Een man gaat naar het buitenland en vertrouwt zijn slaven een deel van hun bezit toe. Hij geeft ze geld en als hij na jaren terugkomt, verwacht hij dat zijn slaven dat geld vermeerderd hebben. Drie van de vier hebben dat gedaan, één niet. Omdat de drie het wel vermeerderd hebben, krijgen ze een belangrijkere taak en een hogere verantwoordelijkheid. Het inzetten van je talenten maakt dat je meer geld, status en macht krijgt als je het goed inzet. Maar waar doe jij dat eigenlijk voor? Houd je het voor jezelf? Of deel je jouw talenten uit om voor anderen te zorgen en ze laten groeien?


EEN WEEK VOOR DE BIJEENKOMST

Denk komende week eens na over de gelijkenis van de talenten. Welke talenten heb jij van God gekregen? Ben je daar dankbaar voor? En hoe vermeerder je jouw talenten?


MET DE SPORTVRIJWILLIGERS

Tijdens het eten:

Neem tijd om met elkaar te eten en bij te praten. Lees Mattheüs 25: 14-30

Bespreek na het eten met elkaar:

Lees de samenvatting en bespreek de voorbereidingsvragen.

Na de sportmiddag/avond:

  • Wat heb je opgemerkt bij de tieners?
  • Bid en dank met elkaar.
  • Bespreek wie de middag of avondgaat leiden.

Vraag allen na te denken over de twee vooraf vragen van het volgende thema.


MET DE TIENERS

PRAKTISCH VOORBEELD | TALENTEN DELEN!

Laat iemand die goed kan voetballen uitleggen over een basistechniek. Daarna mag hij de techniek leren aan iemand anders. Op die manier kunnen ze daarna allebei hun techniek goed toepassen als ze in hetzelfde team zitten en dus samen beter presteren. Door talenten te delen, wordt het geheel beter.

Wat kan je zeggen: “Kijk, Mo kan goed voetballen. Joris wil ook graag beter worden in voetballen. Mo en Joris hebben er allebei wat aan als ze allebei beter worden in voetbal. Als alleen Mo beter wordt, wordt het team meer en meer afhankelijk van Mo en dat maakt het moeilijker om te winnen. Als Joris en Mo beter worden, kunnen ze beter samen spelen en het de tegenstander dus ook lastiger maken. Zo heeft iedereen er wat aan als je de ander helpt om beter te worden.”


SPORT VOORBEELD | DOLBERG KAN VEEL LEREN VAN HUNTELAAR

In het jaar 2015/2016 beleeft Dolberg zijn definitieve doorbraak bij Ajax. Als jong talent wordt hij in het diepe gegooid, maar hij maakt zijn grote talent al snel waar door veel te scoren. Ajax bereikt dat jaar de finale van de Europa League en Dolberg heeft een belangrijke rol in de kwart- en halve finale. Toch besluit Ajax om in de zomer een ervaren spits te halen als concurrentie: Klaas Jan Huntelaar komt naar Ajax! Dolberg baalt niet van de concurrentie, integendeel. Hij wil graag veel leren van Huntelaar en zijn ervaring. Huntelaar is inmiddels voor een voetballer oud en heeft veel ervaring opgedaan in buitenlandse competities en de Champions League bij clubs als Ajax, Real Madrid, AC Milan en Schalke 04. En natuurlijk ook in het Nederlands elftal heeft Huntelaar veel geleerd door tweede (2010) en derde (2014) te worden. Dolberg heeft nog veel te leren wat dat betreft, maar zijn open houding om van anderen leren helpt hem veel.


JOUW VERHAAL

Geef een getuigenis waarin jij (of een sportvrijwilliger) vertelt dat je jouw talenten ingezet hebt tot eer van God.


WAT STAAT ER OVER IN DE BIJBEL?

Terugblik

We zijn bezig in een serie over gelijkenissen. Jezus vertelt graag in gelijkenissen, omdat belangrijke lessen makkelijker te snappen zijn in een ander voorbeeld. Vorige week hadden we het over afhankelijkheid.

Bijbeltekst

Het volgende verhaal is terug te vinden in Mattheüs 25:14-30.

Kernpunt

Je hebt talenten van God gekregen om anderen te helpen.


Verhaallijn

Jezus is onderweg naar Jeruzalem en het duurt niet lang meer of Hij zal sterven. Hij weet dat. Zijn leerlingen denken dat het moment aan gaat breken dat Jezus de Romeinen zal wegjagen en op die manier koning zal worden van hun land. En terwijl ze onderweg zijn, vertelt Jezus ze de laatste gelijkenissen. De laatste gelijkenissen gaan allemaal over de toekomst, als Jezus terugkomt. Hij vertelt: ‘Het Koninkrijk van de hemel is als iemand die naar een ver land gaat. Hij roept zijn knechten bij zich en verdeelt talenten onder hen. In die tijd was talent een groot bedrag in geld. De een gaf hij 5 talenten, de ander 2 talenten en aan de derde gaf hij 1 talent. Ieder kreeg zoveel talent als hij aankon.

De persoon die 5 talenten had ontvangen ging direct op pad om te handelen. En hij verdiende er 5 talenten bij! De persoon die 2 talenten ontvangen had, deed hetzelfde. De persoon die maar 1 talent ontvangen had, groef een gat in de grond en verstopte het geld dat hij ontvangen had.

Na een lange tijd, kwam de man weer terug en hij was natuurlijk benieuwd naar zijn talenten. Hij riep zijn knechten bij zich en vroeg hen wat ze hadden gedaan met hun talenten. Hij was super trots op de eerste twee knechten die hun talenten verdubbeld hadden: Goed gedaan, goede en trouwe knechten! Over weinig ben je al trouw geweest, over veel zal ik jullie aanstellen.

De derde knecht, die zijn ene talent begraven had zei: Ik heb het begraven, omdat ik wist dat u zo streng bent. Ik was bang. Maar hier hebt u uw talent weer terug. De eigenaar zei tegen die derde knecht: Slechte en luie knecht. Had het naar de bank gebracht, dan had je nog rente ontvangen! Hij pakte het ene talent af en gaf het aan de knecht die 10 talenten had. En de knecht werd ontslagen.


VRAGEN |Deze vragen kan je stellen naar aanleiding van het verhaal:

Wat gebeurde toen de man terug kwam uit het buitenland?

Hij vroeg wat er met zijn weggegeven talent gebeurd was.

Waarom werd hij boos op de man die zijn talent verstopt had?

Die had er niets mee gedaan, zelfs niet naar de bank gebracht.


VRAAG VAN DE DAG

PRIJS VAN DE DAG

Hoe zet jij je talent in?

De persoon die het beste anderen helpt door zijn talent te delen.


VERDIEPINGSVRAGEN

Welke talenten heb jij?

Welk talent heeft jouw buurman?