vandaag over verdriet. Niet het leukste of makkelijkste thema, maar wel relevant want iedereen krijgt er mee te maken. Het is goed om vandaag rekening te houden met het feit dat sommigen verdriet met zich mee dragen dat erg vers is. Dat het voor anderen nog niet relevant is en er dus raar of bot op reageren. En het is goed om te weten dat iedereen andere behoeftes heeft hoe ze dealen met verdriet. Maatwerk is dus belangrijk vandaag bij dit kwetsbare thema! Voel aan wat je kan vragen of mag zeggen en bid om wijsheid in woorden. Misschien is vandaag ook wel een dag om te bidden met een jongere!


VERDRIET!

TIENERS LEREN VANDAAG HOE JE OM KAN GAAN MET VERDRIET


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Hoe zit het met verdriet in jouw leven? Wat wil je delen en wat houd je liever voor jezelf/in het team?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees 1 Samuël 25:1 en 2 Samuël 1:1-27

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | EEN MINUUT STILTE

Laat een sportvrijwilliger vertellen over het overlijden en verlies van iemand in zijn of haar leven. Vraag de kinderen of ze iemand kennen die overleden is. Leg uit dat je met z’n allen een minuut stilte hiervoor gaat nemen. De stilte begint en eindigt met een fluitsignaal. Maak een cirkel met iedereen op het sportveld. Wacht totdat iedereen stil is en fluit voor het begin van de één minuut stilte. Fluit na één minuut stilte. Voel aan of dit kan in de groep of dat het onrespectvol wordt.

Wat kan je zeggen: “Verdriet komt in iedereen zijn leven wel eens voor. Ook in het leven van David, luister maar


SPORT VOORBEELD | HET VERLIES VAN NOURI

Abdelhak Nouri of Appie is een echt talent in de jeugd van Ajax. Hij speelt in alle jeugdteams van Ajax en als hij in Jong-Ajax speelt wordt hij gezien als een van de grootste talenten van zijn tijd. Hij breekt dan ook snel door in Ajax 1. Totdat het fout gaat op een trainingskamp. Uit het niets stort Appie neer. Hij blijkt een hartstilstand te hebben en moet met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht worden. De spelers van Ajax zijn er kapot van en niet alleen de spelers. Op social media zijn er veel mensen die meeleven en in het stadion is het duidelijk zichtbaar dat Appie wordt gemist. Toch moet er weer gevoetbald worden en Ajax gaat door zonder Appie. Voor sommige spelers van Ajax is dit wel zwaar en spelers praten dan ook veel over wat er gebeurd is. Appie wordt maar niet beter en hij is tot op de dag van vandaag niet meer de Appie die hij was. De spelers van Ajax doen het desondanks de gebeurtenissen rond Appie wel heel goed en worden landskampioen. Direct na het ontvangen van de kampioensschaal besluit de club om het kampioenschap op te dragen aan Appie. Daarmee laten ze zien dat ze ondanks het kampioenschap nog steeds verdrietig zijn. In het verhaal van David is ook veel verdriet, luister maar!


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin je vertelt over verdriet in jouw leven.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

David was als jonge jongen gezalfd om later koning te worden. Door zijn heldendaden zag het volk het ook in hem zitten, maar nu is hij op de vlucht voor koning Saul.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in 1 Samuël 25:1 en 2 Samuël 1:1-27.

Kernpunt

Vandaag gaat het over het omgaan met verdriet. David zijn beste vriend komt om in de oorlog.


Verhaallijn

Er was alweer zoveel gebeurd sinds de laatste keer dat David een stuk van koning Sauls mantel in de grot had afgesneden. Natuurlijk, Saul was weggegaan met zijn mannen, maar het had niet heel lang geduurd voordat hij weer jacht maakte op David en zijn mannen. Maar dat was nog niet het alles. Terwijl David met zijn mannen op de vlucht was, kreeg hij te horen dat zijn vriend en meester Samuël was overleden. Nu moest hij het doen zonder zijn woorden van God en wijze raad, terwijl hij dat misschien nu wel harder nodig had dan ooit. Nu hij met zijn legertje verstopt zat in de wildernis… “David! David!” David schrikt op uit zijn gedachten. Eén van zijn mannen komt aangelopen met een man die in gescheurde kleding en met stof over zijn hoofd loopt. De onrust groeit direct in Davids’ hart, deze man is in rouw. “Waar kom je vandaan?” vraagt David. “Uit het legerkamp van koning Saul en zijn zoon Jonathan. Ik ben ontkomen,” zegt de man.

David schikt, zou het nu dan echt gebeurd zijn? Hij had al gehoord dat de vijand met een heel groot leger het land waren binnen gedrongen. “Wat is er gebeurd?” vraagt David met een onvaste stem. “De soldaten moesten vluchten. Velen van ons sneuvelden en ook koning Saul en zijn zoon Jonathan zijn omgekomen.” Het begint David te duizelen. “Hoe weet je dit zo zeker?” “Omdat ik degene ben die hem gedood heeft… Koning Saul droeg mij dat op…,”zegt de man. David scheurt zijn kleren kapot en zijn mannen volgen zijn voorbeeld. Ze rouwen en jammeren voor Saul en zijn zoon Jonathan en eten niet tot de avond valt. David laat de boodschapper bij hem komen en zegt: “Jij hebt je eigen dood aan jezelf te danken, doordat je de gezalfde van God, koning Saul, hebt gedood!” Daarop gaf hij de opdracht aan één van zijn mannen om de boodschapper te doden. David schrijft een prachtig droevig lied over Saul en Jonathan die het hele volk moet leren. Zijn volk, want het zou nu niet meer lang duren voordat David dekoning zal zijn


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wie is/zijn er overleden?

Koning Saul, prins en vriend Jonathan en profeet Samuël.

Hoe zijn koning Saul en Jonathan overleden?

Gedood in de oorlog


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe ga jij om met verdriet?

De speler die het meest respectvol omgaat met verdriet.


VERDIEPINGSVRAGEN

Ken je iemand die is overleden?

Wat zou God met je verdriet kunnen doen? Hoe kan hij je helpen?